Τετάρτη 19 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απάντηση στην ευρωτρομοκρατία

Προχτές η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο φως» στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες να διαβιβάζουν στις αμερικανικές αρχές προσωπικά δεδομένα των επιβατών που μεταβαίνουν στις ΗΠΑ. Επαναβεβαίωσε, και με αυτήν την απόφασή της, το υψηλό επίπεδο «αντιτρομοκρατικής συνεργασίας» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, στον κοινό τους αγώνα να αλυσοδέσουν τους λαούς. Οι αμερικανικές αρχές ασφαλείας παίρνουν όλα τα στοιχεία που αφορούν τον κάθε επιβάτη ξεχωριστά (π.χ., τον τηλεφωνικό αριθμό του, τη διεύθυνση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του, τη διεύθυνση κατοικίας, τον κωδικό της πιστωτικής κάρτας του, ακόμα και το τι γεύμα παρήγγειλε για την πτήση) και τα φακελώνουν σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων. Ετσι - διακηρύσσουν οι κρατούντες - μπορούν να ελέγχουν εκ των προτέρων όσους επιδιώκουν είσοδο στη «γη των γενναίων και της ελευθερίας». Να ξεχωρίζουν τους επίδοξους τρομοκράτες από τους υπόλοιπους και να τους απαγορεύουν την πτήση, να τους συλλαμβάνουν, γενικά να παίρνουν μέτρα εναντίον τους.

Η απόφαση αυτή δεν είναι ούτε η μοναδική, ούτε τυχαία. Τα δύο αυτά ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΗΠΑ και ΕΕ) παίρνουν ολοένα και πιο αντιδραστικά μέτρα, με στόχο τον έλεγχο των πλατιών λαϊκών μαζών, με κάθε μέσο, είτε αυτό είναι φακέλωμα, είτε παρακολούθηση, είτε άγρια αστυνομική καταστολή όποτε τους δίνεται η δυνατότητα (απεργίες, διαδηλώσεις, κλπ.). Τέτοιες αποφάσεις ξεκίνησαν να παίρνονται πολύ πριν τα διαβόητα χτυπήματα στους «δίδυμους πύργους» της Ν. Υόρκης. Π.χ., η ΕΕ τον Οκτώβρη του 1999 αποφάσισε τη δημιουργία «ενιαίου χώρου ελευθερίας - ασφάλειας και δικαιοσύνης», ενώ την ίδια χρονιά αποφάσισαν στο Ελσίνκι τη δημιουργία Ευρωστρατού και αστυνομικού εκστρατευτικού σώματος. Στη Σύνοδο Κορυφής της Χαλκιδικής (Ιούνης 2003) η ΕΕ έκανε παραπέρα βήματα στρατιωτικοποίησής της, υιοθετώντας το δόγμα του «προληπτικού πολέμου». Θυμίζουμε ακόμα την εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν, την ενίσχυση του περιεχομένου και των μεθόδων δράσης της Ευρωπόλ, την ενίσχυση της δικαστικής και αστυνομικής συνεργασίας, την ίδρυση και λειτουργία Ευρωεισαγγελίας, το νέο ευρωτρομονόμο, που μαζί με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης αναμένεται να προωθηθούν για επικύρωση από την ελληνική Βουλή.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά ακόμα μέτρα που έχουν ήδη λάβει ή προωθούν. Ομως, οφείλουμε να πούμε και ποιοι τα προωθούν. Ποια κόμματα - σε πολιτικό επίπεδο - στηρίζουν έμμεσα ή άμεσα τους προσανατολισμούς της «νέας τάξης πραγμάτων». Ποιοι πρέπει να αποδυναμωθούν τάχιστα. Σε εγχώριο επίπεδο, κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έχοντας και την κυβερνητική ευχέρεια, έχουν προωθήσει και προωθούν στην Ελλάδα όλα τα προαναφερόμενα μέτρα. Ο δε ΣΥΝ, με τη γνωστή του διπλοπροσωπία, από τη μια είναι υπέρ της ΕΕ και από την άλλη διαμαρτύρεται για τις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Πρέπει να τιμωρηθούν. Οσα κόμματα επιμένουν στην ολοένα και πιο βαθιά ενσωμάτωση της χώρας μας στην ΕΕ και να είναι γρανάζι αυτού του ιμπεριαλιστικού-αντιδραστικού κέντρου, πρέπει να πάρουν ηχηρή τη λαϊκή απάντηση. Με τους αγώνες ενάντια σ' αυτή την πολιτική. Αλλά και με την ψήφο στις ευρωεκλογές. Είναι πρώτης τάξης ευκαιρία να εκφραστεί και μ' αυτό τον τρόπο η λαϊκή αντίσταση και ανυπακοή. Και με θετική ψήφο. Δαγκωτή στο ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ