Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Σώμα - πνεύμα στη διαλεκτική τους σχέση

Ενας από τους ακάματους και έμπειρους ερευνητές - επιστήμονες, στον τομέα της κοινωνικής ανθρωπολογίας -παλιός αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης- ο Σωτήρης Δημητρίου, πρόσθεσε ένα ακόμη βιβλίο του -εκτός από τα άλλα και το πέμπτο στη σειρά, με κεντρικό τίτλο: «Η εξέλιξη του ανθρώπου» και υπότιτλο: «Γλώσσα και Σώμα» - (Εκδόσεις «Καστανιώτη», 2001).

Μια ισχυρή θεωρητική και διαλεκτική τεκμηρίωση, πραγματεύεται δυο σημαντικές πλευρές στην εξέλιξη του ανθρώπου. Την κατάκτηση δηλαδή της γλώσσας και τη διαμόρφωση του σώματος.

Το επιστημονικό αυτό πόνημα, που ενδιαφέρει την προοδευτική κοσμοαντίληψη και την εξέλιξη του ανθρώπου, απαντά και με βάση τα σύγχρονα στοιχεία της γενετικής και της αποκρυπτογράφησης του DNA, στις ιδεαλιστικές αντιλήψεις του δυϊσμού, του διαχωρισμού, δηλαδή της ύλης - σώματος από το πνεύμα, σε αντίθεση με τη μονιστική θεωρία για τη διαλεκτική της ενότητας σώματος και πνεύματος που αναδεικνύει τον άνθρωπο, κατά τον Μαρξ, «ενεργό υποκείμενο και δημιουργό της Ιστορίας».

Το σύγγραμμα του Σωτήρη Δημητρίου απαντά έτσι στην τρέχουσα ιδεαλιστική - δυιστική αντίληψη, η οποία κατανοεί τον άνθρωπο μέσα από μια αγεφύρωτη αντίφαση. Από τη μια πλευρά η αντίληψη αυτή θεωρεί ότι ο άνθρωπος προσδιορίζεται από τα γονίδια, αποτελώντας προϊόν της βιολογικής εξέλιξης και από την άλλη αποδίδει το γεγονός ότι ο άνθρωπος έγινε πολιτισμένος από τη νίκη του πνεύματος «πάνω στα ζωώδη ένστικτα και στο σώμα». Βγάζει έτσι το πνεύμα έξω από το σώμα και από την εξέλιξη και φυσικά τη γλώσσα, που παρακολουθεί αυτή την πορεία. Αγνοεί, έτσι, τον αποφασιστικό ρόλο που διαδραμάτισε η εξέλιξη της γλώσσας και του σώματος στην ανάπτυξη της σκέψης, αλλά και που εισάγει στην εξέταση του θέματος την πολιτική διάσταση, όπως στοιχειοθετούν οι προοδευτικοί ερευνητές από τον Μαρξ ως τον Δ. Γληνό.

* Αλλο βρόγχος και άλλο βρόχος (θηλιά), όπως έπρεπε στο προηγούμενο σημείωμα.


του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ