Σάββατο 6 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Υγεία, λαϊκό δικαίωμα

Ολοι σχεδόν οι νόμοι που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ περιλαμβάνουν διατάξεις για να λειτουργήσουν οι μονάδες Υγείας κατά τους κανόνες της αγοράς. Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας προτρέχει, ώστε να είναι έτοιμο για την εκχώρηση τριών μεγάλων έργων, μόλις ψηφιστεί ο νόμος για τις διαβόητες Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει στο δρόμο της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ. Επεκτείνει και κλιμακώνει την εμπορευματοποίηση της Υγείας και την παράδοσή της στην κερδοσκοπική ασυδοσία των κεφαλαιοκρατών.

Ολο αυτό το πλέγμα των μέτρων απαγκιστρώνει ακόμα πιο πολύ το κράτος απ' την υποχρέωσή του να προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες Υγείας σε όλους τους κατοίκους της χώρας, χρηματοδοτούμενες απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Με την πολιτική τους οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως και της ΝΔ, φαλκίδευσαν και φαλκιδεύουν το λαϊκό δικαίωμα της Υγείας. Αντιμετωπίζουν την Υγεία ως εμπορεύσιμο είδος και θέλουν το σύστημα Υγείας να στηρίζεται στα Ταμεία, στην ιδιωτική ασφάλιση Υγείας και στους κάθε λογής επιχειρηματιες, που θα απευθύνονται σε κάθε ασφαλισμένο ανάλογα με τη θέση που «δικαιούται». Δηλαδή, ανάλογα με την ...αντοχή της τσέπης του.

Τη λογική αυτή εκφράζουν και πρακτικές όπως η εκχώρηση του μηχανογραφικού συστήματος του Κεντρικού Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου Πειραιά του ΙΚΑ σε ιδιωτική εταιρία με πρόσχημα την έλλειψη υγειονομικού προσωπικού στο Ιδρυμα. Πέρα απ' την ιδιωτικοποίηση του τομέα και τη φαλκίδευση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με την επιλογή αυτή παραδίδονται και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Πρόκειται για ανοσολογικές εξετάσεις και αντικαρκινικούς δείκτες και είναι μόνο μερικά απ' τα στοιχεία που θέλουν να βάλουν στο χέρι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και έχουν προκαλέσει σάλο σε άλλες χώρες.

Συνολικά η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με υπόδειγμα την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού - όπως είπε ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, στα εγκαίνιά της - που λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρία και με επιδιωκόμενο στόχο την οικονομική αυτοτέλεια, απογειώνοντας στην κυριολεξία τις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας -ήδη ξεπερνούν το 45% των συνολικών - και οδηγώντας τα ήδη γονατισμένα Ταμεία σε χρεοκοπία.

Υγεία και κέρδος είναι έννοιες ασύμβατες. Γι' αυτό και το μοναδικό σύστημα Υγείας, που θα ικανοποιεί ουσιαστικά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, πρέπει να είναι καθολικό και δημόσιο, να μην επιτρέπει την επιχειρηματική δραστηριότητα και να παρέχει δωρεάν, σύγχρονες και αξιόπιστες υπηρεσίες Υγείας σε όλους τους κατοίκους, ανεξάρτητα αν εργάζονται ή όχι. Για να καλύπτει όλες τις ανάγκες του λαού πρέπει να είναι στελεχωμένο σε όλα τα επίπεδα (πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο) με προσωπικό πλήρους, μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων των ειδικοτήτων, με όλα τα σύγχρονα ιατροτεχνικά μέσα.

Η πρόταση αυτή του ΚΚΕ για το σύστημα Υγείας συνδέεται με την καθημερινή πάλη των εργαζομένων, με την ανατροπή των συσχετισμών σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας και τη διεκδίκηση της λαϊκής εξουσίας. Ετσι, θα ανοίξει ο δρόμος για δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ