Σάββατο 20 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Διαίρει και βασίλευε»

Το «διαίρει και βασίλευε» δεν είναι τωρινή ιμπεριαλιστική ανακάλυψη. Η εφαρμογή του βρίσκεται ιστορικά χιλιετίες πριν. Πρόκειται για την τακτική που ακολουθούσε πάντα ο κατακτητής, για να μπορεί να είναι κατακτητής: Αποδυνάμωση του αντιπάλου, αναγόρευση του κατακτητή σε διαιτητή με δυνατότητα να μοιράζει κατά βούληση το δίκιο και το άδικο, μόνιμη ευχέρεια παρέμβασης, οικονομία στη χρήση δύναμης για την κατοχή κ.ά.

Αυτή η ίδια πολύ παλιά τακτική εφαρμόστηκε μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου και στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Συγκεκριμένα, για την περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου, έγινε προκλητικά και βιαστικά, γιατί ακριβώς ο ιμπεριαλισμός έλυνε ταυτόχρονα και δικά του εσωτερικά προβλήματα για την κυριαρχία στην περιοχή ολόκληρη. Ετσι, είδαμε, για παράδειγμα, στη Σύνοδο του Ραμπουιγιέ να παρακάμπτεται η νόμιμη κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας και να ανακηρύσσονται συζητητές των εκπροσώπων του ιμπεριαλισμού οι δολοφόνοι του «UCK»... Είδαμε, επίσης, πολλές προβοκάτσιες, με αποκορύφωμα εκείνη στο χωριό Ρατσάκ, όπου όλα τα στοιχεία ούρλιαζαν πως επρόκειτο για δολοφονημένους Σέρβους χωρικούς και ο ιμπεριαλισμός σύσσωμος με τους στημένους πράκτορές του βεβαίωνε πως πρόκειται για Αλβανούς Κοσσοβάρους, που τάχα είχε δολοφονήσει η κυβέρνηση Μιλόσεβιτς...

Με αφορμή αυτά και άλλα φτιαχτά γεγονότα, έπεσαν σαν τα κοράκια και ρήμαξαν μια χώρα ολόκληρη. Η τότε ελληνική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει το έγκλημα την ώρα του πολέμου, διευκολύνοντας τη διέλευση των δολοφονικών στρατευμάτων. Εκανε ό,τι μπορούσε και στη συνέχεια, όταν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ έστησαν την ιμπεριαλιστική «ειρήνη», μετατρέποντας το Κοσσυφοπέδιο σε προτεκτοράτο και μόνιμα διαθέσιμο για να ξανανάψει φωτιές στα Βαλκάνια. Δέχτηκε να στείλει Ελληνες στρατιώτες να συνδράμουν στο ΝΑΤΟικό κατοχικό έργο. Μαζί τους συμφώνησε και το κόμμα της ΝΔ, που είναι σήμερα στην κυβέρνηση.

Τώρα ήρθε η ώρα που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αποφάσισαν, για δικούς τους λόγους και διαφορές, να ξαναβάλουν φωτιά στα φιτίλια. Ακόμα και δικοί τους άνθρωποι μιλάνε για «προσχεδιασμένα επεισόδια». Μόλις προχτές, Ιταλός στρατηγός κατάγγειλε σχεδιασμό. Η επιχείρηση σημαίνει πολλούς σοβαρούς κινδύνους για ολόκληρη την περιοχή. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έκλεισε τα σύνορα, αλλά έχει μεγάλο αριθμό αλβανοφώνων - μόνιμη εστία αστάθειας, στη Σερβία, ήδη, έχουν αρχίσει οι ταραχές... Οι Ελληνες στρατιώτες παραμένουν εκεί όμηροι των ιμπεριαλιστικών διαθέσεων και του άμεσου κινδύνου σοβαρής εμπλοκής.

Σήμερα διαδηλώνουμε ενάντια σε όλα τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα. Χωρίς να ξεχωρίζουμε ιμπεριαλιστές σε «καλούς» και «κακούς». Είμαστε ενάντια στο άδικο σύστημα, που γεννάει μόνιμα συγκρούσεις και πολέμους, για να μπορεί να υποτάσσει λαούς. Διαδηλώνουμε και για την τύχη της περιοχής μας. Για να μπορούν τα Βαλκάνια, ελεύθερα από ΝΑΤΟικούς στρατούς, να ρυθμίζουν το μέλλον τους. Διαδηλώνουμε για να γυρίσουν αμέσως τα ελληνικά στρατεύματα μέσα στα σύνορα της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ