Τρίτη 20 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αυταπάτη η ελεγχόμενη αγορά

Σε εξέλιξη βρίσκεται μια συντονισμένη επιχείρηση, με πρωταγωνιστές τους απολογητές του συστήματος και αντικειμενικό σκοπό να στήσουν κυματοθραύστες απέναντι στη λαϊκή αγανάκτηση. Ολες οι εκδοχές της καπιταλιστικής διαχείρισης, η «νεοφιλελεύθερη», η «σοσιαλδημοκρατική» και η «κεντροαριστερή - κινηματική», επιχειρούν, τάχα, να απαλλάξουν την «ελεύθερη αγορά», δηλαδή το καπιταλιστικό σύστημα στην εποχή μάλιστα των μονοπωλίων και απ' όλα τα φαινόμενα που αυτή γεννάει, όπως της φτώχειας, της ανεργίας, της εξαθλίωσης των λαϊκών στρωμάτων και να τα χρεώσουν στην ...κακή λειτουργία της αγοράς και στην «ασυδοσία» κάποιων «ακραίων», όπως τα λένε, φαινομένων από τη λειτουργία της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, είπε ότι «ελεύθερη αγορά δε σημαίνει ασύδοτη αγορά» και κάλεσε τους επιχειρηματίες να δείξουν «αυξημένη αίσθηση κοινωνικής ευθύνης». Στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «δε θεοποιούμε ούτε την αγορά ούτε το κράτος και τα δύο πρέπει να υπηρετήσουν τον πολίτη, τον άνθρωπο». Από κοντά και τα στελέχη του ΣΥΝ, που, με κάθε ευκαιρία, ζητάνε ενίσχυση των «ελεγκτικών μηχανισμών» και δημιουργία «νέων θεσμικών οργάνων».

Εμφανίζονται, λοιπόν, να μιλάνε με κλειστά τα μάτια και φανερή την αγωνία τους να μη θιγεί η πεμπτουσία του καπιταλισμού, η «ελεύθερη αγορά» και ό,τι αυτή συνεπάγεται σε επίπεδο πολιτικής, ιδεολογικής και οικονομικής κυριαρχίας της πλουτοκρατίας. Με ντρίμπλες και αντιφάσεις, επιχειρούν να τροφοδοτήσουν με αυταπάτες τα λαϊκά στρώματα, ότι, δηλαδή, μπορεί να υπάρξει μια «άλλη πολιτική», που μπορεί να επιβληθεί με την παρέμβαση του κράτος για μια «μη ασύδοτη αγορά».

Και τα μεν κόμματα της πλουτοκρατίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ προσπαθούν, τάχα, να αναδείξουν την «κοινωνική ευθύνη» των μονοπωλίων και τη δυνατότητα αντιμετώπισης της απόλυτης κυριαρχίας τους που σημαίνει δράση για το μέγιστο κέρδος, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους που έχει ανακηρύξει σε «μεγάλη ιδέα» την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα. Ο δε οπορτουνισμός, με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλει την απίθανη διέξοδο μιας πολιτικής που θα πετυχαίνει τη λιγότερη κερδοφορία με την ανακούφιση της φτώχειας!

Στις σημερινές συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης, στην εποχή του μονοπωλιακού καπιταλισμού, όπου κατεδαφίζονται εργατικές κατακτήσεις και λαϊκά δικαιώματα, π.χ. Ασφαλιστικό, Εργασιακά, Παιδεία, Υγεία, με στόχο τη μεγέθυνση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, ως στρατηγική για τη διευκόλυνση της αναπαραγωγής του κεφαλαίου, η διατύπωση τέτοιων απόψεων αποτελεί όχι μόνο αποπροσανατολισμό, αλλά και χειραγώγηση, υποταγή του λαού στο σύστημα. Προκαλούν όταν επιχειρούν να πείσουν ότι οι καπιταλιστές θα μετατρέψουν την ακόρεστη δίψα τους για κερδοφορία σε κοινωνική ευαισθησία. Το παράδειγμα των ΗΠΑ, με το δελτίο διανομής βασικών ειδών διατροφής, όπως ρύζι και στάρι, στους εξαθλιωμένους, δείχνει πως κερδοφορία και ικανοποίηση λαϊκών αναγκών είναι σαν τη φωτιά με το νερό.

Επομένως η αναγκαιότητα σήμερα για ανάπτυξη αγώνα με στόχους πάλης που να ικανοποιούν όλες τις λαϊκές ανάγκες είναι αναγκαία όσο ποτέ. Αλλά είναι, ταυτόχρονα, και αναπόσπαστα δεμένη με τη διεκδίκηση άλλης πολιτικής, που θα καταργήσει τα μονοπώλια και την καπιταλιστική ιδιοκτησία και θα την κάνει κοινωνική. Γι' αυτό και η εναλλακτική πρόταση πάλης και εξουσίας του ΚΚΕ γίνεται όλο και πιο επίκαιρη. Η λαϊκή εξουσία και η λαϊκή οικονομία είναι ρεαλιστικές, γιατί είναι οι μόνες που δίνουν διέξοδο σε όφελος των λαϊκών συμφερόντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ