Τρίτη 2 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στις συμπληγάδες της ΕΕ

Η δήλωση της Τουρκίας για τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν αναμενόμενη. Ηδη από τον περασμένο Δεκέμβρη οι «είκοσι πέντε», στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, κατέστησαν σαφές ότι μια τέτοια δήλωση δεν πρόκειται να εμποδίσει την πορεία της Τουρκίας προς την ένταξή της στην ΕΕ.

Ωστόσο, η πρόκληση δεν παύει να είναι μεγάλη. Οι δηλώσεις της βρετανικής προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προδικάζουν την αποδοχή της τουρκικής δήλωσης και επομένως την αναγνώριση των τετελεσμένων του 1974, την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων, την κατοχή και την ντε φάκτο διχοτόμηση της Κύπρου.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις και τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ από τη Σύνοδο του Ελσίνκι το 1999 ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση όχι μόνο δε θα οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού, αλλά αντιθέτως θα χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης για την επιβολή ενός σχεδίου κατ' ουσία διχοτομικού. Ενός σχεδίου που θα ικανοποιούσε την πάγια στρατηγική επιδίωξη του αμερικανοβρετανικού ιμπεριαλισμού για τη μετατροπή του νησιού σε αβύθιστο αεροπλανοφόρο στην εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σ' αυτή την προοπτική συνέβαλαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις όπως ο ΣΥΝ, που πανηγύριζαν τότε για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, για ελληνική διπλωματική «νίκη» και για διασφάλιση της Κύπρου, ενώ στη συνέχεια έγιναν υπέρμαχοι του διαβόητου «Σχεδίου Ανάν», που οριστικοποιούσε τη διχοτόμηση κόντρα στην απαίτηση για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού σε όφελος του λαού του νησιού.

Τώρα, όλα δείχνουν ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη το συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ θα αποδεχτεί την τουρκική δήλωση, έστω και αν αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση κάθε αρχής διεθνούς δικαίου και προκλητική αγνόηση ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Ακόμη και αν ακουστούν κάποιες φωνές διαμαρτυρίας για την τουρκική πρόκληση, αυτές δε θα οφείλονται στην έγνοια τους για το Κυπριακό, αλλά στις επιλογές κάποιων δυνάμεων της ΕΕ να παρεμποδίσουν (για δικούς τους λόγους) την ένταξη της Τουρκίας.

Πάντως, δεδομένης της υποστήριξης των ΗΠΑ στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και της βρετανικής επιμονής σ' αυτή την προοπτική, θεωρείται βέβαιο ότι οι τελευταίες εξελίξεις θα φέρουν σύντομα στην επιφάνεια μια νέα «πρωτοβουλία» του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος περιμένει ουσιαστικά το «πράσινο φως» από την Ουάσιγκτον για να επαναφέρει προς συζήτηση το σχέδιό του. Ενα σχέδιο το οποίο απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τους Ελληνοκύπριους στο δημοψήφισμα του 2004 και θα επανέλθει τώρα με ελάχιστες και οπωσδήποτε επουσιώδεις αλλαγές.

Σφίγγει, λοιπόν, ο κλοιός γύρω από την Κύπρο και ένα έγκλημα που άρχισε το 1974 (αν όχι το 1960) οδεύει προς την ολοκλήρωσή του. Ομως ακόμα και την ύστατη στιγμή ο κυπριακός λαός, πρώτ' απ' όλα, μπορεί να έχει τον τελευταίο λόγο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ