Τετάρτη 16 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κοινωνικό δικαίωμα η μητρότητα

Το δικαίωμα της γυναίκας στη μητρότητα και στην κοινωνική προστασία αυτής χτυπιέται σήμερα άγρια και απροκάλυπτα. Η επίθεση αυτή, βέβαια, δεν είναι καθόλου άσχετη με τη γενικότερη τύχη της εργατικής τάξης. Συνδέεται ποικιλοτρόπως με όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων που σταδιακά καταργούνται, συνδέεται με όλα τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα που παίρνονται, όπως, για παράδειγμα, το Ασφαλιστικό, η εμπορευματοποίηση της Υγείας και η υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας, παρά την αλματώδη ανάπτυξη της επιστήμης.

Πώς έχει η κατάσταση σήμερα; Οι όροι ζωής και εργασίας για τη μισθωτή και την αυτοαπασχολούμενη, δηλαδή για τη συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών της λαϊκής οικογένειας, επιδεινώνονται, όπως και συνολικά για τους εργαζόμενους. Η εγκυμοσύνη και η μητρότητα δε θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση στο γενικό αντεργατικό κυκεώνα και γίνονται συχνά αιτία απόλυσης ή μη πρόσληψης των γυναικών. Πολλές είναι οι περιπτώσεις γυναικών, που αναγκάζονται να εργαστούν με ελαστικές σχέσεις εργασίας, μερική απασχόληση, με μικρότερα μεροκάματα. Στο όνομα των κερδών, οι γυναίκες εργαζόμενες κάποιες φορές δεν απαλλάσσονται από βαριές εργασίες, από τη νυχτερινή δουλειά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παράλληλα με τις συνθήκες εργασίας, και οι επαγγελματικές ασθένειες - παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης - υποσκάπτουν την υγεία, προκαλούν δυσκολίες στη σύλληψη, αποβολές, κακή ανάπτυξη του εμβρύου, άγχος και υπογονιμότητα.

Σχεδιασμένη, συντονισμένη, κρατική και δωρεάν κοινωνική προστασία της μητρότητας δεν υπάρχει. Ούτε προστασία στην αγορά εργασίας, προστασία από τους εργοδότες, τους επιχειρηματίες. Αυτό θα σήμαινε ρήξη με τα καπιταλιστικά συμφέροντα, τα οποία οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εκπροσωπούν. Σήμερα, η μητρότητα και η εργασία βρίσκονται σε αντίθεση, γιατί χάνει ο εργοδότης. Επιπλέον, για την προστασία της μητρότητας χρειάζεται εξειδικευμένη φροντίδα, η οποία θα πρέπει να παρέχεται σε όλες τις γυναίκες από κρατικές υπηρεσίες, δωρεάν και αποκλειστικά, μέσα από το δημόσιο σύστημα Υγείας. Δηλαδή, να θιγούν τα κέρδη των επιχειρήσεων που έχουν επενδύσει στον τομέα αυτό.

Το ΚΚΕ, την περασμένη Κυριακή, δημοσίευσε σε ένθετο στον «Ρ» τις θέσεις του για την προστασία της μητρότητας, αναδεικνύοντας, ταυτόχρονα, τις πολιτικές ευθύνες όλων των αστικών κυβερνήσεων στην Ελλάδα, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι ευθύνες αφορούν και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και τον ΛΑ.Ο.Σ., κόμματα που δέχονται στην ουσία τον ευρωμονόδρομο, γίνονται - το καθένα με το δικό του τρόπο - στήριγμα των ευρωενωσιακών επιλογών.

Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει το ζήτημα μόνο από τη σκοπιά των εργαζομένων, για τα συνολικά και πραγματικά συμφέροντα των οποίων παλεύει. Προβάλλει και στηρίζει αιτήματα που θα ελαφρύνουν την εργαζόμενη μητέρα, τη λαϊκή οικογένεια. Διεκδικεί κρατικές υποδομές κοινωνικής πολιτικής, την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και εναντιώνεται στις απολύσεις. Και φυσικά, όλ' αυτά να είναι δωρεάν παροχές από το κράτος.

Τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις του ΚΚΕ πρέπει να γίνουν υπόθεση ολόκληρου του λαϊκού κινήματος, γιατί αφορούν τη ζωή όλων των εργατών, αφορούν κάθε λαϊκή οικογένεια, κάθε νέο και νέα. Υπόθεση πάλης στη ρότα του αγώνα για μιαν άλλη κοινωνία, τη σοσιαλιστική, όπου θα υπάρχει πραγματικά ελευθερία επιλογής για το εάν και πόσα παιδιά θα αποκτήσει μια οικογένεια και όπου η μητρότητα θα είναι αναφαίρετο κοινωνικό δικαίωμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ