Σάββατο 8 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Μεταίχμιο»: Αντρές Τραπιέγιο «Θερβάντες (Ο συγγραφέας πίσω από τον ήρωα)» (μετάφραση Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Βιογραφία του κορυφαίου συγγραφέα του ισπανικού «χρυσού αιώνα», από τον βραβευμένο πεζογράφο, ποιητή, δοκιμιογράφο, με άγνωστα στοιχεία για τη ζωή του δημιουργού του «Δον Κιχώτη»). Μάικλ Τσέχοφ «Για τον ηθοποιό (Η τέχνη και η τεχνική της ηθοποιίας)» (μετάφραση Καλλιόπη Πατέρα. Ο συγγραφέας - απόγονος της οικογένειας του Αντον Τσέχοφ, μέλος για πολλά χρόνια του μοσχοβίτικου «Θεάτρου Τέχνης», ιδρυτής σχολής και δάσκαλος πολλών ηθοποιών στην Αγγλία, με το βιβλίο του δίνει κανόνες για το πώς «χτίζεται» ένας ρόλος, βάσει και της μεθόδου «Στανισλάφσκι»). Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες «Στην καρδιά της Κούβας» (μετάφραση Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη. Ιστορικο-ταξιδιωτικό αφήγημα του Κουβανού συγγραφέα για την πατρίδα του). Στέλιος Πελασγός «Τα μυστικά του παραμυθά (μαθητεία στην τέχνη της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης)» (μελέτη για τα συστατικά δημιουργίας και αφήγησης του λαϊκού έπους, παραμυθιού, θρύλου, αινιγμάτων κλπ.). Κερτ Λεβιάντ «Το ημερολόγιο μιας μοιχαλίδας» (μετάφραση Σοφία Σκουλικάρη, μυθιστόρημα). Γιώργος Μολέσκης «Αναμονή βροχής» (αναδρομικός τόμος με τις ποιητικές συλλογές που εξέδωσε ο δύο φορές βραβευμένος Κύπριος ποιητής, δρ. της Ρωσικής Λογοτεχνίας, από το 1980 - 2001).

--«Αρμός»: «Κώστας Καρυωτάκης «Σατιρικά» (τα κοινωνικοσατιρικά ποιήματα του σπουδαίου αυτόχειρα ποιητή, κυκλοφόρησαν με αφορμή τα 80 χρόνια από την αυτοκτονία του, με εισαγωγή, σχόλια, επίμετρο του Σαράντου Ι. Καργάκου).

-- «Βιβλιοθήκη Μουσείου Μπενάκη»: Στη σειρά «Ιστορία» κυκλοφόρησε το συλλογικό βιβλίο «Στην τροχιά του Φίλιππου Ηλιού (Ιδεολογικές χρήσεις και εμμονές στην Ιστορία και την πολιτική)».

-- «Αγρα»: Χάινερ Μίλερ: «Φιλοκτήτης» (εισαγωγή Χανς Τίες Λόιμαν, θεατρικό έργο) και «Κουαρτέτο» (θεατρικό έργο. Μετάφραση Ελένης Βαροπούλου και στα δύο έργα). Κάρλος Φουέντες «Κονστάνσια και άλλες ιστορίες για παρθένους» (μετάφραση Εφη Γιαννοπούλου, μυθιστόρημα). Μαρίνα Καραγάτση «Το ευχαριστημένο (Οι δικοί μου άνθρωποι)». (Η κόρη του σπουδαίου συγγραφέα Μ. Καραγάτση, στα πλαίσια του φετινού έτους «Μ. Καραγάτσης», με τρεις μονολόγους και ένα μονόπρακτο «αναβιώνει» αγαπημένα της πρόσωπα - την υπηρέτρια της οικογένειας του συγγραφέα, τη γιαγιά της Μίνα και μια αρχόντισσα της Ανδρου).

-- «Εντός»: Ο εκδοτικός οίκος κυκλοφόρησε τα εξής τρία βιβλία του γνωστού συγγραφέα, ΕΠΟΝίτη και μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού στη Λέσβο, Μιχάλη Λιαρούτσου: «Στη δίνη του εμφυλίου» (βιωματικό και εν πολλοίς βιογραφικό μυθ-ιστόρημα για τα χρόνια του εμφυλίου, τους αγώνες, τις διώξεις, τις φυλακές και εξορίες των αγωνιστών). «Το '48 χωρίς φεγγάρι» (αυτοβιογραφικό μυθ-ιστόρημα για τα όνειρα, τον έρωτα, τον αγώνα και τις διώξεις των αγωνιστών της Αντίστασης κατά το 1948). «Από ώρας πρώτης έως ενάτης» (συλλογή ποιημάτων, με πρόλογο του Δημήτρη Νικορέντζου).

-- Πατάκης: Πιερ Μπαγιάρ «Πώς μιλάμε για βιβλία που δεν έχουμε διαβάσει» (μετάφραση Ελπίδα Λουπάκη. Μελέτη για το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι μιλούν, και μάλιστα με ορθή κρίση, για αθάνατα, κλασικά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ενώ δεν τα έχουν διαβάσει ολόκληρα ή και καθόλου). Αργύρης Παυλιώτης «Παράξενοι ελκυστές» (μυθιστόρημα).

- Α. Α. Λιβάνης: «Βίκτωρ Νέτας "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" (ο πρωτοπόρος του συνεταιριστικού κινήματος)» (βιογραφία).

-- Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης: Γεώργιος Χρ. Τσιγάρας «Οι εκκλησίες της Ξάνθης» (εικονογραφημένο λεύκωμα για τις παλιές εκκλησίες της Ξάνθης και τους αγιογράφους τους).

-- «ΚΨΜ»: Σπύρος Δερβενιώτης «Διαρκής ειρήνη» (κόμικ ιστορία, με πρόλογο του σκιτσογράφου Στάθη). Πολ Λαφάργκ «Αναμνήσεις από τον Κ. Μαρξ και τον Φρ. Ενγκελς (μια μικρή βιογραφία για δύο μεγάλους επαναστάτες)» (μετάφραση Κυριάκος Ιωαννίδης. Στο βιβλίο προτάσσεται βιογραφικό σημείωμα για τον επαναστάτη και γαμπρό του Κ. Μαρξ, Π. Λαφάργκ). Ελεν Μέικσινς Γουντ «Η αυτοκρατορία του κεφαλαίου» (μετάφραση Αγγελική Βάσιλα, μελέτη).

-- «Νεφέλη»: Αλεξάνδρα Μητσιάλη «Δούρειος άνεμος» (μυθιστόρημα). Τόλης Νικηφόρου «Ο δρόμος για την Ουρανούπολη» (μυθιστόρημα).

-- «Polaris»: Μαρκ Λίνας «Εξι βαθμοί (Το μέλλον της ανθρωπότητας σε έναν θερμότερο πλανήτη» (βραβευμένη στην Αγγλία, επιστημονική μελέτη για τον συνεχώς θερμαινόμενο πλανήτη μας). Τεμπ Γκράντιν- Κάθριν Τζόνσον «Τα ζώα σε μετάφραση» (μελέτη για την κατανόηση της συμπεριφοράς και των αντιδράσεων των ζώων).

-- Ζωή Σαβίνα «Χαϊκού - Το σπίτι» (ελληνοαγγλική έκδοση χαϊκού ποιημάτων. Εκδόσεις «5+6».

-- «Πνευματική ζωή» (πολύ καλό και μακρόβιο περιοδικό λογοτεχνίας. Τεύχος 182, με εκτενές αφιέρωμα σε κορυφαίους Ιρλανδούς δημιουργούς).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ