Σάββατο 20 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ξεπουλώντας πολιτιστικά «φιλέτα»

Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε και η τυπική ένταξη του πολιτισμού στο «ανταγωνιστικό οπλοστάσιο» του ευρωπαϊκού κεφαλαίου - διαδικασία που ξεκίνησε από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και «κωδικοποιήθηκε» στη Λισαβόνα - ήταν θέμα χρόνου να δούμε την Ακρόπολη σε διαφημίσεις της «Φίλιπς» και μεγαλοστελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να «τραπεζώνονται» στη Στοά του Αττάλου, όπως αναμένεται να γίνει το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Οι παραχωρήσεις αρχαιολογικών χώρων και μνημείων σε εταιρίες για να διαφημίζουν τα προϊόντα τους, η «όρεξη» που άνοιξε αυτή η πολιτική στους μεγαλοξενοδόχους να απαιτούν τη χρήση αυτών των χώρων και για «ειδικές» κατηγορίες τουρισμού, όπως ο συνεδριακός, ο νέος Οργανισμός λειτουργίας του υπουργείου Πολιτισμού που θέλει να «περάσει» - με τη μορφή νόμου - η κυβέρνηση και που «κωδικοποιεί» την άμεση εμπλοκή των ιδιωτών, κάθε «μορφής», στη διαχείριση ακόμη και του «σκληρού πυρήνα» της πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελούν όψεις του ίδιου «νομίσματος», αυτού δηλαδή που γεμίζει τα θησαυροφυλάκια του κεφαλαίου. Σε αυτό άλλωστε αφήνεται, ουσιαστικά, και η «μοίρα» εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, αφού η κυβέρνηση θεσμοθετεί την «επαιτεία» ακόμη και των μεγαλύτερων μουσείων της χώρας προς τους... «χορηγούς».

Τελευταίο «επίτευγμα» της κυβέρνησης είναι η δηλωμένη πρόθεσή της να παραχωρήσει και ουσιαστικά τη δυνατότητα στους ιδιώτες, όχι μόνο να παράγουν πιστά αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων - όπως γίνεται μέχρι τώρα - αλλά και να τα πωλούν. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή εξέλιξη αφού αφορά σε ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά «φιλέτα» του κράτους στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, δεδομένου ότι η παραγωγή και πώληση πιστών αντιγράφων αρχαίων αντικειμένων, αποφέρει - και θα μπορούσε να αποφέρει ακόμη περισσότερα - έσοδα υπέρ της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας η οποία απαξιώνεται συνεχώς σε υποδομή και αριθμό προσωπικού, παρά την προφανή σημασία της.

Η τυπική, δηλαδή η θεσμική, δυνατότητα στους ιδιώτες να πωλούν πιστά αντίγραφα από τις μήτρες που φτιάχνουν τα εξειδικευμένα εργαστήρια του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) του υπουργείου Πολιτισμού (δηλαδή του δημοσίου) έχει ήδη δοθεί από το ΠΑΣΟΚ μέσα από διάφορες νομικές διατάξεις. Αλλωστε, δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ είναι και ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ ΑΕ), μονομετοχική εταιρία του δημοσίου μεν, αλλά με έργο που θα μπορούσε να επιτελέσει και το υπουργείο Πολιτισμού μια χαρά, αφού ο ΟΠΕΠ κάνει ουσιαστικά τη δουλιά του ΤΑΠ.

Ηδη λοιπόν μια εταιρία αιτήθηκε από το ΥΠΠΟ την άδεια να προχωρήσει σε αναπαραγωγή και πώληση αντιγράφων και μάλιστα ούτε καν πιστών στο αρχαίο πρωτότυπο, αλλά «μεταπλασμένων» προς χάριν της «χρηστικότητάς» τους. Είναι σίγουρο - ειπώθηκε και στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο - ότι αναμένεται «πλημμύρα» σχετικών αιτημάτων. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ - διά του γενικού γραμματέα του - όχι μόνο «δε» βλέπει «κανένα» πρόβλημα, αλλά θεωρεί ως «αγκύλωση» κάθε αντίθετη άποψη.

Η υπόθεση των αντιγράφων είναι μια ακόμη απόδειξη της επικίνδυνης κυβερνητικής πολιτικής. Η απάντηση σε αυτή την πολιτική δεν είναι υπόθεση μόνο των αρχαιολόγων και των άλλων σχετικών κλάδων, αλλά και της διανόησης και, βέβαια, του λαϊκού κινήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ