Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ο «Ριζοσπάστης» ... ευαγγελίζεται

Ακόμη δε φώτιζε η μέρα και ο Χριστόφορος, σύντροφος καλός και φίλος, ξεκινούσε να βρει το «Ριζοσπάστη», στην περιοχή του Διμηνιού, όπου περνούσε μερικές μέρες του καλοκαιριού.

Την εποχή εκείνη, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνεχιζόταν η άγρια τρομοκρατία εναντίον μας, ήταν πράξη πίστης και επιμονής να αγοράζεις και να κρατάς το «Ριζοσπάστη» που ήταν πηγή ενημέρωσης, ανάσα ζωής και σάλπισμα αγώνα.

Την εποχή εκείνη, ορισμένοι περιπτεράδες καταχώνιαζαν την εφημερίδα μας, ή ότι είχαν δυο - τρία τεύχη, ή ότι δεν τους έδινε το πρακτορείο. Γι' αυτό και το πρωινό τρεχαλητό, για να πάρει κανείς αυτό που αποκαλούσε ο Χριστόφορος, ιδιοκτήτης κεντρικού χαρτοπωλείου ...Ευαγγέλιο, καθώς, όπως εξηγούσε στην παρέα του, ευαγγελιζόταν, την πίστη, την ηθική αντίληψη, το χρέος στον αγώνα.

Τι γράφει σήμερα το Ευαγγέλιο; ρωτούσε ένας άλλος παραθεριστής, ο Αναστ. Τ., ανώτατο δικαστικό στέλεχος - πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και διεθνής σύμβουλος σε θέματα Δικαιοσύνης, με δημοκρατική προοδευτική συνείδηση που δεν το έβαζε κάτω, όταν τον καλούσε το χρέος. Αυτός ο δικαστικός, όταν πληρώθηκε να εποπτεύσει στις εκλογές τα χρόνια εκείνα και στους δεσμώτες του Μακρονησιού, συνέβαλε αποφασιστικά, μαζί με άλλους έντιμους δικαστικούς αντιπροσώπους, ώστε η προσχεδιασμένη νοθεία που καταγραφόταν σε όλη την Ελλάδα να περιοριστεί στον ξερόβραχο των βασανιστηρίων και το αποτέλεσμα να σμπαραλιάσει κυριολεκτικά τους στημένους μηχανισμούς των διοικήσεων του στρατοπέδου αναμόρφωσης - παραμόρφωσης.

Φεύγοντας ο δικαστικός αυτός δε φοβήθηκε να πάρει μαζί του μικρά χαρτάκια με αιτήματα και καταγγελίες των βασανιζομένων, που βρήκαν δημοσιότητα. Και φαίνεται ότι ο ίδιος είχε φέρει στο Μακρονήσι και ...παράνομο Τύπο, που αποτελούσε φως μέσα στο σκοτάδι, όπως ο «Ριζοσπάστης» που γιόρτασε τις προάλλες τα 30 χρόνια από τη νόμιμη επανέκδοσή του.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ