Τετάρτη 18 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Βίβα Βενεζουέλα!

«

Η Βενεζουέλα δεν πρόκειται να γίνει αποικία των ΗΠΑ», τόνισε πολύ απλά και λακωνικά ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, μετά την κατάπτυστη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ζητώντας παράλληλα επείγουσα έρευνα για «νοθείες»!

Ο Πρόεδρος Τσάβες δε θα μπορούσε να κάνει καμία άλλη δήλωση. Το μήνυμα που έστειλε η συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Βενεζουέλας ήταν σαφές: Στο πλευρό της «μπολιβαριανής επαναστατικής διαδικασίας». Οχι μόνο έγκριση των μέχρι σήμερα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, αλλά απαίτηση για ακόμη περισσότερες και δραστικότερες μεταρρυθμίσεις σε αντιμονοπωλιακή - αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Είναι οι ριζοσπαστικές και αγωνιστικές λαϊκές δυνάμεις που έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και ωθούν την κυβέρνηση Τσάβες σε μια ξεκάθαρη αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, αφού είναι ο μοναδικός τρόπος, για να είναι η Βενεζουέλα μια πραγματικά ελεύθερη και ανεξάρτητη χώρα, όπως τόνισε και πάλι ο Πρόεδρος Τσάβες στις δηλώσεις με αποδέκτη την Ουάσιγκτον.

Είναι οι ίδιες δυνάμεις που, ευρισκόμενες διαρκώς σε επαγρύπνηση και επαναστατική ετοιμότητα, έχουν αποτρέψει την επανάληψη του μοντέλου της Χιλής ή των «Κόντρας». Είναι οι δυνάμεις που μπόρεσαν να αποτρέψουν το πραξικόπημα του Απρίλη του 2002, την απεργία - λοκ άουτ, τις ποικίλες και πολλές προσπάθειες υπονόμευσης, την αποκάλυψη και σύλληψη όλων των Κολομβιανών ακροδεξιών παραστρατιωτικών τον περασμένο Μάη. Προς το παρόν τουλάχιστον, έχουν κερδίσει μαζί με την κυβέρνηση Τσάβες τις περισσότερες «μάχες», χωρίς όμως να έχουν κερδίσει και τον «πόλεμο». Εναν πόλεμο που θα εξακολουθήσει να μαίνεται.

Το μεγαλύτερο πεδίο μάχης αυτού του πολέμου είναι στο εσωτερικό της Βενεζουέλας. Η ταξική πάλη είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι θα οξυνθεί. Καταρχήν η πόλωση, η οποία προκλήθηκε εξαιτίας του δημοψηφίσματος με το ερώτημα της αποπομπής του Προέδρου Τσάβες, είναι γιγάντια. Επίσης, η στάση της ολιγαρχίας, η οποία έχει τον απόλυτο έλεγχο των ιδιωτικών ΜΜΕ και έχει ενδυθεί το μανδύα της «πολιτικής αντιπολίτευσης» και ολοφυρόμενη περί «γιγαντιαίας νοθείας» τονίζει ότι επ' ουδενί θα παρατήσει τα όπλα...

Στο πλευρό της αντεπαναστατικής αντιπολίτευσης οι ΗΠΑ. Το μεγάλο αφεντικό της περιοχής, αποτελεί από μόνο του διεθνές πεδίο μάχης. Πεδίο πολύπλοκο, αλλά και πολύ επικίνδυνο. Ηδη, σύμφωνα με δημοσιεύματα μετά τη συνάντηση στη Χιλή του Ουίλιαμ Σπένσερ -αναπληρωτή διευθυντή του τμήματος δυτικού ημισφαιρίου της διαβόητης CIA - με τους «τομεάρχες» της Κολομβίας, του Εκουαδόρ, της Βραζιλίας και του Περού, έχουν θέσει σε ετοιμότητα τα σχέδια για «εξουδετέρωση» του Τσάβες. Σχέδια, που θα τίθονταν σε εφαρμογή στην περίπτωση κατά την οποία το δημοψήφισμα ήταν νικηφόρο για τις δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση Τσάβες.

Μονόδρομος, λοιπόν, για τις επαναστατικές και λαϊκές δυνάμεις στη Βενεζουέλα. Διαρκής επαγρύπνηση και πάλη. Μονόδρομος και για το κομμουνιστικό και λαϊκό κίνημα: Διεθνής αλληλεγγύη με τον αγωνιζόμενο λαό της Βενεζουέλας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ