Τετάρτη 24 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δωρεάν εμβόλια για το λαό

Η Επίκαιρη Ερώτηση για τα εμβόλια και την προληπτική ιατρική που κατέθεσε το ΚΚΕ και αναμένεται να συζητηθεί την Παρασκευή στη Βουλή, αποτελεί μια καθοριστική παρέμβαση του Κόμματος στα ζητήματα της Υγείας και ιδιαίτερα στον τομέα της πρόληψης, η οποία μπορεί να αποβεί σωτήρια ακόμα και για την ανθρώπινη ζωή. Το ΚΚΕ απαιτεί όλα τα εμβόλια, που με επιστημονικά επιβεβαιωμένο τρόπο είναι αποτελεσματικά, να παρέχονται δωρεάν και κατ' αποκλειστικότητα από το κράτος. Η πρόταση αυτή αποτελεί μέρος της συνολικότερης θέσης του Κόμματος για την ανάπτυξη ενός ενιαίου κρατικού φορέα παραγωγής, εισαγωγής και διακίνησης φαρμάκων. Στα πλαίσια αυτού του φορέα το φάρμακο δε θα αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα, όπως γίνεται σήμερα.

Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για το φάρμακο συνδέεται άμεσα με την πάγια θέση για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, σε κάθε βαθμίδα της, ξεκινώντας από την αποτελεσματική οργάνωση της πρόληψης και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προώθησαν και προωθούν την ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση της Υγείας από τους ιδιώτες, το βάθεμα της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης. Από αυτόν το γενικό κανόνα δε θα μπορούσε να ξεφύγει ούτε το φάρμακο, ούτε η προληπτική ιατρική. Τα αποτελέσματα της έρευνας και στο συγκεκριμένο τομέα τα καρπώνονται μια χούφτα μονοπώλια, που στη συνέχεια κερδοσκοπούν στις πλάτες των ασθενών, συνολικά του λαού.

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που παρουσίασε στο χτεσινό του πρώτο θέμα ο «Ρ» σχετικά με το εμβόλιο ενάντια στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που ήδη κυκλοφορεί, ενώ ετοιμάζεται και ένα ακόμα ανταγωνιστικό του. Μπροστά στα τεράστια και σίγουρα περιθώρια κέρδους, οι ανταγωνίστριες πολυεθνικές του φαρμάκου δε διστάζουν να γίνουν ακόμα και συνέταιροι για να μοιράσουν την... πίτα. Εμπορεύονται και μοσχοπουλούν το πολύτιμο αγαθό, που μπορεί να σώσει τις ζωές χιλιάδων γυναικών κάθε χρόνο. Την ίδια στιγμή πιέζουν να ενταχθεί η χορήγηση του εμβολίου στα Ταμεία, ξέροντας καλά πως μέσα από το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης θα καρπωθούν με μεγαλύτερη σιγουριά τα προσδοκώμενα κέρδη. Είτε άμεσα, μέσω της συμμετοχής των εργαζομένων στην αγορά του φαρμάκου, είτε έμμεσα, με τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία - που είναι επίσης λεφτά των εργαζομένων - οι πολυεθνικές ξέρουν ότι το αντίτιμο του εμβολίου με ασφάλεια θα καταλήξει στις τσέπες τους.

Η ανθρώπινη ζωή και η υγεία δεν μπορούν να μετριούνται με κόστος σε λεφτά, ούτε να είναι παιχνιδάκι στα κερδοσκοπικά σχέδια του κεφαλαίου. Ολα τα αποτελεσματικά εμβόλια μπορούν και πρέπει να παρέχονται αποκλειστικά από το κράτος, χωρίς καμιά συμμετοχή των εργαζόμενων. Είναι επιτακτική ανάγκη η ανάπτυξη της προληπτικής ιατρικής, σε κατεύθυνση τέτοια που θα εξυπηρετεί τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, μακριά και ενάντια στους κάθε είδους κερδοσκόπους, που ακόμα και με το μανδύα των ΜΚΟ προσπαθούν να βγάλουν κέρδος, εκμεταλλευόμενοι την ανθρώπινη ανάγκη. Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα. Και είναι χρέος όλων των εργαζομένων να τιμωρήσουν με κάθε μέσο την πολιτική της πλουτοκρατίας που προωθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και που παραδίνει ολοένα και περισσότερο ένα τόσο πολύτιμο αγαθό στο κεφάλαιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ