Τετάρτη 7 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολες οι δυνάμεις σ' αυτή τη μάχη!

Η αγανάκτηση που φουντώνει μέρα με τη μέρα στα πανεπιστήμια δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Εχει «ουρά» πίσω της, την ίδια την κυβερνητική πολιτική. Μια πολιτική που ενώ αλλάζουν οι κυβερνήσεις, αυτή αναπτύσσεται - εμπλουτίζεται πάνω στη βασική γραμμή χάραξης, αυτήν που προκύπτει από τη στρατηγική της Λισαβόνας για την ανταγωνιστικότητα, τις κατευθύνσεις της Μπολόνια για την εκπαίδευση. Στρατηγική και κατευθύνσεις που συνοδεύονται με φαρδιές-πλατιές τις υπογραφές όλων εκείνων των πολιτικών δυνάμεων οι οποίες δεν έχουν πάψει να έχουν ευαγγέλιό τους ό,τι έχουν συναποφασίσει στην ΕΕ.

Η έγκαιρη αποκάλυψη των βασικών κατευθύνσεων αυτής της πολιτικής, από το ΚΚΕ και τις δυνάμεις του στις σχολές, έχει συμβάλει τα μέγιστα στη σημερινή ένταση των διεργασιών που γίνονται ανάμεσα στους φοιτητές και τους σπουδαστές, έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα στο ίδιο το γεγονός ότι μαζικοποιούνται οι συνελεύσεις στις σχολές, κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις με πλαίσια μάλιστα από σχολή σε σχολή που όλο και περισσότερο υιοθετούν βασικά σημεία του πλαισίου που εδώ και καιρό προβάλλουν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας.

Δεν υπάρχει ερώτημα ως προς το τι ξεσηκώνει τους φοιτητές: Είναι ο νέος νόμος - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια τον οποίο η κυβέρνηση επιμένει να προωθήσει για να φτιάξει ένα «καλούπι» ανώτατης εκπαίδευσης που θα δουλεύει με τις επιχειρήσεις και για τις επιχειρήσεις. Είναι εκείνο το «πακέτο» των ρυθμίσεων που επί της ουσίας δε δυσκολεύει απλά, αλλά ευθέως τσεκουρώνει την ίδια τη δυνατότητα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών να μπαίνουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, να παρακολουθούν τις σπουδές και να βγαίνουν με ένα πτυχίο στο χέρι που θα έχει αντίκρισμα στην εργασία και τη ζωή τους.

Η αντίδραση στο νόμο -πλαίσιο δε σημαίνει αποδοχή της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στα πανεπιστήμια. Ομως, αυτό που φέρνει η κυβέρνηση είναι χειρότερο. Γι' αυτό και η απαίτηση είναι μία: Να μην κατατεθεί ο νέος νόμος -πλαίσιο! Κι αυτή η απαίτηση αγκαλιάζει τη μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει κουραστεί να δηλώνει ότι είναι σύμφωνος με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, στις ίδιες τις σχολές, οι φοιτητές που έχουν επιλέξει την ΠΑΣΠ ως συλλογική έκφραση, κάτω και από την επίδραση που ασκεί η κουβέντα φοιτητή τον φοιτητή, τελικά απορρίπτουν το νέο νόμο - πλαίσιο. Είναι ένα ζήτημα και το ποια πολιτικά συμπεράσματα θα βγάλουν μέσα από αυτή τη διαδικασία. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ τους καλούν να βγάλουν συμπεράσματα, να δουν ότι το ΠΑΣΟΚ ούτε άλλαξε, ούτε αλλάζει.

Οι δυνάμεις της ΠΚΣ δίνουν τη μάχη μέσα και έξω από τις σχολές, κάθε μέρα όλο και πιο αποφασιστικά. Επιμένουν να ξεσηκωθούν ακόμα περισσότεροι. Επιμένουν να συμπορεύονται με τους εργαζόμενους, τους γονείς τους. Και πρέπει να πάρει παλλαϊκά χαρακτηριστικά αυτός ο αγώνας. Δεν αρκούν τα «χτυπήματα στην πλάτη» προς τη νεολαία. Η κατάσταση απαιτεί τους πάντες στο δρόμο. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Η ΠΚΣ καλεί και τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν 24ωρη απεργία. «Ολα τα σφυριά» να συντονιστούν σ' αυτή την κατεύθυνση: Να μην κατατεθεί ο νόμος - πλαίσιο!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ