Παρασκευή 2 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αυτό είναι το «ευρωπαϊκό κεκτημένο»...

Στυλοβάτης της διχοτομικής πολιτικής κατά της Κύπρου είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ορισμένοι το αντιλαμβάνονται τώρα, μετά τις δηλώσεις του Γκ. Φερχόιγκεν και του Ρ. Πρόντι για το «σχέδιο Ανάν». Κάποιοι το γνώριζαν και το αποσιωπούσαν, κοιμίζοντας τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό με το παραμύθι περί «ευρωπαϊκού κεκτημένου» και περί «λύσης» του Κυπριακού μέσω της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

Στις 14 του Δεκέμβρη του 1999, αμέσως μετά τη Σύνοδο του Ελσίνκι, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε: «Στη σύνοδο του Ελσίνκι το Κυπριακό οδηγήθηκε στον οριστικό ενταφιασμό του. Πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων οι αποφάσεις του ΟΗΕ για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Επιβεβαιώνεται ότι η Κύπρος, με ή δίχως την ένταξή της στην ΕΕ, οδεύει και προς τη θεσμική διχοτόμηση».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υπήρξε απλός αρωγός στα σχέδια των ΗΠΑ για τη διχοτομική «λύση», αλλά πρωταγωνιστής σ' αυτή την πολιτική. Στη Λουκέρνη, η Ευρωπαϊκή Ενωση, διά του εκπροσώπου της, Γκ. Φερχόιγκεν, έδωσε τη «χαριστική βολή» στην Κύπρο. Λίγες ώρες μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν, για «δύο λαούς και δύο κράτη», ο Φερχόιγκεν δήλωνε: «Η δική μας ανάλυση για το σχέδιο ως έχει σήμερα είναι ξεκάθαρη: Πληρούνται όλα τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις». Αυτό είναι το «ευρωπαϊκό κεκτημένο»...

Αλλο δείγμα του «κοινοτικού κεκτημένου» έδωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρ. Πρόντι, όταν σχολιάζοντας το «σχέδιο Ανάν» και τις «παρεκκλίσεις» του συσχέτισε το Κυπριακό, ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής με χιλιάδες νεκρούς και πρόσφυγες, με το «κυνήγι των αποδημητικών πτηνών στη Μάλτα»!

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι ο κ. Φερχόιγκεν τη μόνη παρέκκλιση που διαπίστωσε στο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ ήταν σε ένα άρθρο «που αφορούσε μία από τις τέσσερις ελευθερίες της εσωτερικής αγοράς, που είναι η ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίου». Ο κοινοτικός επίτροπος ομολόγησε πανηγυρικά ότι η παρουσία του στη Λουκέρνη οφειλόταν στην αγωνία της ΕΕ για το «κεκτημένο» του μεγάλου κεφαλαίου και των ελευθεριών του.

Και μετά τη Λουκέρνη, η Ευρωπαϊκή Ενωση αναλαμβάνει ρόλο στον εκβιασμό των Ελληνοκυπρίων για να ψηφίσουν υπέρ του «σχεδίου Ανάν». «Η εναλλακτική λύση δεν είναι αυτό το σχέδιο ή κάποιο άλλο, είναι αυτό το σχέδιο ή καμία λύση», δήλωσε χτες ο κ. Φερχόιγκεν και πάλι. Ολα αυτά, φυσικά, δεν αθωώνουν καθόλου τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τις δυνάμεις εκείνες, όπως ο ΣΥΝ, που αποδέχτηκαν το «ευρωπαϊκό πλαίσιο» για το Κυπριακό γνωρίζοντας αυτό που ακολούθησε... Απλά τους καθιστά συνενόχους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ