Τρίτη 18 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να αξιοποιηθεί η πείρα της απεργίας

Μετά από δέκα ημέρες σκληρής μάχης με την κυβέρνηση, τους δημάρχους και τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς τους, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ ανέστειλαν, το ξημέρωμα του Σαββάτου, την απεργιακή τους κινητοποίηση. Οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στην πρωτοπορία και αυτού του απεργιακού αγώνα. Σε κάθε φάση του, ανέδειξαν με συνέπεια την αναγκαιότητα της κλιμάκωσης, σε ευθεία σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης και των δημάρχων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, του συντονισμού με τους εργάτες και υπάλληλους άλλων κλάδων, στη βάση των αιτημάτων του ΠΑΜΕ, που απαντούν στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

Παρά τη λυσσαλέα, ενορχηστρωμένη επίθεση, η κυβέρνηση και οι δήμαρχοι των μεγάλων κυρίως πόλεων δεν κατάφεραν να κάμψουν τη μαχητικότητα των εργαζομένων. Οι τραμπούκικες και δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος των απεργών, η συγκρότηση απεργοσπαστικών μηχανισμών με κουκουλοφόρους και τη συνδρομή της δικαιοσύνης, η προσπάθεια συκοφάντησης του απεργιακού αγώνα, έπεσαν στο κενό. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών σε κάθε πόλη αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων των εργαζομένων στους ΟΤΑ και κυρίως την αυτονόητη απαίτησή τους να ενταχθεί το επάγγελμά τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ). Οι όποιες παραχωρήσεις της κυβέρνησης έγιναν κάτω από το βάρος της κινητοποίησης και της αδυναμίας των δημάρχων να σπάσουν την απεργία, να στρέψουν εργαζόμενους ενάντια σε εργαζόμενους.

Στο μαύρο μέτωπο ενάντια στους απεργούς συντάχθηκαν ανεξαίρετα δήμαρχοι τόσο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και του ΣΥΝ. Η στάση τους πρέπει να κριθεί από τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, αλλά και από το σύνολο των εργαζομένων σε κάθε περιοχή, ιδιαίτερα μπροστά στις δημοτικές εκλογές. Απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, οι δήμαρχοι αντέταξαν την καταστολή και την οργανωμένη απεργοσπασία, ακολουθώντας το κεντρικό πρόσταγμα της κυβέρνησης με κάθε τρόπο να χτυπηθεί η απεργία. Επιβεβαιώνεται έτσι ο ρόλος των δημοτικών αρχών στο πέρασμα της κυρίαρχης αντεργατικής πολιτικής, που φτάνει μέχρι και το τσάκισμα των εργατικών αγώνων. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ είναι υπόλογοι για τους εκπροσώπους τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι εργαζόμενοι πρέπει να τους τιμωρήσουν.

Αξιοποιώντας την πείρα της πολυήμερης κινητοποίησής τους, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ μπορούν να πάνε ένα βήμα παραπέρα την πάλη τους το επόμενο διάστημα. Να διεκδικήσουν την καθολική ένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ, σύμφωνα με τις πραγματικές τους ανάγκες και ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να πετσοκόψει τους δικαιούχους στη βάση του αναχρονιστικού κανονισμού του ΙΚΑ. Να διεκδικήσουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, αντιπαλεύοντας τα πρόσθετα εμπόδια που έβαλε η ΓΣΕΕ με την υπογραφή της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, αλλά και το πλαίσιο που θέτει η πλειοψηφία του κλάδου τους. Να γίνει η εμπειρία της κινητοποίησης αντικείμενο συζήτησης στα πρωτοβάθμια σωματεία, να αποκαλυφθεί ο πραγματικός αντίπαλος, αλλά και η στάση των παρατάξεων της συναίνεσης, με πρώτη την ΔΑΚΕ, που υπονόμευσαν την κινητοποίηση. Σ' αυτή την κατεύθυνση θα πρωτοστατήσουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο το επόμενο διάστημα, με στόχο η Πρωτομαγιά να αποτελέσει τον επόμενο σταθμό του αγώνα των εργαζομένων στους ΟΤΑ με το ταξικό πλαίσιο διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ