Παρασκευή 4 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με τους λαούς για το σοσιαλισμό

Πρέσπες 1992, Ακτιο 1993, Στόμιο - Τύρναβος 1994, Αραξος 1995... Κάθε χρόνο, από το 1992 μέχρι σήμερα, η ΚΝΕ διοργανώνει το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο. Στήνει την κόκκινη νεανική κατασκήνωση και διαδηλώνει έξω από ΝΑΤΟικές βάσεις, στρατηγεία, πλοία, καταγγέλλει τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τα εγκλήματά τους, παλεύει για την αλληλεγγύη και τη φιλία των λαών, τιμά τους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες του λαού μας. Φέτος, που ο θεσμός μετρά 17 χρόνια «ζωής», επιστρέφει εκεί που ξεκίνησε: Στις Πρέσπες. Ξαναφωνάζει: Εξω οι ιμπεριαλιστές από τα Βαλκάνια.

Το φιτίλι του πολέμου δεν έχει σβήσει στα Βαλκάνια. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις συνεχίζουν να χύνουν το δηλητήριο του εθνικισμού προς τους λαούς, την ίδια ώρα που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τις αγορές. Οι δήθεν «ειρηνευτικές» στρατιωτικές αποστολές αποδείχτηκε πια ότι εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού στην περιοχή κι όχι την ειρήνη και τα συμφέροντα των λαών. Ο λαοί όμως δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Εξάλλου η ίδια η ιστορία των Βαλκανίων, στην περίοδο οικοδόμησης του σοσιαλισμού, έχει αποδείξει ότι οι λαοί μπορούν να ζουν μαζί, ειρηνικά, όταν οικοδομούν την κοινωνία που δε διαφεντεύεται από το καπιταλιστικό κέρδος και την εκμετάλλευση.

Γι' αυτή την κοινωνία, για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του, μεγαλούργησε πριν εξήντα χρόνια ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας, εκεί που θα απλωθεί φέτος το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, γύρω από την περιοχή των Πρεσπών. Οι νέοι που θα συμμετέχουν στο Διήμερο, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, θα έρθουν σε επαφή, θα γνωρίσουν και θα τιμήσουν αυτό το κομμάτι της Ιστορίας του ΚΚΕ και του λαού μας. Η πείρα του αγώνα του ΔΣΕ είναι οδηγός για το σήμερα. Γι' αυτό και οι νέοι της ΚΝΕ πάνε να διαδηλώσουν κρατώντας «στις αποσκευές τους» τα ιδανικά του ΔΣΕ, τη σιγουριά ότι στον ταξικό πόλεμο, που είναι διαρκής και συνεχίζεται, όποια μορφή κι αν παίρνει, νικητής θα είναι ο λαός, θα 'ναι αυτοί που παράγουν τον πλούτο. Κι όσο κι αν πάλεψε μανιασμένα ο ιμπεριαλισμός, αυτή τη βεβαιότητα δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να τη διαγράψει.

Τρανό παράδειγμα η εμπειρία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη χώρα μας που με την πίστη στις αρχές και τις αξίες τους, στάθηκαν ορθά στις δύσκολες συνθήκες της παγκόσμιας κρίσης του κινήματος. Τότε, το 1992 που η ΚΝΕ ανέβηκε για πρώτη φορά στις Πρέσπες να διαδηλώσει για την ειρήνη και τη φιλία των λαών, έκανε τα πρώτα, αλλά θαρραλέα και σίγουρα βήματα της ανασυγκρότησής της. Σήμερα, μετά από 16 χρόνια κι ενώ οι θέσεις του ΚΚΕ έχουν επιβεβαιωθεί ξανά και ξανά από τις ίδιες τις εξελίξεις, την ίδια τη ζωή, επιστρέφει πιο γερή και μαζική, τιμώντας την Ιστορία του Κόμματός της και τη δική της. Επιστρέφει για να σχηματίσει μια πολύ μεγαλύτερη ανθρώπινη αλυσίδα φιλίας και αλληλεγγύης των λαών και να διατρανώσει το σύνθημα: «Με τους λαούς, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για το σοσιαλισμό». Γιατί ο σοσιαλισμός είναι η μόνη απάντηση στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ