Τετάρτη 21 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αύξηση της φτώχειας

Η οικονομία «πάει καλά» διαβεβαιώνουν με κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός και άλλα στελέχη της κυβέρνησης της ΝΔ, προσπαθώντας να αποδείξουν πως η οικονομική πολιτική που εφαρμόζουν «αποδίδει καρπούς». Τα ίδια περίπου επιχειρήματα πρόβαλαν μέχρι το Μάρτη του 2004 - που έχασαν τις εκλογές - και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Παρά το γεγονός, όμως, ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί, για πολλοστή χρονιά, να πηγαίνει καλά, οι εργαζόμενοι, ούτε το βλέπουν ούτε το νιώθουν. Αντίθετα, οι άνθρωποι του μόχθου και της δουλιάς, που συμβάλλουν στην αύξηση του εγχώριου πλούτου (ΑΕΠ), τα φέρνουν βόλτα όλο και πιο δύσκολα. Κι αυτό γιατί οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει να εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, «αποδίδουν καρπούς» μόνο για λίγους. Είναι πολιτικές, που συμπιέζουν συνεχώς την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, για να αυξήσουν τα κέρδη και υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Αδιάψευστος μάρτυρας των παραπάνω είναι και τα εξής: Η εισοδηματική πολιτική που αποφάσισε να εφαρμόσει η κυβέρνηση το 2007 στο δημόσιο τομέα, στρώνοντας έτσι το δρόμο για την εφαρμογή ανάλογης εισοδηματικής πολιτικής και στον ιδιωτικό τομέα, με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Το σχετικό νομοσχέδιο - αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα - προβλέπει ότι και φέτος οι ονομαστικές αυξήσεις των μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο, θα κινηθούν στον αστερισμό της λιτότητας. Σε επίπεδα μικρότερα και από το 3%, που ισοδυναμεί με αύξηση 80 λεπτά την ημέρα! Η φορολογική πολιτική, με την οποία φορτώνονται νέα βάρη στα πλατιά λαϊκά στρώματα, ενώ παράλληλα διευρύνονται οι φοροαπαλλαγές και τα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο. Η τιμολογιακή πολιτική, που αναπαράγει το όργιο ακρίβειας. Είναι κοινό μυστικό, ότι οι ισχνές ονομαστικές αυξήσεις που θα δοθούν φέτος στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων του Δημοσίου, έχουν ήδη εξανεμιστεί από την ακρίβεια (τσουχτερές αυξήσεις στις τιμές τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών ή υπηρεσιών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Η προκλητική αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων, που καταγράφεται με διψήφια και τριψήφια ποσοστά.

Κι όμως, οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - που συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος από τους δύο υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου - προσπαθούν να θολώσουν τα νερά. Προσπαθούν να αποδείξουν ότι φροντίζουν για το καλό των εργαζομένων! Παραβλέπουν, το γεγονός ότι, συνέπεια των πολιτικών τους, το 70% των συντάξεων βρίσκονται κάτω από 500 ευρώ και οι εργαζόμενοι στενάζουν από την ακρίβεια και την υπερχρέωση στις τράπεζες. Στα πλαίσια αυτά, οι υπουργοί και άλλα στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν πως οι αυξήσεις των μισθών θα ξεπεράσουν την αύξηση του ΑΕΠ, ενώ η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - ξεχνώντας την πρακτική επί των ημερών διακυβέρνησής του - κάνει υποκριτικά τώρα λόγο για εισοδηματική πολιτική λιτότητας.

Σε αντίθεση με τους μονομάχους του δικομματισμού και τους κάθε είδους συνοδοιπόρους τους, το ΚΚΕ: Καταψήφισε την εισοδηματική πολιτική του 2007. Πρότεινε εισαγωγικό μισθό 1.300 ευρώ με κλιμάκωση ανάλογα με τα χρόνια και ενσωμάτωση των διαφόρων επιδομάτων στο βασικό μισθό. Κάλεσε τους εργαζόμενους να εντείνουν τον αγώνα τους για την ανατροπή των πολιτικών που υπηρετούν το κεφάλαιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ