Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με το ΠΑΜΕ στον αγώνα

Ξεκινάει σήμερα το απεργιακό διήμερο των εκπαιδευτικών, ενώ σήμερα επίσης απεργεί το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. Το ΠΑΜΕ στους Εκπαιδευτικούς και στο Δημόσιο έχει απευθύνει πλατύ κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να δώσουν ταξικό περιεχόμενο στις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Να κάνουν την απεργία δική τους υπόθεση. Ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και στο χαρακτήρα της ανέξοδης εκτόνωσης που προσπαθούν να προσδώσουν στην κινητοποίηση οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΑΔΕΔΥ, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Να βάλουν στέρεες βάσεις για ένα ρωμαλέο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στην Εκπαίδευση και συνολικά στον δημόσιο τομέα. Με αιτήματα και στόχους πάλης που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων του Δημοσίου, των εκπαιδευτικών σε κάθε βαθμίδα, των γονέων και των μαθητών.

Για τους εκπαιδευτικούς και το κίνημά τους, αναδεικνύεται σε αναγκαιότητα πρώτης γραμμής η σύνδεσή τους με το εργατικό κίνημα, η συμπόρευσή τους με το ΠΑΜΕ. Η επίθεση που δέχονται σήμερα τα εργασιακά τους δικαιώματα, σαν κομμάτι συνολικά της εργατικής τάξης, είναι ένα το κρατούμενο. Καθήλωση και συρρίκνωση των μισθών, γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τεράστιες ελλείψεις στην εκπαίδευση, με χιλιάδες εκπαιδευτικούς να παραμένουν στην ανεργία. Κυρίαρχο, ωστόσο, ζήτημα παραμένει το ίδιο το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής τόσο της προηγούμενης, όσο και της σημερινής κυβέρνησης. Η υποταγή της εκπαίδευσης στις ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σαν εργαλείο αναπαραγωγής της κυρίαρχης ιδεολογίας, με στόχο τη διαμόρφωση νεανικών συνειδήσεων αποδοχής ή έστω ανοχής του εκμεταλλευτικού συστήματος και δημιουργίας πειθήνιου και χωρίς πραγματική μόρφωση εργατικού δυναμικού.

Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Οι προωθούμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις έχουν ως αποτέλεσμα τη ραγδαία ιδιωτικοποίηση -εμπορευματοποίηση υπηρεσιών του Δημοσίου, με τεράστιες αρνητικές συνέπειες για το σύνολο της εργατικής τάξης και τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων επιταχύνεται, με τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης. Οι μισθοί καθηλώνονται και ιδιαίτερα για τους νεοπροσλαμβανόμενους το εργασιακό καθεστώς προσομοιώνει ήδη αυτό που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή αφαίρεση κατακτημένων δικαιωμάτων και εξίσωση προς τα κάτω χειροτερεύοντας τη θέση τους. Ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα κατεδαφίζονται, με μεγαλύτερα θύματα τις γυναίκες και τους νέους. Η αιτία δεν είναι άλλη από την πολιτική επιβολής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων της κυβέρνησης, που συνεχίζει εκείνη του ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα στο όνομα της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, οι περικοπές τούς «χτυπούν», προκειμένου να αγοράζει το κράτος φτηνότερα την εργατική τους δύναμη.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι εκπαιδευτικοί και συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν και πρέπει να μετατρέψουν τις απεργίες τους σε εφαλτήριο για νέους, ταξικά προσανατολισμένους αγώνες. Και το πρωί του Σαββάτου να δώσουν μαζικά το «παρών» στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Να διαδηλώσουν μαζί με τους χιλιάδες εργάτες την αντίδρασή τους στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική. Να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, δίνοντας απάντηση και στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που τους καλούν να στρογγυλοκαθίσουν για μια ακόμη φορά στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου», για να παζαρέψουν το πετσόκομμα των δικαιωμάτων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ