Τρίτη 28 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Μίνι Ασφαλιστικό», μεγάλες ανατροπές

Ξεκινάει σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το λεγόμενο «μίνι Ασφαλιστικό». Η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου και η συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επιβεβαίωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί στο Ασφαλιστικό η κυβέρνηση της ΝΔ με το συγκεκριμένο νομοθέτημα κάθε άλλο παρά «μίνι» μπορούν να χαρακτηριστούν. Πρόκειται για παρεμβάσεις, που οδηγούν σε γενικευμένες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και πλαισιώνουν τις συνολικότερες αντιδραστικές αλλαγές που προβλέπονται από την πλήρη εφαρμογή των προηγούμενων νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, χιλιάδες εργαζόμενοι μηχανικοί θα δουν τις εισφορές τους στο ΤΣΜΕΔΕ να αυξάνονται, ενώ οι συντάξιμες αποδοχές τους θα παίρνουν τον κατήφορο. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χαρίζονται στους μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ με τη νέα ρύθμιση των χρεών (την τρίτη κατά σειρά από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού). Το γεγονός ότι ο υπουργός Εργασίας απέσυρε την κραυγαλέα προκλητική ρύθμιση για τους οφειλέτες άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, σε καμιά περίπτωση, δεν αναιρεί τον αντιασφαλιστικό χαρακτήρα του μέτρου, που σφίγγει ακόμα περισσότερο τη θηλιά στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό Οργανισμό της χώρας. Την ώρα μάλιστα, που, στο πλαίσιο των σχεδιαζόμενων νέων ανατροπών, εντείνεται η προπαγάνδα για την οικονομική του βιωσιμότητα.

Δίνοντας ξεκάθαρα το στίγμα για το ποια συμφέροντα εξυπηρετεί, η κυβέρνηση επέκτεινε τη χαριστική ρύθμιση για τα χρέη προς το ΙΚΑ και στους εργολήπτες δημόσιων έργων. Πέρα από το χάρισμα τεράστιων ποσών, οι κατασκευαστές αποκτούν το δικαίωμα να παίρνουν φορολογική ενημερότητα και με αυτόν τον τρόπο να εισπράττουν άμεσα ποσά από το Δημόσιο, τα οποία δεν τους εκταμιεύονταν λόγω των χρεών προς το ΙΚΑ. Νομιμοποιείται, δηλαδή, με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο η κλοπή των ασφαλιστικών εισφορών από τους εργαζόμενους και ενθαρρύνεται η εισφοροδιαφυγή των μεγαλοκατασκευαστών. Παράλληλα, με ρύθμιση σχετικά με τον ΟΕΚ, οι δικαιούχοι εργαζόμενοι δένονται ακόμα πιο σφιχτά με τις τράπεζες, ενώ σε συνέχεια όλων των παραπάνω έρχεται και η ρύθμιση για τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος της λεγόμενης Προληπτικής Ιατρικής. Το χαράτσωμα δηλαδή για εξετάσεις, τις οποίες οι εργαζόμενοι, ούτως ή άλλως, πληρώνουν μέσα από τα ασφαλιστικά τους ταμεία και συμβάλλουν στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών.

Ενα είναι το συμπέρασμα που προκύπτει: Οτι σε κάθε μικρή ή μεγάλη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης αποτυπώνεται ο βαθιά αντεργατικός χαρακτήρας της πολιτικής της, που αποκλειστικό στόχο έχει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Παράλληλα, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η αντιασφαλιστική επίθεση είναι μια διαδικασία σε εντεινόμενη εξέλιξη, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης, με τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ, να πείσει για το αντίθετο, μεταθέτοντας δήθεν τις «βαθιές μεταρρυθμίσεις» μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Το ξερίζωμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων δεν έχει σταματημό. Και αυτές τις ώρες η ανάγκη της εγρήγορσης από την πλευρά των εργαζομένων είναι πιο επιτακτική παρά ποτέ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ