Πέμπτη 22 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η ιστορία είναι παρούσα

Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών δεκαετιών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τα γεγονότα που επακολούθησαν στην Ελλάδα (πτώση χούντας κλπ.) έγιναν τις μέρες αυτές δηλώσεις και δημοσιεύτηκαν άρθρα και ρεπορτάζ στον Τύπο, όπου δίνεται η εντύπωση ότι πρόκειται για μια επιχείρηση ιστορικής αποκατάστασης της αμερικανοκρατίας και αποενοχοποίησης της υποτέλειας των ντόπιων τοποτηρητών της, με τελικό σκοπό τη διευκόλυνση της «προσαρμογής» στα σύγχρονα δεδομένα και τις απαιτήσεις του ιμπεριαλισμού. Δηλαδή, στη διευκόλυνση της πολιτικής που και σήμερα ακολουθείται.

Η εισβολή προβάλλεται σαν ένα μεμονωμένο πολεμικό επεισόδιο, ενώ τα πολιτικο-διπλωματικά δρώμενα της εποχής εκείνης αντιμετωπίζονται πλήρως αποκομμένα από την προϊστορία του Κυπριακού, αλλά και τη μετέπειτα πορεία του που φτάνει μέχρι τις μέρες μας στο «σχέδιο Ανάν», τα όσα προηγήθηκαν αυτού και τα όσα ακολούθησαν. Κυρίαρχη γραμμή είναι αυτή που λέει «ό,τι έγινε έγινε, προχωράμε με το βλέμμα στο μέλλον». Οι Αμερικανοί και ο ρόλος τους «ξεχνιούνται».

Με βάση τη λογική αυτή, το Κυπριακό έχει μπει σε μια διαδικασία διολίσθησης, αποδιεθνοποίησης και μετατροπής του από πρόβλημα εισβολής και κατοχής, σε ελληνοτουρκική διαφορά υπό αμερικανική - ευρωενωσιακή διαιτησία, ώστε η όποια διευθέτηση ν' ανταποκρίνεται στα σύγχρονα ιμπεριαλιστικά σχέδια και να εντάσσεται στις γενικότερες διευθετήσεις που προωθούνται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν το κυπριακό πρόβλημα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, σαν ένα βαρίδι, που τους εμποδίζει να παίξουν το ρόλο που διεκδικούν, για λογαριασμό της άρχουσας τάξης, στα πλαίσια του νέου ιμπεριαλιστικού καταμερισμού. Επιλογή τους είναι το «κλείσιμο» του Κυπριακού και όχι η δίκαιη λύση του, αναζητώντας «κλείσιμο», που το αναζητούν στους Αμερικανούς, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δηλαδή απ' αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα και νομιμοποιούν τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής.

Η επέτειος της συμπλήρωσης 30 χρόνων από το χουντικό πραξικόπημα κατά του Μακάριου στις 15 Ιούλη, την έναρξη της τουρκικής εισβολής στις 20 Ιούλη και την πτώση της χούντας στην Αθήνα στις 24 Ιούλη με την επιστροφή του Κ. Καραμανλή, αποτελεί αφορμή για μια μελέτη των σύγχρονων εξελίξεων μέσα από το πρίσμα της ιστορίας και της διαχρονικής πορείας του ίδιου του κυπριακού προβλήματος. Η Κύπρος και τότε, όπως και τώρα, βρισκόταν στο επίκεντρο της ιμπεριαλιστικής επιβουλής. Σχέδια διχοτομικά, ανάλογα με το πρόσφατο «σχέδιο Ανάν», ήταν και τότε στην ημερήσια διάταξη. Η γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου, ως αβύθιστου αεροπλανοφόρου στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και πάνω στους «δρόμους του πετρελαίου» υπάρχει και σήμερα.

Πολλά, χρήσιμα και αναντικατάστατα είναι τα διδάγματα των τριών τουλάχιστον περασμένων δεκαετιών, για όσους θέλουν να βλέπουν και να κρίνουν χωρίς ξένες «παρεμβολές». Είναι βέβαιο, λοιπόν, πως καμία «λύση» ή προσωρινή διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, δεν μπορεί να είναι σε όφελος των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων, στο βαθμό που είναι ενταγμένη στα ιμπεριαλιστικά γεωστρατηγικά συμφέροντα και επιβάλλεται από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η απόρριψη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και η αντίσταση στη νέα τάξη αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ