Τρίτη 6 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Λαϊκή μομφή σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Η τριήμερη «κοκορομαχία», που συνόδεψε την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ εναντίον της κυβέρνησης, μπορεί να προμήθευσε τα ΜΜΕ με ενσταντανέ αντιπαράθεσης και μάλιστα οξυμένης μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο δεν κατόρθωσε να συγκαλύψει τη στρατηγική σύμπλευση των δύο κομμάτων. Η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι γιατί αυτό αντιτίθεται και διαφωνεί με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Είναι και δική του αυτή η πολιτική. Την εφάρμοσε όσο ήταν στην κυβέρνηση και διεκδικεί την κυβερνητική εξουσία για να την εφαρμόσει ξανά. Αλλωστε, και το ΠΑΣΟΚ, όπως και η ΝΔ, τον καπιταλισμό υπηρετεί. Και μόνο γέλια προξενούν οι... κομπλεξικές κορόνες του Γ. Παπανδρέου περί «άγριου καπιταλισμού»! Αλλωστε, πολύ καλά ξέρει ότι δεν υπάρχει «άγρια» και «ήμερη» εκμετάλλευση. Η εκμετάλλευση είναι η βαρβαρότητα του καπιταλισμού, που και το ΠΑΣΟΚ υπηρετεί.

Η πρόταση δυσπιστίας αξιοποιήθηκε και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ για να υπηρετήσει ο καθένας τις δικές του ιδιαίτερες στοχεύσεις στον μεταξύ τους διαγκωνισμό για την πίτα της εξουσίας. Εξ ου κι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή το κάθε κόμμα διεκδικούσε τις «εντυπώσεις» προς όφελός του. Αντικειμενικά, η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε συνθήκες όξυνσης του μεταξύ τους «καυγά για το πάπλωμα» αναζωπυρώνοντας την εκλογολογία.

Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οφείλουν να εντείνουν την προσοχή τους και να μην πέσουν στην παγίδα αναμένοντας τις εκλογές. Ακόμα κι απ' αυτή τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας μπορούν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα που θα τους επιτρέψουν να προσανατολιστούν σωστά με πυξίδα τα δικά τους συμφέροντα, που υπονομεύονται εξίσου από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ενα πρώτο συμπέρασμα λέει ότι οι αγώνες φέρνουν εμπόδια στην εφαρμογή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση, την οποία πιέζει το ΠΑΣΟΚ για πιο γοργή εφαρμογή τους. Αλλά και το ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτεται ως προς τη στρατηγική του σύμπλευση με τη ΝΔ και μέσα από τους αγώνες (ενάντια στην πολιτική και των δύο στρέφεται το κίνημα), όπως π.χ. μήνες τώρα για δημόσια δωρεάν Παιδεία, στην υπηρεσία του λαού. Προκειμένου να συγκαλύψει αυτή την ουσία, οδηγήθηκε στον ελιγμό της μομφής.

Συνεπώς, καμία επανάπαυση. Οι αγώνες, η δράση, πρέπει να συνεχιστούν αμείωτα, για κάθε ζήτημα που απασχολεί το εργατικό και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα. Μπορούν να βάλουν ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια, να καθυστερήσουν μέτρα. Η πλατιά συσπείρωση και η όξυνση της κοινωνικοπολιτικής δράσης της εργατικής τάξης, των αγροτών, των μικρομεσαίων της πόλης και του χωριού, της νεολαίας, για τη διεκδίκηση λύσης στα προβλήματά τους, είναι ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση προώθησης των συμφερόντων τους. Που θα είναι ημιτελές, αν δε συνοδευτεί από το βήμα μαζικής εγκατάλειψης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, απεγκλωβισμού από την πολιτική τους. Εμπρακτη πολιτική καταδίκη των δυνάμεών του σε όλα τα επίπεδα, και στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

Ο λαός έχει μόνο αυτόν το δρόμο: Μομφή και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ και τα συμφέροντα που εκφράζουν. Αποφασιστική ενίσχυση στο δικό του Κόμμα, το ΚΚΕ. Αυτόν το δρόμο υποδεικνύουν τα συμφέροντά του, που συμβάλλει στην οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας για τη δική του, τη λαϊκή εξουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ