Σάββατο 26 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Δημ. Ν. Παπαδήμας: Χαράλαμπος Αθ. Μπαλτάς «Λεξικό Αναπτυγμένων Εννοιών» (πρωτότυπο λεξικό που αναλύει, κυριολεκτικά και μεταφορικά, περισσότερες από εξακόσιες έννοιες, πολλές από τις οποίες «πηγάζουν» από τη σύγχρονη ζωή και χρησιμοποιούνται ευρέως στον καθημερινό γραπτό και προφορικό λόγο μας. Γ' έκδοση).

- «Αλφειός»: Στη σειρά «Θέατρο» κυκλοφόρησε η κωμωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Οπως σας αρέσει» (μετάφραση Σάββα Στρούμπου).

- «Αιώρα» (Αραχώβης 49, 10681, 210-3839000): «Το όνομά μου είναι Rachel Corrie» (μετάφραση Νάνσυ Τρικκαλίτη. Το βιβλίο περιέχει ημερολογιακά κείμενα που έγραψε η νεαρή υπερασπίστρια του Παλαιστινιακού λαού, η οποία σκοτώθηκε στις 16/3/2003, στη Λωρίδα της Γάζας, από τις βόμβες του ιμπεριαλιστικού Ισραήλ. Τα κείμενά της, σε επιμέλεια των Αλαν Ρίκμαν και Καταρίν Βίνερ, παρουσιάστηκαν και θεατρικά).

- «Μανδραγόρας»: Γιάννης Αλεξανδρόπουλος «Πληθυντικός των συλλαβών» (συλλογή ελευθερόστιχων ποιημάτων). Χάρης Μελιτάς «Γλώσσα λανθάνουσα» (συλλογή με 45 τιτλοδοτημένα, υποδειγματικά - τρίστιχα, ολιγόλεκτα, πυκνά και ευθύβολα νοηματικά και θεματολογικά - χαϊκού ποιήματα). Σπύρος Α. Γεωργίου «Συνθετογραφία» (συλλογή με μικρούς πεζογραφικούς στοχασμούς, συνθεμένους και με στίχους, για την ανθρώπινη ζωή, ψυχή και δημιουργία).

- «Στοχαστής»: «Βάλτερ ο χεροδύναμος» (μετάφραση - εισαγωγή - σχόλια Δημήτρης Γ. Πεταλάς. Το βιβλίο αφορά στη λατινόγλωσση διασκευή του αγνώστου συγγραφέα του ηρωικού ποιητικού άσματος από το μυθολογικό κύκλο των «Νιμπελούγκεν» για το γίγαντα Βάλτερ, πρώην όμηρο και κατόπιν πρωτοπαλίκαρο του Αττίλα, που δραπετεύει, μαζί με την αγαπημένη του, από την αυλή των Ούννων, κλέβοντας το θησαυρό του βασιλιά).

- «Κλειδάριθμος» (Δομοκού 4, 104 40 Αθήνα, 210.5237.635): Στίβεν Γονέιρ «Οι χειρότερες αποφάσεις της Ιστορίας (και οι άνθρωποι που τις πήραν)» (μετάφραση Χριστίνα Σωτηροπούλου. Εικονογραφημένο με έργα τέχνης, φωτογραφίες προσώπων, γεγονότων και χάρτες, το βιβλίο ιστορεί μεγάλα και ολέθρια πολιτικο-στρατιωτικά γεγονότα από την αρχαιότητα μέχρι την εποχή μας).

- «Μελάνι»: Μιχάλης Γκανάς «Γυναικών (Μικρές και πολύ μικρές ιστορίες)» (σύντομα πεζά κείμενα του σημαντικού ποιητή). Γιασμίν Γκατά «Το μυστικό του πατέρα μου» (μετάφραση Κλαιρ Νεβέ. Μυθιστόρημα για τους δεξιοτέχνες του παραδοσιακού αραβικού μουσικού οργάνου ταρ, προδρόμου της κιθάρας). Σάκης Σερέφας «Το αβγό», «Η ντομάτα», «Η μπανάνα» (βιβλία για νήπια. Εικονογράφηση Δωροθέα Λαμπρινοπούλου).

- «Λεξίτυπον» (Εμμ. Μπενάκη 36, Αθήνα, 210.3832.117) Κάρολος Επ. Μωραΐτης «Απόστολος Σάντας: Ετσι κατεβάσαμε τη σβάστικα από την Ακρόπολη» (βιογραφία του σεμνού αγωνιστή της ΕΑΜικής Αντίστασης, βάσει μαρτυρίας του και συζήτησης με το συγγραφέα).

- Α.Α. Λιβάνη: Βασίλειος Μαρκεζίνης «Το καλό και το κακό στην Τέχνη και το Δίκαιο» (εικονογραφημένο με έργα τέχνης δοκίμιο για τις μεθόδους προσέγγισης του «καλού» και του «κακού» στη λογοτεχνία και το Δίκαιο και για το πώς αλλάζουν οι αντιλήψεις περί «καλού» και «κακού»). Λουδοβίκος των Ανωγείων «Η εξομολόγηση μιας τελείας»(ποιητικής διάθεσης κείμενα του γνωστού τραγουδοποιού, εικονογραφημένα με ζωγραφική του Γιώργου Κορδή). Χρήστος Παπαδημητρίου «Ημιτελής εκτέλεση» (μυθιστόρημα εμπνευσμένο και από τη μουσική του Μότσαρτ).

- Πατάκης: Αλαά Αλ-Ασουανί «Σικάγο» (μετάφραση Κλαίτη Σωτηριάδου. Μυθιστόρημα). Μπερνάρντ Μπέκετ «Γένεση» (μετάφραση Μαλβίνα Αβαγιανού. Φαντασιακό μυθιστόρημα).

- «Δωδώνη»: Κοπί «Η νύχτα της κυρίας Λουσιέν» (μετάφραση Νεκτάριος - Γεώργιος Κωνσταντινίδης. Θεατρικό έργο, που γράφτηκε και παίχθηκε το 1985 στο Φεστιβάλ της Αβινιόν, με πρωταγωνίστρια την Μαρία Καζαρές). Βικτωρία Μιχαηλίδου «Τα σωρεύματα» (ποιήματα).

- Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος: Νανά Καραγιάννη - Χαρβαλιά «Αρμονία (Ποιήματα 1932-2009)» (αναδρομική έκδοση ποιημάτων αφιερωμένων στον σύντροφο της ποιήτριας, Μιχάλη Καραγιάννη).

- Γκόνη (Χαριλάου Τρικούπη 18, 10679, Αθήνα, 210-3620383): Πάνος Καπώνης «Κοκτέιλ Β'» (ποιητική συλλογή).

- «POP ELEVEN» (μουσικό περιοδικό για πρωτομάστορες του τραγουδιού. Το τεύχος 10 αφιερώνεται στον Γιάννη Παπαϊωάννου και συνοδεύεται από cd με εξαιρετικά τραγούδια του).

- «Παρουσία» (περιοδικό της Ενωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών. Τεύχος 49).

- «Πόρφυρας» (Λογοτεχνικό περιοδικό της Κέρκυρας. Τεύχος 134).

- «Διαβάζω» (μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου. Τεύχος 503, με αφιέρωμα στο Ζοζέ Σαραμάγκου).

- «Θυμέλη» (ποικίλο πολτιστικό περιοδικό, με κείμενα γνωστών ανθρώπων των γραμμάτων και τεχνών, που διανέμεται δωρεάν. Τεύχη 1 και 2).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ