Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνο τρομο-δόγμα

Μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν η προαναγγελία που έκανε προχτές το βράδυ ο Κ. Καραμανλής για τη «διαμόρφωση και αποτελεσματική εφαρμογή ενός νέου δόγματος εσωτερικής ασφάλειας στη μεταολυμπιακή εποχή». Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ σπεύδει να «προσαρμόσει» το εσωτερικό καθεστώς «ασφάλειας» στο ευρύτερο τρομοκρατικό νομοθετικό πλαίσιο, που διαμορφώνει η ΕΕ, ακολουθώντας κατά πόδας τις «οδηγίες» της Ουάσιγκτον για την επιβολή της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης.

Τα ερωτήματα, ωστόσο, προβάλλουν αμείλικτα: Γιατί είναι αναγκαίο ένα νέο δόγμα εσωτερικής ασφάλειας; Πού αποσκοπεί; Ποια είναι η «φιλοσοφία» του; Ποια είναι η απειλή; Ποιος είναι ο εχθρός; Το βέβαιο είναι ότι ο στόχος της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας που προβάλλεται από την κυβέρνηση είναι προσχηματικός. Απλούστατα, γιατί δε χρειάζεται κανένα δόγμα σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτή (θα 'πρεπε να) είναι η αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας. Κανείς, κάθε άλλο, δεν την εμποδίζει, αλλά περιέργως η εγκληματικότητα «αντιστέκεται»... Ο πρωθυπουργός περιέγραψε, «μέσες - άκρες», το περιεχόμενο του νέου δόγματος, αναφερόμενος στη «διεθνή τρομοκρατία», στη «λαθρομετανάστευση», στο «οργανωμένο και το διασυνοριακό έγκλημα». Μόνο αφελείς δε διακρίνουν ότι η έμφαση δίνεται στην «τρομοκρατία», όπως αυτή βέβαια ορίζεται από τον ευρω-τρομονόμο που ήδη εφαρμόζεται. Η «συμμόρφωση» με το τρομοκρατικό πλαίσιο της ΕΕ ήταν, άλλωστε, το πρώτο πράγμα που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ, ψηφίζοντας το «αντίστοιχο» νομοσχέδιο. Γενικότερα, η κυβέρνηση της ΝΔ συμμετέχει πρόθυμα στη δημιουργία των πανευρωπαϊκών μηχανισμών καταστολής, από τη συγκρότηση της δύναμης ταχείας δράσης της «Γιούροπολ», μέχρι τους αντίστοιχους μηχανισμούς στη Δικαιοσύνη και την «ασφάλεια» της ΕΕ.

Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα πρόσφερε μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για την εφαρμογή πρωτοφανών «σχεδίων ασφαλείας», εννοείται με την άμεση καθοδήγηση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, τα οποία μετέτρεψαν την περιοχή της πρωτεύουσας, και όχι μόνο, σε ένα απέραντο «στρατόπεδο του Μεγάλου Αδελφού». Αυτή ακριβώς η «κληρονομιά», όπως παραδέχτηκε ο Κ. Καραμανλής, είναι που προσφέρει «νέες δυνατότητες στην Ελληνική Αστυνομία». Ηδη, η κυβέρνηση πασχίζει να κρατήσει τα ολυμπιακά συστήματα παρακολούθησης, το «Σι Φορ Αϊ» και τις χαφιεδοκάμερες, επιβεβαιώνοντας ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής. Οι διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων περί σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων δεν πείθουν ούτε μικρά παιδιά.

Το νέο δόγμα εσωτερικής ασφάλειας, για να λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους, στοχεύει στον «εχθρό - λαό». Η παραπέρα αυταρχική θωράκιση του κράτους είναι αναγκαία, από τη στιγμή που η κυβέρνηση «σπάει αυγά», ξεπουλώντας τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, την Ολυμπιακή, προχωρά σε «εθελούσιες» απολύσεις, ρίχνει στην ανεργία χιλιάδες συμβασιούχους, αδιαφορεί για τις απολύσεις στη βιομηχανία και τις κατασκευές, δε βλέπει ακρίβεια, ούτε συνταξιούχους να πεινάνε...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ