Παρασκευή 31 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σαν δυο σταγόνες νερό...

Ιδιαίτερα χρήσιμη για τα συμπεράσματα που πρέπει να βγάλουν οι εργαζόμενοι ήταν η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την περιφερειακή ανάπτυξη. Χρήσιμη για να αντιληφθούν πόσο απόλυτα ίδια πολιτική ασκούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και πόσο απόλυτα υπεύθυνοι είναι για το γεγονός ότι τα λαϊκά στρώματα είναι καταδικασμένα να βιώνουν την αντιλαϊκή πολιτική που οι πολιτικοί εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου βαφτίζουν «ανάπτυξη», παρά τις λεκτικές τους αντιπαραθέσεις. Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας για την περιφερειακή ανάπτυξη γνωστοποίησαν και πάλι τις γνωστές πολιτικές θέσεις τους περί «ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας», «δημιουργίας οικονομίας ευκαιριών», «προσέλκυσης ξένων επενδύσεων», κ.ά. Κι όλα αυτά συνοδεύοντάς τα με κάποιες κορόνες περί «ανάπτυξης» για το συμφέρον του λαού...

Παράδειγμα πρώτο: Τέλη Γενάρη 2006. Οι πυλώνες της ΔΕΗ στην Κεφαλονιά καταρρέουν εξαιτίας της κακοκαιρίας. Οι κάτοικοι του νησιού ζουν για έξι μέρες κάτω από άθλιες συνθήκες μέσα στο χιονιά, χωρίς φως και θέρμανση. Η οργή ξεχειλίζει. Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο ούτε εμφανίζεται για πρώτη φορά. Και αποκαλύπτεται ότι η πολιτική της «περιφερειακής ανάπτυξης» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι ακριβώς η αιτία του κακού. Αμφότεροι έχουν παλέψει με νύχια και με δόντια για την απελευθέρωση του τομέα της ενέργειας, που σημαίνει πρόσθετα οφέλη στους επιχειρηματίες. Απελευθέρωση που έχει, όμως, αποτέλεσμα να μην εκτελούνται έργα συντήρησης της υποδομής, αφού δε συμφέρει οικονομικά τους ιδιώτες. Επόμενα, λοιπόν, τα μπλακ-άουτ...

Παράδειγμα δεύτερο: Πέταλο του Μαλιακού. Από το 1992 μέχρι το 2006 στο φονικό πέταλο έχουν χάσει τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα πάνω από 530 άνθρωποι. Ολα αυτά τα χρόνια κανένα έργο δε γίνεται. Κι αυτό γιατί οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - η μία μετά την άλλη - ήθελαν να στρώσουν το χαλί για την ιδιωτικοποίηση του εθνικού οδικού δικτύου, χαρίζοντας και 5 δισ. ευρώ (από διόδια, έργα που κατασκευάζουν για λογαριασμό τους και «ζεστό» χρήμα) στις κοινοπραξίες των μεγαλοεργολάβων, οι οποίοι θα τους εκμεταλλεύονται για δεκαετίες, επιβάλλοντας υπέρογκα χαράτσια.

Παράδειγμα τρίτο: Εβρος. Μία, δύο ή τρεις φορές κάθε χρόνο το ποτάμι πλημμυρίζει (πιο πρόσφατη η περίπτωση του Μάρτη) και καταστρέφει καλλιέργειες, σπίτια, τις όποιες περιουσίες φτωχών λαϊκών οικογενειών. Κανένα οργανωμένο σχέδιο προστασίας της περιοχής δεν έχει εκπονηθεί για τη θωράκισή της τις τελευταίες δεκαετίες. Τα πακέτα των δισ. που εξαγγέλλονται από το ΠΑΣΟΚ το 1998 και τη ΝΔ το 2005 μένουν υποσχέσεις... Κι όμως, την ίδια περίοδο «έσπρωξαν» δισεκατομμύρια ευρώ στις τσέπες ολίγων ή χαρίζουν γη για να κατασκευάσουν γήπεδα - επιχειρήσεις στον Πειραιά ή μεγάλα εμπορικά μεγαθήρια στο Μαρούσι.

Αυτό είναι ένα μικρό μέρος της ...«περιφερειακής ανάπτυξης» που προώθησαν και προωθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Γι' αυτού του τύπου την «ανάπτυξη» ...τσακώθηκαν προχτές στη Βουλή. Ο λαός, λοιπόν, καλείται να βγάλει τα συμπεράσματά του ώστε να δράσει δυναμικά για να παρεμποδίσει και τις επιλογές της κυβέρνησης αλλά και τη δήθεν «μαχητική» αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ