Πέμπτη 28 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Δρεπάνι» κατά αγροτών!

Οι νέες στρεμματικές περικοπές στη βαμβακοκαλλιέργεια, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στη βαμβακοπαραγωγή και την αλματώδη άνοδο του κόστους παραγωγής, θα προκαλέσουν νέα, δραματική μείωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών. Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντιγράφοντας, κατά γράμμα, την τακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, και με τη συμφωνία των ξεπουλημένων ηγεσιών των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων και των Ενώσεων Συνεταιρισμών, πήρε το «δρεπάνι» κι έκοψε, αυθαίρετα, στρέμματα, αδιαφορώντας για τις αγροτικές αντιδράσεις. Απόδειξη ότι οι κυβερνώντες «γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια» τον αγροτικό κόσμο, αποτελεί και το γεγονός ότι ο τελικός καθορισμός των δικαιωμάτων καλλιέργειας έγινε πολύ αργά κι ενώ οι περισσότεροι αγρότες έχουν, ήδη, σπείρει τα χωράφια τους!

Η πρόσθετη εισοδηματική απώλεια είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει ξανά τους αγρότες στον αγώνα, για να διεκδικήσουν κάλυψη του χαμένου εισοδήματος. Κι είναι, επίσης, σίγουρο ότι, όταν αναγκαστούν να κλείσουν τους δρόμους για να βρουν το δίκιο τους, οι κυβερνώντες - και μαζί τους τα γνωστά «φερέφωνά» τους στα ΜΜΕ - θα ισχυριστούν, πάλι, πως φταίνε οι ίδιοι για τα προβλήματά τους. Θα τους κατηγορήσουν ότι «δε συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις» και καλλιέργησαν παραπάνω από όσα «δικαιούνται», παραβλέποντας ότι τα δικαιώματα καθορίστηκαν μετά τη σπορά και παραγνωρίζοντας πως, αν πειθαρχήσουν στις εντολές τους, είναι σαν να αυτοκτονούν, αφού μια νέα μείωση του εισοδήματός τους θα τους οδηγήσει, πιο γρήγορα, στο ξεκλήρισμα.

Εκτός από τις συνήθεις κατηγόριες σε βάρος των αγροτών, η κυβέρνηση αναμένεται να χρησιμοποιήσει κι ένα νέο «κόλπο», για να αμβλύνει τις αντιδράσεις στην αντιαγροτική πολιτική. Θα ισχυριστεί ότι από του χρόνου, με την εφαρμογή της αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, όλα θα πάνε καλύτερα. Ομως, η αλήθεια είναι ότι με την αναθεώρηση της ΚΑΠ όλα θα πάνε χειρότερα για τους μικρομεσαίους αγρότες. Για το βαμβάκι - όπως και για άλλα προϊόντα - οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή, που σημαίνει ότι ο παραγωγός μετατρέπεται σε επιδοματούχο. Σε λίγο καιρό, ο μικροκαλλιεργητής θα σταματήσει να παράγει και στο τέλος θα χάσει και το επίδομα και τα χωράφια και η γη θα μαζευτεί σε μεγαλοαγρότες.

Αν η μικρομεσαία αγροτιά δεν οργανώσει αποτελεσματικά την πάλη της, σε συμπαράταξη με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, πολύ γρήγορα θα ξεκληριστεί ολοκληρωτικά. Η μοίρα της θα αλλάξει μόνον αν ο ενωτικός και συντονισμένος αγώνας των λαϊκών στρωμάτων φέρει την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάδειξη μιας Λαϊκής Εξουσίας, η οποία, στο πλαίσιο της Λαϊκής Οικονομίας, θα εφαρμόσει μια ριζικά άλλη πολιτική, προς όφελος του λαού και του τόπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ