Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Σωματικά ρατσιστικά

Ο Καίσαρ Λομπρόζο, (1836-1909), Ιταλός γιατρός, εγκληματολόγος, ανθρωπολόγος, και νομικός, ιδρυτής της αντίστοιχης σχολής, προσπάθησε να κατατάξει τους ανθρώπους σε κατηγορίες - ανάμεσά τους και τον «εγκληματία άνθρωπο» και ορισμένες, φυσικές καταστάσεις, με βάση φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά, όπως ανατομικές ιδιοτυπίες, «στίγματα» εκφυλισμού και ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, όπως τον προγναθισμό, την απόσταση και το χαρακτήρα των ζυγωματικών και των κροταφικών, την ανάπτυξη του μετωπιαίου λοβού, την απόσταση των ματιών μεταξύ του κλπ.. Και βέβαια τον όγκο του εγκεφάλου και όχι την ποιοτική ανάπτυξη των εγκεφαλικών κέντρων.

Ο Λομπρόζο, προς το τέλος της ζωής του ασχολήθηκε με τον πνευματισμό και οι πολυάριθμες έρευνες και μελέτες του εγκαταλείφθηκαν θεωρητικά και πρακτικά.

Τελευταία, όμως, εμφανίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα «εκσυγχρονισμένοι» με κομπιούτερς, «φυσιογνωμιστές», οι οποίοι με βάση ανατομικά στοιχεία του προσώπου, όπως έκανε ο Λομπρόζο -και όχι με βάση ρυτίδες, νευρικά «τικ» κ.λπ..- επιχειρούν να προφητέψουν και να αποκρυπτογραφήσουν πρόσωπα από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, έως το Ναπολέοντα!

Βάζουν κάτω «πατρόν» από τρίγωνα και πεντάγωνα ιδεατών συμμετρικών, ή ασύμμετρων προσώπων, παίρνουν το «κουμπάσο» και αφού μετράνε ανατομικές αποστάσεις, αποκλίσεις και συγκλίσεις, αποφαίνονται ως και οι αστρολόγοι: Αυτός είναι μικρόνους, μνησίκακος, φιλήδονος, φιλόδοξος, αρχομανής κ.λπ.. κ.λπ.., ή αντίθετα, είναι και εσωτερικά ωραίος, ή ωραία, γιατί έχει συμμετρικό πρόσωπο, δηλαδή η μια πλευρά του αποτελεί, πιστό αντίγραφο της άλλης, όπως μια πιτσιλιά μελάνι σ' ένα διπλωμένο χαρτί. Οσο για τους «άσχημους» αυτοί έχουν ασύμμετρα πρόσωπα, ενώ η ιατρική ανατομική, μιλάει αντίθετα για τη «μιμική ασυμμετρία», που αποτυπώνεται και στα έργα τέχνης.

Θα ήταν άσκοπη η ενασχόληση με το θέμα, εάν οι ανατομικές αυτές «προφητείες» δεν περιείχαν στοιχεία κοινωνικού ρατσισμού.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ