Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η ακρίβεια

Ανεξέλεγκτη η ακρίβεια καταβροχθίζει τα λαϊκά εισοδήματα, τα οποία, ούτως ή άλλως, επί δεκαετίες τώρα βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για το Νοέμβρη που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία, αν και υποεκτιμημένα, είναι ωστόσο καταλυτικά: Δεκάδες προϊόντα, τα οποία αποτελούν τη βάση τη λαϊκής κατανάλωσης (ψωμί, αλεύρι, αυγά, ζυμαρικά, κρέατα, όσπρια, πετρέλαιο, βενζίνες, κλπ.), ακρίβυναν μέσα σ' ένα δωδεκάμηνο σε διψήφια ποσοστά. Οι τιμές έχουν πάρει φωτιά και τα λαϊκά εισοδήματα πυρπολούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Οι εργαζόμενοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 500 ευρώ, οι άνεργοι με το επίδομα ανεργίας των 400 ευρώ, η γενιά της υποαπασχόλησης και των νέων εργασιακών σχέσεων, όλοι αυτοί θυσιάζονται στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους. Γιατί αυτό είναι το σύστημα.

Οταν, βέβαια, μιλάμε για ακρίβεια - άνοδο των τιμών, δεν αναφερόμαστε σε έννοιες αφηρημένες, κενές περιεχομένου. Η τιμή του εμπορεύματος ενσωματώνει σχέσεις παραγωγής. Και στον καπιταλισμό εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής. Δεν ενσωματώνει μόνο την αξία των πρώτων υλών και τους μισθούς, αλλά και το κέρδος, την υπεραξία, που οικειοποιείται ο επιχειρηματίας κεφαλαιοκράτης. Ως εκ τούτου οι τιμές των εμπορευμάτων ενσωματώνουν σχέσεις κυριαρχίας και υποταγής, της εργατικής τάξης στην τάξη των κεφαλαιοκρατών.

Οι απολογητές του συστήματος μας πιπιλίζουν το μυαλό, επί δεκαετίες, ότι ο κρατικός έλεγχος των τιμών αποτελεί απαράδεκτη στρέβλωση, η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή... Οτι οι τιμές δε διατάσσονται! Οτι ο κεφαλαιοκρατικός ανταγωνισμός είναι εκείνος που διασφαλίζει τη μείωση των τιμών... Οτι η λύση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας θα προέλθει από την ...«απελευθερωμένη» αγορά. Η κοροϊδία είναι προφανής. Καθημερινά διαπιστώνουμε τη διάψευση παρόμοιων ιδεολογημάτων, τη σύγκρουσή τους με την πραγματικότητα. Αλλωστε, πρόκειται για ιδεολογήματα τα οποία εκπορεύονται από τα επιτελεία του μονοπωλιακού κεφαλαίου, τα οποία του χρησιμεύουν προκειμένου να δημιουργήσει σύγχυση, να διαιωνίζεται η πολιτική λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, να αναπαράγεται η απαξίωση της αγοραστικής δύναμης του λαϊκού εισοδήματος, να συγκαλύψει συνολικά την καθημερινή και απροκάλυπτη ληστεία σε βάρος των εργαζομένων.

Οι κυβερνώντες, που πάντα βρίσκουν σοφιστείες για να προσφέρουν κάλυψη στις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, οι οποίες ελέγχουν την αγορά και καθορίζουν τα επίπεδα των τιμών, μέσω του Γ. Αλογοσκούφη επικαλούνται τώρα τις μεγάλες αυξήσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων και άρα τον «εισαγόμενο πληθωρισμό»! Τόσο καλά. Γιατί συγκαλύπτουν την ουσία της πολιτικής τους που είναι η συνεχής ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου θα αναπαράγει συνεχώς και θα διευρύνει τα προβλήματα διαβίωσης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Γι' αυτό μαζί με την αγωνιστική διεκδίκηση μέτρων για τη στοιχειώδη προστασία του λαϊκού εισοδήματος από τις επιθέσεις της οικονομικής ολιγαρχίας (ανθρώπινοι μισθοί και συντάξεις), πρέπει να συνειδητοποιηθεί πως τελικά ο στόχος είναι η ίδια η πλουτοκρατία και το σύστημά της. Ας το έχουν υπόψη τους οι εργαζόμενοι γιατί διαφορετικά θα 'ρθουν ακόμα πιο δύσκολες μέρες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ