Πέμπτη 24 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνο δίλημμα

«Η διάκριση αριστερά και δεξιά δεν καθορίζεται πια με τον τρόπο που προσδιοριζόταν πριν από πενήντα χρόνια. Τότε το κυρίαρχο κριτήριο ήταν η θέση ενός κόμματος ως προς την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής. Σήμερα, ακόμη και κομμουνιστικά κόμματα έχουν εγκαταλείψει την άποψη ότι όλα τα μέσα παραγωγής πρέπει να ανήκουν στο κράτος. Σήμερα καθοριστική για τη διάκριση είναι η προσέγγιση της κοινωνικής ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του ελέγχου της αγοράς».

Αυτή η τοποθέτηση του Κ. Σημίτη, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» (20/5/2007), θέλει να πει με απλά λόγια πως η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής είναι αδιαμφισβήτητη, ως φυσικό φαινόμενο. Επομένως και η ιδιοκτησία του πλούτου από τους καπιταλιστές είναι ιερή και απαραβίαστη και δεν μπορεί και δεν πρέπει να αμφισβητείται. Αρα το ΚΚΕ, αλλά και το ταξικό εργατικό κίνημα γενικότερα, που προβάλλουν την άποψη πως για να ικανοποιηθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων πρέπει ο πλούτος που παράγεται από το λαό να ανήκει στο λαό, προβάλλουν ανέφικτες διεκδικήσεις. Οτι στις σημερινές συνθήκες κάθε σκέψη για «κοινωνική αλλαγή» δεν είναι... εφικτή.

Ο λαός λοιπόν πρέπει να ενισχύει το κόμμα που στηρίζει τους καπιταλιστές και την ατομική ιδιοκτησία του πλούτου αλλά διαχειρίζεται έτσι την οικονομία που να πετάει και κανένα ψίχουλο στους φτωχούς και τους εξαθλιωμένους. Το κόμμα εκείνο που προωθεί την «κοινωνική αλληλεγγύη», δηλαδή την αλληλεγγύη ανάμεσα σε επιχειρηματίες και εργαζόμενους, γιατί μόνον έτσι μπορεί να επιτυγχάνεται ανάπτυξη που να ωφελεί και τους επιχειρηματίες και το λαό...

Εδώ κάνει τη διάκριση ανάμεσα στη συντηρητική τάχα πολιτική της ΝΔ και στην προοδευτική δήθεν του ΠΑΣΟΚ. Κατηγορεί τη ΝΔ ότι ενδιαφέρεται μόνο για τα κέρδη του κεφαλαίου και όχι και για τα λαϊκά στρώματα, για τα οποία δήθεν ενδιαφέρεται το ΠΑΣΟΚ, γιατί μόνο αυτό μπορεί να ασκεί «κοινωνική πολιτική». Επιβάλλοντας στους εργαζόμενους να δουλεύουν για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, και των κερδών τους, στο όνομα δήθεν της βελτίωσης και της δικής τους θέσης. Υποστηρίζοντας ότι σημασία δεν έχει ποιος «κατέχει τα μέσα παραγωγής», αλλά ποιος διαμορφώνει τους... κανόνες και τους νόμους της αγοράς. Λες και στα πλαίσια του καπιταλισμού μπορεί να διαμορφώσει κάποιος άλλος τους κανόνες εκτός από τους κεφαλαιοκράτες. Τα ίδια έλεγε και η ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση. Αλλά αύξηση κερδών και βελτίωση της θέσης των εργαζομένων είναι δυο πράγματα αντίθετα και δε συμβιβάζονται με κανένα κανόνα της αγοράς.

Ο στόχος να γίνουν τα μέσα παραγωγής λαϊκή ιδιοκτησία όχι μόνο δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά αποτελεί στρατηγικό στόχο της εργατικής τάξης. Γιατί μόνο όταν τα μέσα παραγωγής ανήκουν στο λαό, θα ανήκει και όλος ο πλούτος στο λαό. Και μόνο τότε θα υπάρξει η δυνατότητα φιλολαϊκής διαχείρισης, άρα και δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία, μισθοί και συντάξεις που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, όχι μόνο δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στο ύπουλο και επικίνδυνο δίλημμα που βάζει ο Κ. Σημίτης, δηλαδή το ποια μορφή διαχείρισης θα επιλέξουν, επομένως και ποιο κόμμα της πλουτοκρατίας, αλλά να εγκαταλείψουν και τα δυο. Είναι το πρώτο βήμα στην πορεία για τη λαϊκή εξουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ