Τρίτη 31 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πραγματικές αποζημιώσεις τώρα

H τραγωδία των πυρκαγιών που συνεχίζεται, δυστυχώς με αμείωτη ένταση, δεν επιφέρει βαρύτατα πλήγματα μόνο στο δασικό πλούτο και το περιβάλλον της χώρας. Είναι ακόμα χειρότερο ότι θυσιάστηκαν κι άλλες ανθρώπινες ζωές στο βωμό των πυρκαγιών. Ενώ η καταστροφή έχει φέρει σε απόγνωση πολλές χιλιάδες αγροκτηνοτρόφους και κατοίκους των περιοχών αυτών που έχασαν ολόκληρο το βιος τους: Σπίτια, καταστήματα, υποδομές, δεκάδες χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης με πολυετείς καλλιέργειες σταφίδας, ελιάς, άλλες δενδροκομικές καλλιέργειες κ.λπ. Αγροτικές εγκαταστάσεις και μηχανήματα. Κοπάδια από κτηνοτροφικά ζώα, μελισσοκομικές εκμεταλλεύσεις.

Γι' αυτούς τους χιλιάδες αγροκτηνοτρόφους, τους κατοίκους αυτών των περιοχών που έχασαν τα πάντα και πρώτα πρώτα τις καλλιέργειες και τις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις, ο «θάνατος» της πλήρους εγκατάλειψης παραμονεύει. Γιατί, δεν είναι το εισόδημα μιας χρονιάς, είναι και η προοπτική που κάηκε, αφού κάηκαν πολυετείς καλλιέργειες, εκατοντάδων χρόνων κάποιες όπως η ελιά, οι σταφίδες ή άλλες δενδροκομικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Και που για να ξαναγίνουν όπως ήταν χρειάζονται πολλά χρόνια που οι αγρότες δε θα έχουν εισόδημα.

Τίθεται, πλέον, επιτακτικά το ζήτημα της επιβίωσης των χιλιάδων αγροκτηνοτρόφων, των κατοίκων των καμένων περιοχών που έχασαν το βιος τους. Το ζητούμενο είναι να συνεχίσει η δημιουργική ζωή των κατοίκων σ' αυτές τις περιοχές. Πολύ περισσότερο που, όπως επισήμανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, από την Αιγιάλεια όπου επισκέφτηκε τις περιοχές που κατέστρεψε η φωτιά, η προστασία της φύσης συνδέεται με την προστασία των ανθρώπων και τη δυνατότητά τους να εργάζονται και να έχουν και εισόδημα.

Η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει οικονομικά και κοινωνικά αυτούς τους ανθρώπους, για να σταθούν στα πόδια τους. Να αποζημιώσει πλήρως κατά 100% τις κατεστραμμένες περιουσίες και το εισόδημα που χάνεται, σήμερα αλλά και για τα επόμενα χρόνια, και, βεβαίως, το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Να στηρίξει και να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των ίδιων καλλιεργειών και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που καταστράφηκαν, όπως οι ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές και οι καλλιεργητικές συνθήκες καθιέρωσαν, στο πέρασμα του χρόνου, στις συγκεκριμένες περιοχές.

Κάθε άλλη πολιτική ή προσπάθεια αντιμετώπισης της κατάστασης με άλλες «ποικίλες» καλλιέργειες ή μέτρα όπως προωθεί η ΕΕ, μέσα από την ΚΑΠ, απλώς θα επιβεβαίωνε πως οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που υλοποιούν την ΚΑΠ χρησιμοποιούν την ευκαιρία για να ξεμπλέξουν με την παραγωγή στην περιοχή. Δυστυχώς, τα μέτρα που ανακοινώνονται από την κυβέρνηση δημιουργούν, ήδη, ανησυχίες, για το τι επιδιώκεται. Γι' αυτό οι αγροκτηνοτρόφοι των περιοχών που κάηκαν οι περιουσίες τους, δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες, ούτε να περιμένουν τις όποιες υποσχέσεις και μεγάλα λόγια. Για να επιβιώσουν και να μπορέσουν να συνεχίσουν στον τόπο τους, πρέπει να διεκδικήσουν με τους αγώνες τους την πλήρη και άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Σ' αυτό τον αγώνα, οι κομμουνιστές θα είναι μαζί τους και πρωτοπόροι. Ενώ η αποδυνάμωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ θα δυναμώσει και το δικό τους αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ