Πέμπτη 26 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στο προσκήνιο η πάλη για τη μόρφωση

Μια νέα επίθεση στην ανώτατη εκπαίδευση και στο επίπεδο των σπουδών, καθώς και στο ίδιο το δικαίωμα της νεολαίας στη μόρφωση βρίσκεται σε εξέλιξη. Συμπληρωματικά στο νόμο - πλαίσιο και όλες τις προηγούμενες αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις που έχουν προωθήσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμα βήμα με την προώθηση σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για τα μεταπτυχιακά. Πρόκειται για τον επονομαζόμενο «δεύτερο κύκλο των μεταρρυθμίσεων», που δεν είναι άλλο από πρακτική εφαρμογή της διαδικασίας της Μπολόνια και των κατευθύνσεων της ΕΕ στην ανώτατη εκπαίδευση. Αλλωστε, στους κόλπους του νομοσχεδίου για τα μεταπτυχιακά εντάσσεται και το σύνολο των προηγούμενων αντιδραστικών νομοθετημάτων (για παράδειγμα η «αξιολόγηση» και οι πιστωτικές μονάδες) που δεν έχουν «περπατήσει» όσο επιδίωκε η κυβέρνηση, χάρη και στην αντίσταση των συλλόγων φοιτητών και πανεπιστημιακών.

Στόχευση του νομοσχεδίου, που έρχεται προς συζήτηση μες στο κατακαλόκαιρο, είναι να γίνει ένα μεγάλο βήμα στην εφαρμογή της Μπολόνια: Κατοχυρώνει τη διάσπαση των σπουδών σε κύκλους και την κατάφωρη υποβάθμιση του προπτυχιακού κύκλου σπουδών. Γενικεύει την επιβολή διδάκτρων, προσθέτοντας νέους ταξικούς φραγμούς στη γνώση, ενώ κατοχυρώνει νομικά και ενθαρρύνει ουσιαστικά τη χρηματοδότηση και εξάρτηση των πανεπιστημίων από ιδιωτικούς φορείς. Την ίδια στιγμή, τα ίδια τα μεταπτυχιακά μετατρέπονται σε σεμιναριακού και καταρτισιακού χαρακτήρα προγράμματα, με ημερομηνία λήξης και λόγο ύπαρξης που καθορίζεται από το βαθμό εξυπηρέτησης των άμεσων συμφερόντων του κεφαλαίου. Είναι ξεκάθαρη η στόχευση των νομοθετημάτων που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με τη συμπαράσταση του ΠΑΣΟΚ και δεν είναι άλλη από τη λειτουργία των ίδιων των δημόσιων πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά - επιχειρηματικά κριτήρια, με γνώμονα όχι την ανάπτυξη της επιστήμης και την παραγωγή νέας γνώσης, αλλά την ανταγωνιστικότητα, τους όρους της αγοράς.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, οι επιχειρήσεις, που ήδη παρεμβαίνουν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, λαμβάνουν το «ελεύθερο» να... λύνουν και να δένουν στα ιδρύματα, τα πανεπιστήμια προσδένονται πλήρως στο άρμα του μεγάλου κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό ανατίθεται η ερευνητική δραστηριότητα σε «μαγαζιά» που στήνονται μέσα στα πανεπιστήμια αλλά βρίσκονται έξω και πέρα από κάθε συλλογικό έλεγχο. Ετσι οι επιχειρήσεις παραγγέλνουν όχι μόνο την έρευνα, αλλά και τα αποτελέσματά της, δεσμεύουν την ερευνητική δουλειά, χρηματοδοτούν καθηγητές και προγράμματα...

Η δριμύτητα της επίθεσης των μονοπωλίων στην ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και η αποφασιστικότητα της πολιτικής του κεφαλαίου να επισπεύσει την απόλυτη προσαρμογή των δημόσιων πανεπιστημίων στην αγορά, φέρνουν επιτακτικά στο προσκήνιο την αναγκαιότητα σύγκρουσης και ρήξης με τα μονοπώλια και την ΕΕ. Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα - ανεξάρτητα αν έχουν παιδιά που σπουδάζουν - και η νεολαία, οφείλουν να δώσουν ηχηρή απάντηση στην αντιεκπαιδευτική επίθεση που ξεδιπλώνεται. Οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση, που ήδη οδηγούν σε απόγνωση τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών, η μετατροπή της γνώσης σε εμπόρευμα και η υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων, στρέφονται ενάντια στην πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας. Μόνη λύση ξεπροβάλλει η πάλη και η διεκδίκηση μιας ανώτατης εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου, ενιαίας, αποκλειστικά δημόσιας και πραγματικά δωρεάν, στην υπηρεσία των αναγκών του λαού και όχι των μονοπωλίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ