Σάββατο 14 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Αθλητισμός»-εμπόρευμα

Τα «κίνητρα» είναι πολλά και μεγάλα. Εύκολες σπουδές, εξασφάλιση πτυχίων, εισαγωγή στα σώματα στρατού, εξασφάλιση ισόβιων εισοδημάτων, τεράστια κέρδη από τις διαφημίσεις, κοινωνική επιβεβαίωση... Τα πάντα για να θαμπωθεί το - τις πιο πολλές φορές - προικισμένο φτωχόπαιδο και να μετατρέψει τον ιδρώτα, την προσπάθεια και το όνειρό του σε εμπόρευμα. Να μετατραπεί σε επαγγελματία αθλητή.

Να το αρπάξουν, δηλαδή, οι μεγάλες εταιρίες και να πουλούν, μαζί με τις όποιες ικανότητές του, τα προϊόντα τους. Να το αρπάξει η κυβερνητική εξουσία και να μετατρέπει τις επιδόσεις του σε στηρίγματα της πολιτικής της και εργαλεία για την επανεκλογή της. Να το αρπάξουν παραγοντίσκοι και «προπονητές» της χημείας και να μετατρέψουν τον κόπο του σε ελατήριο για να εκτοξευτούν οι καριέρες τους μέσα σε ένα βρώμικο αρρωστημένο κύκλωμα. Κύκλωμα, το οποίο τρέφεται και φουσκώνει ακριβώς από το «προϊόν», που θα παράγει ο νεαρός επαγγελματίας...

Εκεί βρίσκεται ο κόμπος. Αυτά όλα σε ενότητα και, ταυτόχρονα, διαρκή ανταγωνισμό είναι ο λόγος, που το μελλοντικό θύμα-λαϊκός ήρωας αθλητής δέχεται να παίξει την ίδια τη ζωή του κορόνα-γράμματα, ή να υποσκάψει την υγεία του. Αυτά όλα είναι, που τον κάνουν να διακινδυνεύει την ισορροπία ανάμεσα στη δόξα και στο χρήμα και στο δημόσιο διασυρμό. Δημόσιος διασυρμός, που όλο και πιο συχνά συμβαίνει τελευταία, όχι γιατί ενισχύθηκαν οι μέθοδοι ανίχνευσης, ούτε γιατί έγιναν πιο αυστηρές οι νομοθεσίες. Αυτά όλα μόνο σαν άλλοθι διαιώνισης του συστήματος χρησιμεύουν.

Οι λόγοι που τα τελευταία χρόνια έχουν πυκνώσει οι αποκαλύψεις για το ντόπινγκ, όπως έχει αποδειχτεί ιστορικά, είναι: Η φαγωμάρα μεταξύ ανταγωνιστριών εταιριών, όπου η μία καρφώνει τον αθλητή της άλλης. Εσωτερικά διοικητικά και μηχανισμοί εξουσίας στο κύκλωμα αθλητισμός-χορηγοί-κέρδη. Το «κάψιμο» από τις ίδιες τις μεγάλες εταιρίες των δικών τους αθλητών είτε για να τους μειώσουν τις απαιτήσεις, είτε για να τους αλλάξουν με φρέσκα πιο εμπορικά και ίσως φτηνότερα πρόσωπα.

Ας αφήσουν, λοιπόν, την υποκρισία για «Ολυμπιακό πνεύμα» και τα άλλα βαρύγδουπα κάθε φορά που γίνεται μια καινούρια αποκάλυψη. Δημιουργούν τον επαγγελματία αθλητή, του τάζουν «λαγούς με πετραχήλια» και του υποδείχνουν και τον τρόπο να τους αποκτήσει. Τρόπος που ούτε μυστικός είναι, ούτε περιέχει τίποτα άγνωστες συνταγές για τους πολύ μυημένους. Πρόκειται για χημικά προϊόντα, που ανάλογα με την ανάγκη είναι και η χρήση τους. Το «μυστήριο» γύρω από την υπόθεση είναι ακριβώς μέρος της όλης υποκρισίας, τη στιγμή που «ο κόσμος το 'χει τούμπανο...». Τη στιγμή που πρέπει να λειτουργήσει το σύστημα και να φέρει κέρδη.

Δε θέλουμε ούτε «εικόνα» απ' αυτό τον «αθλητισμό». Θέλουμε τον αθλητισμό, που ανεβάζει τον άνθρωπο, τον πηγαίνει ψηλότερα με την αγνή πειθαρχημένη προσπάθεια και τον προετοιμάζει και ψυχικά, πνευματικά για τους αγώνες της πραγματικότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ