Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μας αφορά όλους

Η επέλαση του ιμπεριαλισμού ενάντια στα δικαιώματα των λαών και η ταυτόχρονη ποινικοποίηση της αγωνιστικής δράσης είναι οι βασικοί άξονες του αντικομμουνιστικού μνημονίου, που ψηφίστηκε στην Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και προωθείται προς υιοθέτηση στην ολομέλεια. Το νεοφασιστικού τύπου ψήφισμα στρέφεται ευθέως ενάντια στους λαούς, επιφυλάσσοντάς τους ακόμα δυσκολότερες μέρες, ακόμα αντιδραστικότερα μέτρα. Αποτελεί προάγγελο ακόμα σκληρότερων ρυθμίσεων, έντασης της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού. Είναι η κήρυξη του πολέμου των ιμπεριαλιστών, όχι μόνον ενάντια στους κομμουνιστές, αλλά σε όλους όσοι αγωνίζονται και αντιστέκονται στα αντιδραστικά, αντιδημοκρατικά και αντεργατικά σχέδιά τους.

Βαδίζοντας την πεπατημένη του ναζιστικού καθεστώτος, που καθόρισε πρώτο εχθρό τη Σοβιετική Ενωση, προκειμένου να πραγματοποιήσει την επέλασή του στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, ο ιμπεριαλισμός με το αντικομμουνιστικό μνημόνιο προσπαθεί να «βγάλει από τη μέση» τον «ενοχλητικό» κομμουνισμό και τα κομμουνιστικά κόμματα, για να κάμψει τον ισχυρότερο πόλο αντίστασης των λαών στα αντιδραστικά σχέδιά του.

Αυτό είναι το πρώτο βήμα που κάνει το αντικομμουνιστικό μνημόνιο, δεν είναι, όμως, και το μοναδικό. Στο στόχαστρο δεν είναι μόνον οι κομμουνιστές ή ο κομμουνισμός, είτε ως οικοδόμηση του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, είτε ως κοσμοθεωρία και ιδεολογική πηγή πάλης και διεκδίκησης της εξουσίας από την εργατική τάξη. Το χτύπημα που προωθείται με το αντικομμουνιστικό μνημόνιο δεν είναι άλλο από το χτύπημα όλων των προοδευτικών, αγωνιστών, δημοκρατών. Ολων εκείνων, που δε σκύβουν το κεφάλι και δεν καταπίνουν αμάσητα τα αντιδραστικά αντιλαϊκά μέτρα που προωθούν οι ιμπεριαλιστές. Ολων εκείνων, που δε δέχονται ως νομιμότητα την κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και όλου του λαού.

Το μνημόνιο ανοίγει το δρόμο της δίωξης, της ποινικοποίησης και της φίμωσης όποιας φωνής αντιστέκεται. Στρέφεται ξεκάθαρα ενάντια στην πάλη και τη διεκδίκηση, οχυρώνει την κυριαρχία του ιμπεριαλισμού στο νομικό πλέγμα της καταδίκης της πάλης και του αγώνα.

Ο ιμπεριαλισμός έχει αποδείξει ότι δε διστάζει να επιτεθεί με όλα τα μέσα που διαθέτει για να διασφαλίσει την κυριαρχία του. Με το αντικομμουνιστικό μνημόνιο δε θα χρειάζεται πια το «άλλοθι» του «πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία». Θα έχει τη δυνατότητα να διώξει όποιον ορθώνει εμπόδια στα αντιδραστικά μέτρα που παίρνει. Και ακριβώς εκεί στοχεύει.

Γι' αυτό και το αντικομμουνιστικό μνημόνιο δεν αποτελεί πεδίο πάλης μόνο των κομμουνιστών και των κομμουνιστικών κομμάτων, κατά των οποίων κυρίως, άμεσα και ξεκάθαρα, στρέφεται. Οφείλει να ενταχτεί στην πάλη όλων των δημοκρατών, που δε δίστασαν μέχρι σήμερα να αντιδράσουν και να αντισταθούν σε όλο το φάσμα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Που χωρίς να είναι κομμουνιστές ή να συμφωνούν με το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε και το Πρόγραμμα του Κομμουνιστικού Κόμματος, βρίσκονται και οι ίδιοι στο στόχαστρο της νεοφασιστικού τύπου επίθεσης του ιμπεριαλισμού. Εχουν καίριο συμφέρον να αντισταθούν στο κατάπτυστο αυτό ψήφισμα, που στήνει στο απόσπασμα τη διεκδίκηση, την πάλη, τη δημοκρατία και τα λαϊκά δικαιώματα. Να υψώσουν τη σημαία της αντίστασης, ώστε να μην περάσει το αντικομμουνιστικό μνημόνιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ