Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανατρέπονται στην πράξη

Πριν τρεις μέρες δημοσιοποιήθηκε νομοσχέδιο της κυβέρνησης με το οποίο η ΕΥΠ αναβαθμίζεται. Η δράση της φουντώνει «ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας, αλλά και τη διεθνή κοινότητα από πλευράς εγκληματικών απειλών». Ως γνωστόν, «απειλές» βαφτίστηκαν εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, η πάλη ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, αλλά και απεργίες σε επιχειρήσεις «δημόσιου συμφέροντος». Μεταξύ άλλων μέτρων, τοποθετείται στην υπηρεσία εισαγγελικός λειτουργός για να γίνεται, ουσιαστικά, πιο «ευέλικτη» η διαδικασία άρσης του απορρήτου στις παρακολουθήσεις.

Προχτές - κι ενώ φουντώνουν οι καταλήψεις των σχολείων - ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδάς, έδωσε το «πράσινο φως» για χρήση καμερών παρακολούθησης στη διάρκεια συγκεντρώσεων. Στη γνωμοδότησή του αναφέρει ότι επιτρέπεται στην Αστυνομία να χρησιμοποιεί κάμερες φορητές ή σταθερές (αυτές που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υποκρίνονταν ότι τοποθετήθηκαν στους δρόμους για ρύθμιση της κυκλοφορίας), σε διαδηλώσεις και συναθροίσεις, τάχα όταν διαπράττονται κακουργήματα ή πλημμελήματα. Σημειωτέον ότι έχει πολλάκις επιβεβαιωθεί πως η ΕΛ.ΑΣ. - με ή άνευ εισαγγελικής άδειας - φακελώνει (και) με τις χαφιεδοκάμερες, που στήθηκαν στην Αθήνα, αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Αυτές οι δύο τελευταίες εξελίξεις δεν προέκυψαν τυχαία, αλλά εντάσσονται σε ένα συνολικότερο πλέγμα κατασταλτικών μέτρων που παίρνουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού στο ευρωενωσιακό πλαίσιο όπου λειτουργούν. Π.χ., τέλη 2006 ανακοινώθηκαν νέοι περιορισμοί στις ολιγοπληθείς διαδηλώσεις. Να «στριμώχνονται» σε μια λωρίδα κυκλοφορίας, συνοδευόμενες από περιπολικά στην αρχή και στο τέλος τους, δίχως στάσεις και διακοπές για ομιλίες. Οι δε διοργανωτές απειλούνται με νομικές ευθύνες και αστικές αποζημιώσεις αν επιχειρηθεί αποκλεισμός οδών. Τέλη Μάη φέτος αποφασίστηκε η ΕΛ.ΑΣ. να χρησιμοποιεί πλέον τις λεγόμενες χρωμόσφαιρες. Να «μαρκάρει» με ειδικά όπλα όσους κρίνει, κατά το δοκούν, ότι συμμετέχουν σε «επεισόδια», στημένα από κάθε είδους προβοκάτορες. Τέλη Ιούνη, με ΠΔ, «αναβαθμίστηκε» η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και «επεκτάθηκε» η δράση της. Ενα κομμάτι της βαφτίστηκε «Τμήμα Αντιμετώπισης λοιπών εγκλημάτων βίας». Αρμοδιότητά του «η συλλογή, αναζήτηση, επεξεργασία και αξιοποίηση πληροφοριών με σκοπό την πρόληψη και καταστολή ενεργειών ατόμων ή ομάδων που στρέφονται με τη χρήση βίας και εξτρεμιστικών εγκληματικών ενεργειών κατά της ασφάλειας του κράτους... ως και κατά προσώπων ή πραγμάτων». Αρμοδιότητα έχει και «τη μελέτη των μέσων και των μεθόδων της παράνομης δράσης των ανωτέρω ατόμων ή ομάδων και των τυχόν οργανώσεών τους και το σχεδιασμό μέτρων για την αντιμετώπισή τους». Επιπλέον, αρχές Οκτώβρη δημοσιοποιήθηκε σχέδιο ΠΔ, με το οποίο τα ΜΑΤ εφοδιάζονται και με μεταλλικά φράγματα που θα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των συλλαλητηρίων. Αλλο ένα όπλο, δηλαδή, πέρα από τα φράγματα που ήδη κάνουν οι «κλούβες».

Ολα αυτά, κλιμακωτά και οργανωμένα, ενεργοποιούν πτυχές του «ευρωτρομονόμου», που χαρακτηρίζει πράξη τρομοκρατική κάθε μορφή πάλης ενάντια στην πλουτοκρατία, όπως οι καταλήψεις κτιρίων, δρόμων, κλπ. Υλοποιούν αποφάσεις της ΕΕ για καταπολέμηση της «ριζοσπαστικοποίησης» και των «ακραίων πεποιθήσεων». Δηλαδή, για καταπολέμηση της πάλης των λαών ενάντια στις ευρωενωσιακές επιλογές, ενάντια στην πολιτική των αντιλαϊκών κυβερνήσεων των κρατών - μελών της. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα έχει γνώση επ' αυτών των ζητημάτων. Και, το σημαντικότερο, έχει τη δύναμη να τα αντιμετωπίσει. Να αναπτύξει την πάλη του για ανατροπή όλων των «αντιτρομοκρατικών» διατάξεων και της αντιλαϊκής πολιτικής που προστατεύουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ