Παρασκευή 11 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εργαλεία αντιλαϊκής επίθεσης

Η ανάδειξη του πραγματικού ρόλου των αστικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και η απόκρουση της ωμής επέμβασής τους στις πολιτικές εξελίξεις, καθώς και της γενικότερης επίδρασής τους στην υποβάθμιση της ζωής των εργαζομένων, αποτελεί βασικό στοιχείο της παρέμβασης του ΚΚΕ, που σηματοδοτεί σχετική ανακοίνωση του ΠΓ και συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τη μετεκλογική αντιμετώπιση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος από τα αστικά ΜΜΕ. Τηλεόραση, εφημερίδες και ραδιόφωνο επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο τη ζωή του λαού και διαμορφώνουν αξίες και συμπεριφορές της κυρίαρχης ιδεολογίας και πολιτικής ως μέρος του πολιτικού συστήματος.

Στις σημερινές συνθήκες ανάπτυξης του καπιταλισμού, που η πληροφόρηση, περισσότερο από άλλοτε, αποτελεί εμπόρευμα αλλά και εργαλείο πολιτικής παρέμβασης, ο έλεγχος των ΜΜΕ που σε επίπεδο προπαγάνδας είναι ένας σημαντικός στυλοβάτης του συστήματος, έχει περάσει πλήρως στα χέρια επιχειρηματικών συμφερόντων και λειτουργούν ως μέσα της πλουτοκρατίας για την επίτευξη των πολιτικών και των οικονομικών της επιδιώξεων. Η αντιμετώπιση του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος, αποτελεί ταξική επιλογή της πλουτοκρατίας που έχει στην ιδιοκτησία της τα ΜΜΕ, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα κρατικά Μέσα. Η στάση αυτή είναι προάγγελος κλιμάκωσης της επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα και τις εργατικές κατακτήσεις.

Ο ρόλος των Μέσων Ενημέρωσης ξεκινάει από την παρέμβαση - χειραγώγηση στην καθημερινή ζωή του λαού, με την καλλιέργεια σάπιων αντιδραστικών προτύπων και αξιών για να φτάσει στην ανοιχτή πολιτική παρέμβαση για λογαριασμό της άρχουσας τάξης, με την προβολή και υπεράσπιση της πολιτικής που την υπηρετεί και των κομμάτων της. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η επέμβαση των Μέσων στο εσωτερικό των κομμάτων, όπως στις διαδικασίες για την εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και τώρα στον ΣΥΝ. Στην περίοδο που διανύουμε, με την αντιλαϊκή επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Παιδεία, στην Υγεία και γενικά στα λαϊκά δικαιώματα και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, η αστική τάξη χρησιμοποιεί τα Μέσα, για να εμποδίσει την παραπέρα ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων και τη ριζοσπαστικοποίηση του λαού. Σ' αυτό το πλαίσιο, αποσιωπούν τη δράση του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος, λοιδορούν τους λαϊκούς αγώνες και τις μορφές πάλης που συλλογικά αποφασίζονται.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αποτελούν την εμπροσθοφυλακή του πολέμου της άρχουσας τάξης ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Είναι βαρύ πυροβολικό στο πλαίσιο των «ψυχολογικών επιχειρήσεων» που γίνονται. Το ΚΚΕ και το ταξικό λαϊκό κίνημα βρίσκονται σταθερά στο στόχαστρο αυτών των επιδιώξεων, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι τα Μέσα Ενημέρωσης και όλη αυτή η κατάσταση που μερικές φορές εμφανίζεται και ως «χαοτική» δεν είναι απολιτική και αταξική, ούτε και τυχαία. Απάντηση σε όλες αυτές τις μεθοδεύσεις και απόκρουση, από την πλευρά των λαϊκών συμφερόντων, των σχεδίων που εξυφαίνονται σε βάρος του λαού, μπορεί να υπάρχει. Είναι η αντίσταση των λαϊκών ανθρώπων σ' αυτή τη λαίλαπα, είναι η προσπάθεια που μπορούν και πρέπει να κάνουν οι προοδευτικοί άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων ενάντια στην κατάπτωση αξιών που επιχειρούν τα ΜΜΕ. Είναι ακόμη η αύξηση της κυκλοφορίας του «Ρ» και της απήχησης του «902», ως καταλύτες στην ανάπτυξη της λαϊκής συνείδησης και του μαζικού κινήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ