Πέμπτη 6 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Αετόπουλα και Γερακίνες

Τα παιδιά των άγουρων, των τρυφερών χρόνων στα τρομερά εκείνα χρόνια της Κατοχής. Τα παιδιά, κορίτσια και αγόρια, των 14, 15, 16 χρόνων, τα αετόπουλά μας, που ωρίμασαν πρώιμα μέσα στις φοβερές εκείνες συνθήκες της εποχής.

Τα παιδιά μας τα αετόπουλα, που είδαν τα χωριά και τις γειτονιές τους να ζώνονται και να καίγονται από τους Γερμανούς, τους Ιταλούς, τους Βούλγαρους επιδρομείς και από τα ντόπια καθάρματα, που είδαν τα σπιτικά τους να καταστρέφονται, τους συντοπίτες τους στις κρεμάλες και στα αποσπάσματα.

Να τα θυμόμαστε με συγκίνηση αυτά τα μικρούλια, τα αετόπουλα, γιατί ακολουθώντας την ΕΛΑΣίτικη λεβεντιά, πρόσφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στον αγώνα. Με ηρωισμό, αυτενέργεια, παρατηρητικότητα, αυτοσχεδιασμούς.

Εγιναν ανεκτίμητοι σύνδεσμοι των ΕΛΑΣίτικων ομάδων, «έπαιξαν» σε καραούλια ως βιγλάτορες και σε κρίσιμες στιγμές, όταν η πείνα βασάνιζε τους αγωνιστές, έγιναν τροφοδότες, εξασφαλίζοντας από τα σπίτια των χωριών, το λιγοστό ψωμί, μερικές σταφίδες, λίγο προσφάγι.

Ενα από τα αναρίθμητα περιστατικά της συμβολής τους: Οι Γερμανοϊταλοί αναπτύσσουν ένα εκτεταμένο μέτωπο εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στην ανταρτομάνα Θεσσαλία, όπου κλιμακώνουν τη δράση τους οι ΕΛΑΣίτικες μονάδες και το ιππικό του Μπουκουβάλα. Στις παραμονές της αναμέτρησης εκπρόσωποι των ανταρτών μας συγκεντρώνονται στο σχολείο του κεφαλοχωριού Κρανώνας (Δαρμακλί) που απέχει 14 χιλιόμετρα από τη Λάρισα, για το συντονισμό της δράσης.

Ο ΕΛΑΣ, όπως είναι αυτονόητο, τοποθετεί διπλοσκοπιές, κάπου όμως 30-40 αετόπουλα αναλαμβάνουν παίζοντας να σχηματίσουν έναν ευρύτερο κύκλο προστασίας. Και είναι αυτά τα αετόπουλα που έγκαιρα αντιλήφθηκαν τα γερμανικά στρατεύματα και με συνθηματικά τραγούδια έδωσαν την ευκαιρία στους αγωνιστές μας, όχι μόνο να απεγκλωβιστούν, αλλά και να προκαλέσουν σοβαρές απώλειες στους επιδρομείς.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ