Πέμπτη 19 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Σιβυλλικοί νεολογισμοί

Λαμπρό σχέδιο δόξας ανοίγεται για φιλολόγους, λεξικογράφους και ερμηνευτές χρησμών.

Αν μία υποδιαστολή - (,) - αρκούσε για ν' αλλάξει το χρησμό της Πυθίας, κάτι και από την επίδραση των... παραισθησιογόνων της εποχής - Ηξεις αφήξεις (ουκ) εν πολέμω θνήξεις - οι σύγχρονες Πυθίες της πολιτικής χρησιμοποιούν νεολογισμούς, αοριστίες, διαστροφή της γλώσσας για την εξυπηρέτηση της παραπλάνησης, της παραπληροφόρησης και της απάτης. Παραπλανήσεις που απαιτούν το μαντικό τρίποδα και «παγάν λαλέουσαν» (την πηγή που μιλάει).

Μερικά παραδείγματα:

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ. Ο ίδιος ο όρος παραπλανά, καθώς κρύβει το ουσιαστικό, που είναι η ληστρική εκμετάλλευση των αγορών από το αρπακτικό κεφάλαιο της «νέας τάξης». Και χρησιμοποιείται παραπλανητικά στη θέση του μαρξιστικού όρου: διεθνοποίηση, συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου.

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ. Που σημαίνει, κατά την πορεία της ΕΥΡΩ-σύναξης, πορεία αστάθειας και οικονομικών αναταράξεων και κρίσεων.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ. Ολα δείχνουν ότι το έωλο αυτό νομικό κατασκεύασμα θα είναι υπέρτερο του εθνικού συνταγματικού δικαίου των κρατών - μελών και ιδιαίτερα των μικρών εταίρων, οι οποίοι, άλλωστε, κατατάσσονται στην κατηγορία των διαφορετικών ταχυτήτων.

ΕΥΡΩ-στρατός. Χρήσιμος για να υπηρετήσει τους δολοφονικούς πολέμους του ιμπεράτορα και αδύναμος να υπερασπιστεί τους «μικρούς» εταίρους και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.

ΕΥΡΩ-εταίροι. Ολοι μαζί, δηλαδή, προλετάριοι και καπιταλιστές, άνεργοι και απασχολήσιμοι, κατά το νεολογισμό του κ. Σπράου.

ΕΛΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ. Λάστιχο, δηλαδή, κυριολεκτικά, σε ώρες, μέρες, νύχτες και κουτσουρεμένο μεροκάματο.

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ. Ληστεία μετά το φόνο και λεηλασία στο χώρο των καταστροφών που αυτοί προκαλούν ή εκμεταλλεύονται μετά από σεισμούς και καταποντισμούς.

Ο κ. ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ. Ενας υψηλόβαθμος και υψηλόμισθος, που για όλους τους άλλους ζητάει περιοριστικά μέτρα ως εξάγγελος του τραπεζικού κεφαλαίου. Αυτός πια δεν είναι άνθρωπος είναι... θεσμός.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ