Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αυτή είναι η ... Ελλάδα τους

Τα στοιχεία της μελέτης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας και μας πληροφορούν πως περίπου το 22% των νοικοκυριών στην Ελλάδα βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, βγάζουν μάτι. Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ και τους Eurostat, που καταγράφουν τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 10 χρόνια και κατατάσσουν την Ελλάδα στις 25 πλουσιότερες χώρες του κόσμου, είναι αποκαλυπτικά και ταυτόχρονα προκλητικά.

Αποκαλυπτικά, γιατί δείχνουν πως τα «χρυσά κουτάλια», με τα οποία θα έτρωγαν ΟΛΟΙ οι Ελληνες, με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ (όπως υποσχόταν πριν 25 χρόνια η τότε κυβέρνηση της ΝΔ) ή ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και η «σύγκλιση» με το μέσο όρο της ΕΕ θα οδηγήσει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων και ΟΛΩΝ των κατοίκων της χώρας (όπως υποσχόταν το ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο) αποδείχτηκαν ...παχιά λόγια και επιταγές χωρίς αντίκρισμα.

Προκλητικά, γιατί τεκμηριώνουν πως η φτώχεια διατηρήθηκε στο ύψος της και η ανισοκατανομή των εισοδημάτων μεγάλωσε, παρά τις πολύχρονες και πολύμορφες σκληρές θυσίες, στις οποίες υποβλήθηκαν οι εργαζόμενοι από τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και παρά την αύξηση του εγχώριου πλούτου (της πίτας του ΑΕΠ). Με απλά λόγια, στη χώρα μας - όπως και στις υπόλοιπες καπιταλιστικές χώρες - άλλοι δουλεύουν και παράγουν τον πλούτο και άλλοι τον καρπώνονται και πλουτίζουν. Οι άνθρωποι του μόχθου και της δουλιάς παραμένουν φτωχοί και υπερχρεωμένοι, ενώ, αντίθετα, οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι κάθε είδους ρεντιέρηδες - τα παράσιτα - θησαύριζαν, εκμεταλλευόμενοι τον ιδρώτα των εργαζομένων.

Το βεβαιώνει και η μελέτη του ΕΚΚΕ, που μας πληροφορεί πως αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι με μερική απασχόληση, συνταξιούχοι, ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών και άνεργοι αποτελούν τις μεγαλύτερες ομάδες μεταξύ των 2.200.000 πολιτών (21% του πληθυσμού) που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με ετήσιο εισόδημα από 4.800 ευρώ (μονομελές νοικοκυριό) έως 10.800 ευρώ (νοικοκυριό με δύο ενήλικες και 2 παιδιά). Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση στην EE των «15» με τις μεγαλύτερες εισοδηματικές ανισότητες.

Αυτή είναι η Ελλάδα τους. Από αυτή την «ισχυρή» Ελλάδα, για την οποία περηφανευόταν και εξακολουθεί να περηφανεύεται το ΠΑΣΟΚ και επιδιώκει να την κάνει «ισχυρότερη» η κυβέρνηση της ΝΔ, οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτε. Αντίθετα, έχουν συμφέρον και υποχρέωση να συντονίσουν την πάλη τους για την ανατροπή της πολιτικής που αναζητά την ισχυροποίηση της Ελλάδας, μέσα από τη φτώχεια και την υπερχρέωση των εργαζόμενων νοικοκυριών και τη διόγκωση του δημόσιου χρέους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ