Τρίτη 15 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το καμπανάκι χτύπησε στο Αφγανιστάν

H νάρκη που ανατίναξε, χτες το μεσημέρι, στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, το ελληνικό στρατιωτικό όχημα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο Ελληνες επαγγελματίες οπλίτες, είναι το καμπανάκι του κινδύνου για το πού μπορεί να οδηγήσει η ελληνική εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές αποστολές. Δεν αφορά απλά και μόνο στους υπαρκτούς κινδύνους, απέναντι στους οποίους είναι εκτεθειμένα τα μέλη των ελληνικών στρατιωτικών αποστολών, αυτό είναι ένα το κρατούμενο. Το πρόβλημα είναι πολύ ευρύτερο, καθώς αυτός ο φαύλος κύκλος των νεοταξικών αποστολών, όπου έχει εμπλακεί η χώρα μας, διαρκώς διευρύνεται και απειλεί να εγκλωβίσει συνολικά και χωρίς επιστροφή την Ελλάδα σε πολεμικές περιπέτειες έξω από τα σύνορά της.

Ξεκίνησαν με τις λεγόμενες αποστολές «διατήρησης της ειρήνης» το 1996, μετά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, στην πρώην Γιουγκοσλαβία (Βοσνία). Ακολούθησαν η Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, η ΠΓΔΜ και την τελευταία τριετία το Αφγανιστάν. Σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός από αυτή της Αλβανίας, η ελληνική στρατιωτική εμπλοκή ερχόταν, μαζί με τις αποστολές των άλλων ΝΑΤΟικών χωρών, να εδραιώσει την «τάξη» που επέβαλαν τα ΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά. Εδώ δε χωράνε τα άλλοθι και οι φαρισαϊσμοί ότι δήθεν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν έχουν πολεμική αποστολή αλλά ...«ανθρωπιστική» (μεταφέρουν τρόφιμα, φτιάχνουν δρόμους, νοσοκομεία, σχολεία...). Είναι γνωστό σε όλους ότι αποτελούν τμήμα των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων κατοχής, από εκεί παίρνουν εντολές και εκεί δίνουν πρώτα και κύρια λόγο.

Ειδικά στο Αφγανιστάν, εκτός από το λόχο μηχανικού με προσωπικό που ξεπερνά τα 120 άτομα, η ελληνική εμπλοκή περιλαμβάνει και ένα ολόκληρο κινητό στρατιωτικό νοσοκομείο, το μεγαλύτερο στην κατηγορία του, που εδρεύει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να παρέχει υποστήριξη στις κατοχικές δυνάμεις, ενώ από τον άλλο μήνα θα τεθεί υπό ελληνική διοίκηση και το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Δε χωράει, λοιπόν, αμφιβολία ότι όλα αυτά στοιχειοθετούν πλήρη πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας στην κατοχή του Αφγανιστάν και βέβαια θα ακολουθήσει και συνέχεια. Εξάλλου, αυτό έχει καταγραφεί και στις σχετικές αποφάσεις των οργάνων του ΝΑΤΟ, όπου οι εκπρόσωποι είτε της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, μέχρι το Μάρτη του 2004, είτε της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ συναποφασίζουν ομόφωνα με τους άλλους «συμμάχους» για τις διάφορες ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Το χτεσινό συμβάν στην Καμπούλ μπορεί να γίνει χιονοστιβάδα. Η ανάγκη για άμεση επιστροφή όλων των ελληνικών στρατιωτικών τμημάτων, που είναι τμήματα αμερικανοΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων (Βαλκάνια, Αφγανιστάν), είναι πλέον επιτακτική για να μην έρθουν τα χειρότερα, τα οποία αφορούν συνολικά στην ασφάλεια του ελληνικού λαού και στη διεθνή ειρήνη. Οι αποστολές αυτές όχι μόνο δεν υπηρετούν τα συμφέροντά του αλλά τα αντιστρατεύονται και τα υπονομεύουν. Εκ των πραγμάτων θέτουν τον ελληνικό λαό απέναντι σε άλλους λαούς, μαζί με τους θύτες τους για λογαριασμό των συμφερόντων της ντόπιας πλουτοκρατίας και των πολυεθνικών μονοπωλίων.

Τα ελληνικά στρατιωτικά τμήματα στις ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικές αποστολές είναι πέρα από κάθε αμφιβολία κατοχικές-επιθετικές δυνάμεις. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις εδώ και καιρό έχουν μπει σε μια διαδικασία πλήρους ενσωμάτωσης σε αυτού του είδους τις αποστολές (νέο δόγμα, νέα δομή, επαγγελματίες οπλίτες, νέοι εξοπλισμοί). Καμία κυβέρνηση δε νομιμοποιείται να χρησιμοποιεί με αυτόν τον τρόπο τις Ενοπλες Δυνάμεις. Η λαϊκή δράση για επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων και πλήρη απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους μπορεί και πρέπει να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ