Σάββατο 5 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Ομηροι» πολιτικών επιλογών

Οι 35.774 εργαζόμενοι συμβασιούχοι σε διάφορα προγράμματα των δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων - όπως Σχολικοί Φύλακες, Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Ατομα με Ειδικές Ανάγκες» - τελούν υπό καθεστώς έντονης ανασφάλειας και ιδιότυπης ομηρίας. Η χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτών, και κατ' επέκταση οι συμβάσεις των εργαζομένων, λήγουν σταδιακά από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν με απόλυση, ενώ οι οικογένειές τους ζουν κάτω από αυτή τη «δαμόκλειο σπάθη».

Η σημερινή ομηρία των εργαζομένων δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών. Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία των ανώτερων συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ, ΕΝΑΕ), αλλά και οι δήμοι στην ηγεσία των οποίων βρίσκονται εκπρόσωποι των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, αποτελούν τους κύριους υπεύθυνους αυτής. Είναι ενδεικτικό ότι τα προγράμματα αυτά είχαν εξαρχής χρηματοδότηση με ημερομηνία λήξης. Και όταν αυτή η χρηματοδότηση έληγε, ή θα συνεχιζόταν από τους δήμους (με αποτέλεσμα το οικονομικό βάρος των υπηρεσιών να μετακυλιστεί εξ ολοκλήρου στους δημότες) ή θα τέλειωναν. Ομως, όταν ξεκίνησαν, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ), τα χαιρέτισε στο όνομα της «ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης». Σήμερα, ενόψει και των εκλογών, ΚΕΔΚΕ και κυβέρνηση έχουν μπει σε μια ψευδεπίγραφη «κόντρα», δήθεν για το μέλλον των προγραμμάτων, αλλά στην ουσία για να «θολώσουν τα νερά» και να εκμεταλλευτούν προεκλογικά το αδιέξοδο που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Ομως, όπως και αν συνεχιστούν τα προγράμματα αυτά, οι εργαζόμενοι θα είναι οι μόνοι χαμένοι. Αλλωστε, και μέσω αυτών των προγραμμάτων, προωθείται η ευέλικτη εργασία και η μερική απασχόληση. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι με μοχλό την Αυτοδιοίκηση - και όχι μόνο μέσω αυτών των προγραμμάτων - υλοποιήθηκαν πολιτικές και προγράμματα με μοναδικό στόχο και σκοπό τη σταδιακή αντικατάσταση της μόνιμης και σταθερής δουλιάς από την ευκαιριακή απασχόληση. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του πρόσφατου νόμου 3250/04 της ΝΔ για την προώθηση της «ευελιξίας στην εργασία», τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και οι Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης. Το αποτέλεσμα είναι το 35% των εργαζομένων στους δήμους να δουλεύει με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στα προγράμματα αυτά, αλλά και το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πολυμέτωπη επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα. Επίθεση που εξαπολύεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και επί της ουσίας στηρίζεται από την ηγεσία της ΚΕΔΚΕ.

Η ιδιότυπη αυτή ομηρία των συμβασιούχων εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, χρήζει απάντησης από τους ίδιους. Αγωνιστικά να απαιτηθεί η εξασφάλιση της σταθερής μόνιμης δουλιάς, με αίτημα τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Και οι ερχόμενες εκλογές είναι μια καλή ευκαιρία για τους εργαζόμενους να «μαυρίσουν» τους υπεύθυνους για τη σημερινή τους κατάσταση. Να τους χαλάσουν τα σχέδια και να μη γίνουν έρμαιο των προεκλογικών υποσχέσεων. Να ενισχύσουν αποφασιστικά τα ψηφοδέλτια που στηρίζονται από ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ, Κομμουνιστική Ανανέωση, Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλους ριζοσπάστες και αγωνιστές, στους δήμους και τους νομούς της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ