Τετάρτη 1 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Ακόμη πιο βαθιά, θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους τα λαϊκά νοικοκυριά, για την πληρωμή των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, που από σήμερα θα είναι αυξημένοι, μέχρι και 3,8%. Με δεδομένο ότι οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ αφορούν τους πάντες - εκτός από τις βιομηχανικές επιχειρήσεις - αναμένονται αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε μια σειρά είδη και υπηρεσίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ισχνά εισοδήματα των εργαζομένων. Είναι, για παράδειγμα, κοινό μυστικό, ότι οι αυξημένοι λογαριασμοί που θα κληθούν να πληρώσουν οι έμποροι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και άλλοι πελάτες της ΔΕΗ, θα μετακυλιστούν στις τιμές των εμπορευμάτων και υπηρεσιών. Δηλαδή τα «σπασμένα» θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι άνθρωποι του μόχθου και της δουλιάς (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες - έμποροι κλπ εργαζόμενοι), αγοράζοντας ακόμη πιο ακριβά τα είδη και υπηρεσίες πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, που ανακοινώθηκε ξαφνικά προχτές το απόγευμα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». Στα πλαίσια των πολιτικών απελευθέρωσης και του κοινωνικού αγαθού «ηλεκτρική ενέργεια», που υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, ήταν αναμενόμενη. Η μέχρι σήμερα εμπειρία βεβαιώνει, πως η απελευθέρωση των τιμών και των αγορών - μια πολιτική την οποία υπερασπίζονται με τον ίδιο ζήλο οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις - οδηγεί στη μεγιστοποίηση των κερδών και υπερκερδών των μονοπωλίων και εν γένει μεγαλοεπιχειρηματιών μέσω της καταλήστευσης (και μέσω των τιμολογίων) των λαϊκών νοικοκυριών. Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής, του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες στους μεγαλομετόχους της ΔΕΗ (σημειώνεται πως με τις ευλογίες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ το 49% των μετοχών της ΔΕΗ βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών) είναι και το εξής. Επιχειρώντας να ικανοποιήσει τις αξιώσεις των μεγαλομετόχων της ΔΕΗ για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη και μερίσματα, η κυβέρνηση της ΝΔ, προχώρησε στις προχτεσινές νέες αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ μέσα στο 2007, καθώς την 1η Απρίλη η κυβέρνηση είχε εγκρίνει τις τσουχτερές αυξήσεις στο πάγιο και το νυκτερινό τιμολόγιο.

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εμφανίζει την κυβέρνηση με «φιλολαϊκό μανδύα» επειδή - όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση - οι αυξήσεις των τιμολογίων που τελικά εγκρίθηκαν είναι... μικρότερες από εκείνες που είχε ζητήσει η διοίκηση της ΔΕΗ! Ανεξάρτητα, πάντως από τους ισχυρισμούς των κυβερνώντων η ουσία της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής δεν κρύβεται. Τη βιώνουν καθημερινά τα πλατιά λαϊκά στρώματα, που βλέπουν το ισχνό μηνιάτικο εισόδημά τους να εξανεμίζεται, από τη δεύτερη ή την τρίτη βδομάδα.

Από αυτή την άποψη και οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ - αυξήσεις που κατά κύριο λόγο θα επιβαρύνουν την εργατική και λαϊκή οικογένεια - είναι μια από τις πολλές αποδείξεις για το τι σημαίνει ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, για το στόχο που υπηρετεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στην «ελεύθερη αγορά». Εύστοχα από αυτή την άποψη, το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις νέες αυξήσεις τιμολογίων της ΔΕΗ, καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα και να εκφραστούν με την πάλη και στην κάλπη, τιμωρώντας το δικομματισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ