Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ιστορική συνέχεια των αγώνων μας

Η παραμονή του εορτασμού της 28ης του Οκτώβρη μάς βρήκε ως καλεσμένους ομιλητές μαζί με τον σ. Δημ. Πρωτοψάλτη, στο «Ομήρειο» Β΄ Λύκειο Νέας Σμύρνης.

Ηταν μια άλλη γιορτή αυτή, γεμάτη συγκίνηση, καθώς μιλήσαμε στα παιδιά αυτά, κορίτσια και αγόρια, για την ιστορική συνέχεια των αγώνων του λαού μας. Στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας που παίρνουν τη σκυτάλη για να συνεχίσουν, ανάμεσα σε νέες αντιξοότητες, παγίδες και αποπροσανατολισμούς.

Μας κάλεσαν να μιλήσουμε οι καθηγητές και οι μαθητές του Λυκείου αυτού για την ιστορική διαδρομή από τον πόλεμο, την κατοχή και την ανάταση της Εθνικής Αντίστασης.

Γι' αυτή την ιστορική σκυταλοδρομία από το χτες, στο σήμερα και το μέλλον, όπως γράψαμε στους στίχους μας για την ΕΠΟΝ, το 1943:

«Φλόγα του 21, η ΕΠΟΝ, συνεχιστής/ στου λαού μας τον αγώνα, γίνεται εκδικητής/ Μες στις πόλεις, τα χωριά μας, νέοι, νέες και παιδιά/ πολεμάμε, τραγουδάμε, φέρνουμε τη λευτεριά./ Κόσμος νέος θα προβάλει, της δουλιάς, της προκοπής/ κι η ειρήνη θα στεριώσει ως την άκρια της γης...».

Μαζί με μας, τους καλεσμένους, μίλησαν γι' αυτήν την ιστορική διαδρομή καθηγητές και μαθητές με λόγια απλά, της καρδιάς. Τραγούδησαν τραγούδια του αγώνα, προβλήθηκαν διαφάνειες στο κατάμεστο από τα παιδιά, αμφιθέατρο, τα οποία είχαν τυπώσει και το πρόγραμμα της γιορτής με πρωτοσέλιδους τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου:

«Η ειρήνη δεν ήρθε ακόμη, ούτε η λευτεριά για τους λαούς του κόσμου. Και το ψωμί πικρό, υπόσχεση, αγαπητά παιδιά, ότι συνεχίζουμε μαζί σας».


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ