Σάββατο 20 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σε ρότα αντεπίθεσης

Στα 7 χρόνια που πέρασαν, η Ελλάδα - δηλαδή οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και η δική μας - έκαναν πολλά για την υλοποίηση των αντιδραστικών και αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που ενσωματώθηκαν στην περίφημη «Στρατηγική της Λισαβόνας». Τώρα, με «νωπή» την ψήφο του ελληνικού λαού, δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε ταχύτερα στη λήψη των «αναγκαίων μέτρων», ώστε να εκπληρώσουμε μέχρι το 2010 το 100% των στόχων της Λισαβόνας. Αυτό είναι σε ελεύθερη μετάφραση το μήνυμα που έστειλε η κυβέρνηση της ΝΔ, με την Εκθεση Προόδου του «Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων» που δημοσιοποιήθηκε προχτές. Το κείμενο αυτό υποβάλλεται κάθε χρόνο από το 2000 (χρόνος έγκρισης της Στρατηγικής της Λισαβόνας) από όλες τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ, προκειμένου να αξιολογηθεί από την Κομισιόν η πρόοδος που έχει κάνει κάθε χώρα για να γίνει το ευρωπαϊκό κεφάλαιο περισσότερο ανταγωνιστικό και ισχυρό.

Με την έκθεση αυτή, η κυβέρνηση της ΝΔ απαριθμεί ένα προς ένα τα αντιλαϊκά μέτρα που εφάρμοσε το 2007 για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» καθώς και αυτά που προτίθεται να πάρει μέχρι το 2010, ώστε να ανταποκριθεί πλήρως στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την εκπλήρωση της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Οι εισοδηματικές πολιτικές μείωσης των μισθών και συντάξεων, η περικοπή των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, που οδηγούν σε συνεχή υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας - Παιδείας - Πρόνοιας, η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, η κατάργηση της μονιμότητας για νεοπροσλαμβανόμενους στις πρώην ΔΕΚΟ, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης παράλληλα με το κουτσούρεμα της σύνταξης (νόμος Ρέππα μαζί με τους νόμους που ψήφισε η ΝΔ), είναι μερικά από τα μέτρα που θεσπίστηκαν και εφαρμόστηκαν τα 7 τελευταία χρόνια. Αυτά, όμως, δε θεωρούνται αρκετά για το μεγάλο ευρωπαϊκό και ντόπιο κεφάλαιο, το οποίο - επιβεβαιώνοντας τη λαϊκή παροιμία «τρώγοντας ανοίγει η όρεξη» - αξιώνει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στα κέρδη και υπερκέρδη του. Και αυτό μπορεί να γίνει με την ολοκλήρωση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων της Λισαβόνας και, αν χρειαστεί, τον εμπλουτισμό τους με νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Ανταποκρινόμενη στα κελεύσματα των κεφαλαιοκρατών, η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει νέα επέλαση στα λαϊκά εισοδήματα με την ψήφιση νόμων και διατάξεων που θα οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερες ανατροπές στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα (βλέπε «κοινωνικός διάλογος» για το Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό) και στις εργασιακές σχέσεις (παραπέρα ελαστικοποίηση), στην αύξηση των φορολογικών βαρών για τους εργαζόμενους (φόρος κατοχής ακινήτων, αύξηση συντελεστών ΦΠΑ και άλλων έμμεσων φόρων), σε μεγαλύτερη σύνθλιψη της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων (οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων θα εξανεμίζονται από τις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, τις τσουχτερές αυξήσεις στα τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ με τεχνάσματα, όπως η «ρήτρα καυσίμων» στα τιμολόγια της ΔΕΗ, κλπ.), στο πλήρες ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (ό,τι έχει απομείνει), κλπ.

Απέναντι σ' αυτό το αντιλαϊκό μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ - μεγαλοεπιχειρηματιών, η εργατική τάξη μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν χρέος να συγκροτήσουν το δικό τους μέτωπο, που θα προβάλλει ισχυρότατη αντίσταση ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, θα διεκδικεί τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων και θα απορρίπτει τον «ευρωμονόδρομο», που υπηρετούν τα κόμματα της πλουτοκρατίας και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της συναίνεσης και της υποταγής, στη ρότα της αντεπίθεσης για ρήξη και ανατροπή αυτής της πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ