Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επίθεση διαρκείας

Η νέα χαριστική ρύθμιση προς τους μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ, με το νομοσχέδιο για το «μίνι ασφαλιστικό» δεν είναι μόνο ένα ακόμα δώρο στο μεγάλο κεφάλαιο. Οσο μεγάλο και αν είναι αυτό. Είναι, πριν απ' όλα, μια πολιτική πράξη ενάντια στο σύστημα της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, ακόμα ένα βήμα εμβάθυνσης της αντιασφαλιστικής επίθεσης. Δεν πρόκειται απλά για ένα αποσπασματικό μέτρο που έρχεται να εξυπηρετήσει μόνο κάποιες επιχειρήσεις. Και αυτή η χαριστική ρύθμιση αποτελεί συστατικό κομμάτι της γενικότερης επίθεσης, της προσπάθειας αποδόμησης και υπονόμευσης της Κοινωνικής Ασφάλισης. Και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα.

Μια παράμετρος αυτής της συνολικής ανατροπής που υλοποιείται είναι και η συγκεκριμένη ρύθμιση. Το γεγονός ότι το μέτρο αυτό προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου γίνεται για τρίτη φορά από το 2002 επιβεβαιώνει την παραπάνω εκτίμηση. Ταυτόχρονα, καταρρέουν οι ισχυρισμοί ότι δήθεν η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, ενδιαφέρεται για τη βιωσιμότητα του συστήματος. Διότι κάποιος που ενδιαφέρεται για τη βιωσιμότητα, θα έπρεπε να φροντίσει, αντί να κάνει χαριστικές ρυθμίσεις, για τα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα ταμεία των επιχειρήσεων και παράνομα δεν αποδίδονται, να ήταν στα ταμεία του ΙΚΑ.

Σημειώνουμε μόνο ότι το ποσό αυτό έχει να κάνει με τις βεβαιωμένες οφειλές, δε σχετίζεται με την εισφοροδιαφυγή, που έτσι και αλλιώς μένει ανέγγιχτη. Οταν, λοιπόν, το κράτος χαρίζει τις βεβαιωμένες οφειλές, γίνεται φανερό τι διαθέσεις έχει για τα ποσά που είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Και όχι μόνο αυτό. Η ρύθμιση είναι το «πράσινο φως» στις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να μην πληρώνουν. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν το ποσό το 2002, σήμερα μετά από αντίστοιχες ρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έφτασε τα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο, αφού ισούται με το διπλάσιο της κρατικής χρηματοδότησης του 2007 ή με τα 2/3 της συνολικής περιουσίας που διαθέτει σήμερα το ΙΚΑ.

Η νέα ρύθμιση γίνεται στο φόντο της λειτουργίας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που αποστολή της είναι η προετοιμασία μιας εκ βάθρων νέας ανατροπής στην Κοινωνική Ασφάλιση. Γίνεται, παράλληλα, με την προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία, μέσα από την οποία θα προέλθουν και νέες περικοπές σε συντάξεις και παροχές, όπως στην περίπτωση της αναθεώρησης του καθεστώτος των ΒΑΕ και με τις ενοποιήσεις ταμείων στο ΙΚΑ ή με τη συγχώνευση επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑΜ.

Τα παραπάνω οδηγούν σε ένα και μόνο συμπέρασμα: Η αντιασφαλιστική επίθεση δεν ανακόπηκε, ούτε σταμάτησε ποτέ. Βρίσκεται εν εξελίξει. Ακόμα και ρυθμίσεις που γίνονται ή εμφανίζονται ότι γίνονται αποσπασματικά, στην πραγματικότητα εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο, υπηρετούν την ίδια αντεργατική στρατηγική επεξεργασμένη από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες και την υλοποιούν, αλλά και από άλλους διεθνείς οργανισμούς που έχουν στην υπηρεσία τους οι καπιταλιστές. Γι' αυτό και ανάλογη πρέπει να είναι η στάση των εργαζομένων, που μαζί με τα ταξικά συνδικάτα θα αντιπαραθέσουν τη δική τους στρατηγική, παλεύοντας και διεκδικώντας το δικό τους αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ