Πέμπτη 10 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μια σημαντική νίκη

Μια μάχη με ξεχωριστή σημασία ήταν αυτή που έδωσαν με επιτυχία οι ταξικές δυνάμεις. Εργαζόμενοι συνδικαλιστές που είχαν απολυθεί από εταιρείες - μεγαθήρια, όπως η «Καρφούρ» και η «Ρενό», αλλά και από το Δήμο Πετρούπολης, επιστρέφουν στα πόστα τους, ύστερα από έναν πολυήμερο αγώνα, στον οποίο πρωτοστάτησαν τα ταξικά τους συνδικάτα. Εναν αγώνα που συνέδραμαν από την πρώτη στιγμή τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πολλαπλασιάζοντας με τη σπίθα της ταξικής αλληλεγγύης την αποτελεσματικότητά του.

Η έκβαση της μάχης ενάντια στις απολύσεις αποτελεί αισιόδοξο, ελπιδοφόρο μήνυμα για την εργατική τάξη. Είναι παρακαταθήκη στους αγώνες της. Ιδιαίτερα, μάλιστα, σε μια περίοδο που εντείνεται η επιθετικότητα του κεφαλαίου και των κομμάτων του και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες προσπαθούν να εμφυσήσουν στο εργατικό κίνημα την απογοήτευση και την παραίτηση. Η ανάκληση των απολύσεων δίνει απάντηση σε όλους αυτούς που προσπαθούν να παρουσιάσουν ανεπίκαιρους και αναποτελεσματικούς τους ταξικούς αγώνες, ακριβώς επειδή ξέρουν και φοβούνται τη δύναμή τους.

Το αντιπάλεμα των απολύσεων δε σταμάτησε ούτε την περίοδο των γιορτών. Συνεχίστηκε και εντάθηκε παράλληλα με την πλατιά εξόρμηση του ΠΑΜΕ για τα συλλαλητήρια στις 22 Γενάρη για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις. Ακριβώς επειδή η μάχη για το δικαίωμα στη δουλιά, για το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση, ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, είναι μια μάχη άρρηκτα δεμένη με την πάλη για μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στο ύψος των σύγχρονων αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Οι ένοχοι για τις απολύσεις έχουν όνομα. Είναι η εργοδοσία και η κερδοσκοπική της ανάγκη και δίψα. Είναι τα κόμματα του κεφαλαίου, που με την πολιτική τους βαθαίνουν την εκμετάλλευση, νομιμοποιούν τις απολύσεις και τις συνδικαλιστικές διώξεις. Αυτούς έβαλε στο στόχαστρό του το ΠΑΜΕ. Αυτή η στρατηγική του επιλογή είναι που δίνει δύναμη στους αγώνες, ανεβάζει την αποτελεσματικότητά τους, οδηγεί στην απόσπαση κατακτήσεων. Πάνω σ' αυτήν τη γραμμή συνεχίζει να πορεύεται το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, πιο αποφασιστικά, με αδιαπραγμάτευτη συνέπεια.

Η έκβαση της μάχης, η ανταπόκριση που συνάντησε από τους συναδέλφους των απολυμένων, αλλά και τους χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους που έμαθαν και έζησαν τις κινητοποιήσεις, μαρτυρούν το αυξανόμενο κύρος του ΠΑΜΕ. Δείχνουν πως η απήχησή του μεγαλώνει. Πως το πλαίσιο και οι θέσεις του κερδίζουν διαρκώς ολοένα και περισσότερες εργατικές συνειδήσεις. Οτι καταξιώνεται με σταθερά, επίμονα βήματα σαν ο πραγματικός εκφραστής των συμφερόντων των εργαζομένων, το αποκούμπι τους στις καθημερινές, μικρές και μεγάλες μάχες. Η ανάκληση των απολύσεων γεννά νέα, αυξημένα καθήκοντα, ιδιαίτερα μπροστά στα συλλαλητήρια στις 22 Γενάρη, για την επιτυχία των οποίων τα ταξικά συνδικάτα δίνουν ήδη τον καλύτερο εαυτό τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ