Σάββατο 16 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ας τολμήσουν...

Απαράδεκτη από κάθε άποψη η απάντηση της Νομαρχίας Αθηνών προς την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), σχετικά με τη σημερινή κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, στο πλαίσιο του γιορτασμού της επετείου από την απελευθέρωση της Αθήνας τον Οκτώβρη του 1944.

Ούτε λίγο-ούτε πολύ, η νομαρχία αμφισβητεί το δικαίωμα των αντιστασιακών να γιορτάσουν την απελευθέρωση της Αθήνας -τουλάχιστον, με το χαρακτήρα και το περιεχόμενο που θέλουν. Αμφισβητεί, δηλαδή, το δικαίωμα αυτό, στους αγωνιστές που απελευθέρωσαν την ελληνική πρωτεύουσα στις 12 του Οκτώβρη του 1944 με τις σημαίες του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Θυμίζουμε ότι πέρσι η ίδια νομαρχία όχι μόνο αμφισβήτησε, αλλά έφθασε και στο σημείο να απαγορεύσει την κατάθεση στεφάνων από την ΠΕΑΕΑ στον Αγνωστο Στρατιώτη...

Η Νομαρχία Αθηνών στη χτεσινή της απάντηση, με ιταμό ύφος, προειδοποιεί τους αντιστασιακούς ότι από την επόμενη χρονιά δε θα επιτρέψει τις εκδηλώσεις τους στο χώρο του Αγνωστου Στρατιώτη. Λες και το μνημείο και, πολύ περισσότερο, όσα συμβολίζει, αποτελούν ιδιοκτησία της. Δείγμα της αντίληψης που διαπνέει το κείμενο είναι η προαγγελία ότι στο μέλλον μόνο ο γιορτασμός που διοργανώνεται από τη συντεταγμένη πολιτεία (νομαρχία, Δήμος Αθήνας, κυβέρνηση) θα είναι αποδεκτός, στον οποίο - εννοείται - πρέπει να υποταχθούν οι αντιστασιακοί!

Με αξιοπρόσεκτη θρασύτητα η νομαρχία ελέγχει τους αντιστασιακούς γιατί δεν πήραν μέρος στη «λαμπρή τελετή» που διοργανώθηκε στις 12 του Οκτώβρη στην Ακρόπολη από το Δήμο Αθηναίων. Γιατί δε συμμετείχαν σε μια εκδήλωση όπου, εκτός των άλλων, δεν ακούστηκε ούτε μια κουβέντα για την καθοριστική συμβολή της Εθνικής Αντίστασης στην απελευθέρωση όχι μόνο της Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της χώρας από τη ναζιστική σκλαβιά. Σα να μην ήταν οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ αυτές που μπήκαν στην πόλη στις 12 του Οκτώβρη του 1944, σκορπίζοντας τον ενθουσιασμό στον πληθυσμό της. Σα να μην υπήρξε ποτέ εκείνος ο πάνδημος ξεσηκωμός που με το σύνθημα ΕΑΜ-ΕΛΑΣ καλωσόρισε τους ελευθερωτές.

Η πρόκληση δεν αφορά μόνο τους αντιστασιακούς, αλλά το σύνολο του ελληνικού λαού. Είναι μια ακόμη απόδειξη μιας γενικότερης και συνεχώς εντεινόμενης επιχείρησης να σβηστούν από τη λαϊκή μνήμη εικόνες και γεγονότα, ενοχλητικά για την κρατούσα τάξη. Της επιχείρησης να ξαναγραφτεί η νεότερη Ιστορία της χώρας, σβήνοντας τη δράση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΚΚΕ σε μια κορυφαία στιγμή του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας, με παγκόσμια αναγνώριση. Να κοπεί βίαια η κόκκινη κλωστή που συνδέει γεγονότα όπως η Επανάσταση του 1821, η Εθνική Αντίσταση, ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου, του πνεύματος της εξέγερσης. Του εξεγερτικού πνεύματος που απειλεί τους πλαστογράφους της Ιστορίας, τους θλιβερούς απολογητές μιας Ιστορίας «αποστειρωμένης» απ' οτιδήποτε θυμίζει τη δύναμη του λαού.

Η μόνη απάντηση στην απαράδεκτη ανακοίνωση της Νομαρχίας Αθηνών και σε όσους την εμπνεύστηκαν είναι δύο σταράτες και ξεκάθαρες λέξεις: Ας τολμήσουν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ