Τρίτη 13 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κληροδότημα - «εφιάλτης»

Λίγες μόλις βδομάδες μας χωρίζουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ένα αθλητικό γεγονός που προπαγανδίστηκε όσο κανένα σαν «εθνικός στόχος» και εξελίσσεται σε εφιάλτη για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Από τη μέρα της ανάληψής τους αξιοποιήθηκαν για την εφαρμογή μιας πολιτικής που ευνόησε σκανδαλωδώς το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές. Μια πολιτική που με ευλάβεια εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση της ΝΔ και συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ.

Δεν αναφερόμαστε μόνο στα τρισεκατομμύρια ζεστού χρήματος που εισέρευσαν στα χρηματοκιβώτια των μεγαλοεπιχειρηματιών από την εκτέλεση διαφόρων κατασκευαστικών έργων. Αναφερόμαστε και στη χασούρα του λαού που μεταφράζεται σε κέρδος για τους εκμεταλλευτές. Ο λαός μας, η εργατική τάξη της χώρας, «απολαμβάνουν» περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων, αφού στο όνομα της επιτυχούς τέλεσης των Αγώνων οι συλλογικές συμβάσεις παραβιάζονται, τα ωράρια εργασίας καταστρατηγούνται, επεκτείνεται η ανασφάλιστη δουλιά, η μερική απασχόληση, η επινοικίαση εργαζομένων, παρατηρείται παντελής έλλειψη μέτρων ασφάλειας στα ολυμπιακά έργα που έχουν στοιχίσει πολλές ζωές εργαζομένων ως σήμερα κ.ά. «Απολαμβάνουν» διόγκωση του αυταρχισμού και της καταστολής, με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην «ασφάλεια» των Αγώνων, με χιλιάδες κάμερες παρακολούθησης, με άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, με καταγραφή κάθε δραστηριότητας, αστυνομοκρατία κ.ά. «Απολαμβάνουν» τσιμεντοποίηση, εμπορευματοποίηση της γης, του νερού και του αέρα που αναπνέουν. «Απολαμβάνουν» την αποστείρωση ολυμπιακών πόλεων ακόμα κι από πινακίδες πολιτικού ή συνδικαλιστικού περιεχόμενου. Και τέλος την αποπληρωμή του κόστους της Ολυμπιάδας, που ξεπερνά τα 3,5 τρισεκατομμύρια, στο όνομα του οποίου θα κληθεί ο λαός σε νέες θυσίες, σε παραίτηση από κάθε διεκδίκηση, από κάθε τι που του ανήκει.

Πλάι σ' όλα αυτά προστίθεται η προσπάθεια για χειραγώγηση των λαϊκών συνειδήσεων, για τη διαμόρφωση ενός κλίματος «εθνικής έπαρσης», ώστε να αμβλυνθούν τυχόν αντιδράσεις, να περάσουν ανώδυνα τα μέτρα που ήρθαν για να μείνουν. Κι αν κανείς με αφέλεια υποστηρίξει ότι τουλάχιστον οι Αγώνες θα συμβάλουν στην προώθηση του αθλητισμού, πλανάται οικτρά. Οι όποιες αθλητικές εγκαταστάσεις θα παραδοθούν για εκμετάλλευση στους ιδιώτες. Ούτε καν αυτά τα έργα, που ο ελληνικός λαός θα χρυσοπληρώνει για δεκαετίες, δεν του ανήκουν.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή την πραγματικότητα θέλουν να συσκοτίσουν. Ισως γι' αυτό η σχετική ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προχτές «θάφτηκε» από τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ. Αλλά ακριβώς για όλους αυτούς τους λόγους καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να βρει απήχηση το κάλεσμα του ΚΚΕ, για ένταση του αγώνα του εργατικού και λαϊκού κινήματος ώστε να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια παραβίασης δικαιωμάτων και ελευθεριών και για την ανάπτυξή τους. Για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και τη διεκδίκηση μαζικού λαϊκού αθλητισμού, με παράδοση των ολυμπιακών έργων στο λαό για χρήση, για μια νέα ποιότητα ζωής. Ο μαζικός ανυποχώρητος αγώνας για όλα αυτά είναι ένα πρώτο βήμα, το δεύτερο η καταδίκη της εφαρμοζόμενης πολιτικής και η διεκδίκηση μιας ριζικά διαφορετικής που στο κέντρο της θα έχει τον εργαζόμενο άνθρωπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ