Σάββατο 8 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στους δρόμους ξανά η αγροτιά

Αγροτικές κινητοποιήσεις σ' όλη τη χώρα κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ εξήγγειλε, για τις 31 Γενάρη, η ΠΑΣΥ. Βγαίνοντας ξανά στους δρόμους οι μικρομεσαίοι αγρότες θα συγκρουστούν με την πολιτική που επιχειρεί να τους ξεκληρίσει, για να δώσει τη γη τους σε λίγους μεγαλοαγρότες κι επιχειρηματίες, δημιουργώντας νέου τύπου «τσιφλικάδες» στον τόπο μας. Είναι αυτή η πολιτική που συρρικνώνει το αγροτικό εισόδημα και δυσκολεύει συνεχώς τη ζωή στην ύπαιθρο. Αυτή ερημώνει τα χωριά, στέλνοντας χιλιάδες νέους και ικανούς ανθρώπους στην ανεργία και τη μετανάστευση.

Μ' αυτές τις κινητοποιήσεις - η μορφή των οποίων θα καθοριστεί με κατά τόπους αποφάσεις των αγροτών - οι ξωμάχοι θα διεκδικήσουν καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους και βελτίωση του εισοδήματός τους. Αλλωστε, η χρονιά που πέρασε είναι από τις χειρότερες για τον αγροτικό κόσμο. Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων ήταν πολύ χαμηλές - στον καταναλωτή φτάνουν πανάκριβες γιατί «μεσολαβεί» η κερδοσκοπική βουλιμία των εμποροβιομηχάνων - ενώ το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό, λόγω της κερδοσκοπικής ασυδοσίας στην αγορά αγροτικών μέσων κι εφοδίων και της έλλειψης έργων υποδομής στη γεωργία.

Θα διεκδικήσουν, επίσης, την επίλυση των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της υπαίθρου. Οι αγροτικές συντάξεις παραμένουν εξευτελιστικές, καθιστώντας τους απόμαχους της δουλιάς απόκληρους της κοινωνίας. Οι αποζημιώσεις για τις φυσικές καταστροφές στις καλλιέργειες είναι μικρές και καθυστερούν πολύ, αν και ο ΕΛΓΑ εισπράττει τ' ασφάλιστρα. Η ακρίβεια της αγοράς, αλλά και της Παιδείας και της Υγείας πλήττει άγρια τη φτωχή αγροτική οικογένεια. Στο χωριό δεν υπάρχει πολιτιστική και αθλητική υποδομή και συντηρούνται κοινωνικοί διαχωρισμοί κι απαράδεκτοι αποκλεισμοί.

Η ΠΑΣΥ ξεκαθαρίζει πως ο αγώνας δεν αποσκοπεί μόνο στην ικανοποίηση συγκυριακών αιτημάτων. Εχει πολιτικό περιεχόμενο, καθώς στοχεύει στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής και στην αλλαγή των συσχετισμών, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών και προς όφελος του λαού και της χώρας. Τονίζει, επίσης, ότι για να φέρει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα η πάλη της αγροτιάς, θα πρέπει να συντονιστεί με τον αγώνα της εργατιάς και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Στην αγωνιστική πορεία των αγροτών υψώνονται πολλά εμπόδια. Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας την τακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζει το αγροτικό κίνημα πότε με τον αποπροσανατολιστικό «διάλογο» και πότε με τα ΜΑΤ και τα αγροτοδικεία. Οι «καρεκλοκένταυροι» των τριτοβάθμιων οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ υπηρετούν, με ζήλο και συνέπεια, τα αντιαγροτικά σχέδια των κυβερνήσεων του δικομματισμού. Και αγροτοσυνεταιριστές της ΝΔ το παίζουν «αγωνιστές», για να υπονομεύουν την ενότητα και την αποτελεσματικότητα των αγροτικών αγώνων. Ομως, το αγροτικό κίνημα είναι σε θέση να ξεπεράσει τα εμπόδια...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ