Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στα μονοπώλια τα λιμάνια

Η εισβολή των μονοπωλιακών ομίλων στα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, ολοκληρώνοντας το «έργο» που ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί αιτία ξεσηκωμού για ολόκληρη την εργατική τάξη της χώρας, για όλους τους ανθρώπους του μόχθου. Τα λιμάνια είναι τομείς στρατηγικής σημασίας. Οι Σταθμοί Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) των Οργανισμών Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι είναι και οι πρώτοι που τοποθετούνται στο πιάτο των πολυεθνικών εταιρειών, είναι οι μοναδικοί που διαθέτει η Ελλάδα. Η ιδιωτικοποίησή τους, όποια μορφή και αν έχει αυτή, είτε παραχώρηση, είτε μετοχοποίηση, θα έχει τραγικές επιπτώσεις, για τους ίδιους τους εργαζόμενους στα λιμάνια, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με την παραχώρηση των ΣΕΜΠΟ - διαδικασία που επιδιώκει να έχει ολοκληρώσει το πρώτο 6μηνο του 2008 - θυσιάζει τα λαϊκά συμφέροντα για να ενισχύσει τη δύναμη και την επιθετικότητα των μονοπωλίων. Οι πολυεθνικοί όμιλοι, που θα πατήσουν πόδι στους ΣΕΜΠΟ των λιμανιών, αυτόματα θα βάλουν στο χέρι συνολικά τα λιμάνια, το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο. Η εισαγωγή προϊόντων θα είναι πλήρως ανεξέλεγκτη, ενώ θα εμφανιστούν αλυσιδωτές βαριές επιπτώσεις που θα αφορούν όλο το πλέγμα, από την ασφάλεια της ναυτιλίας, το κόστος της ακτοπλοΐας, μέχρι την επιβίωση των μικροεπαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Γεγονός που θα ενισχύσει το κεφάλαιο εκείνο που θα επιχειρεί στα λιμάνια, ενώ το κόστος θα πληρώνουν συνολικά οι εργαζόμενοι.

Οσο για τους εργαζόμενους στα λιμάνια και τα εργασιακά τους δικαιώματα, το χτύπημα που ετοιμάζεται είναι συντριπτικό. Η επιχείρηση αποπροσανατολισμού και διάσπασής τους είναι σε πλήρη εξέλιξη. Για τους «παλιούς» έχει στηθεί η «παγίδα» των «εθελούσιων εξόδων» και μετατάξεων. Τα δικαιώματα των νεοπροσλαμβανόμενων έχουν ήδη θυσιαστεί στο βωμό των πολυεθνικών, καθώς με υπουργική απόφαση, που «πέρασε» το περασμένο καλοκαίρι, ο μισθός τους δεν καθορίζεται από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά από τις διοικήσεις των ΟΛΠ και ΟΛΘ. Σε ό,τι αφορά το ΣΕΜΠΟ του Πειραιά, παραχωρείται στα μονοπώλια «καθαρός» από εργαζόμενους και εργασιακά δικαιώματα. Ετσι, σε συνδυασμό με τα υπερσυστήματα ασφαλείας που θα εγκατασταθούν - όπως έχει ήδη αναγγελθεί από τον ΥΕΝ - στο όνομα της «πάταξης της τρομοκρατίας», ο όρος εργασιακό γκέτο θα είναι πολύ λίγος για να περιγράψει την κατάσταση. Κάθε πρόσβαση θα είναι αδύνατη.

Χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση έδωσαν οι συμβιβασμένες ηγεσίες στα σωματεία και την Ομοσπονδία (ΟΜΥΛΕ), οι οποίες, αντί να ανταποκριθούν στις διαθέσεις των εργαζομένων, να λάβουν υπόψη τους τις σαφείς προειδοποιήσεις των ταξικών δυνάμεων και του ΚΚΕ και να οργανώσουν τον αγώνα, επιδόθηκαν σε «κοινωνικό διάλογο»! Οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να τις απομονώσουν. Να συσπειρωθούν με τις ταξικές δυνάμεις. Να προτάξουν το δικό τους αγωνιστικό μέτωπο με όλους τους κλάδους εργαζομένων που εμπλέκονται με τα λιμάνια για να αποκρούσουν την ιδιωτικοποίηση. Για να επιβάλουν λιμάνια αποκλειστικά δημόσια στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει την πρότασή του στο λαό. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πλήρως την επικαιρότητά της, αλλά και την αναγκαιότητα να μπει στην ημερήσια διάταξη του κοινωνικοπολιτικού αγώνα για Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ