Σάββατο 11 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ: «Επεσαν για τη ζωή - Ηρωες- μάρτυρες απελευθερωτικών αγώνων (Τόμος Εβδομος Δ'). Η ΚΕ του ΚΚΕ συνεχίζει την έρευνα και συλλογή ντοκουμέντων για ήρωες, που ατομικά ή ομαδικά δολοφονήθηκαν από το μοναρχοφασισμό και τον «καθοδηγητή» του αγγλοαμερικανικό ιμπεριαλισμό. Ο τόμος αρχίζει με την εκτέλεση στου Γουδή, στις 2 Απρίλη 1948, 13 ΕΑΜιτών αγωνιστών. Τον Απρίλη του 1948 έγιναν πολλές ομαδικές, αλλά και πλήθος ατομικές εκτελέσεις - κομμουνιστών κυρίως - αγωνιστών, κρατουμένων σε διάφορες φυλακές της χώρας. Στις 548 σελίδες του τόμου καταγράφονται - με παράθεση βιογραφικών στοιχείων, φωτογραφιών και γεγονότων - πολλές εκατοντάδες ήρωες μάρτυρες, στα χρόνια του εμφυλίου.

-- «Σύγχρονη Εποχή»: Αναστάσης Ι. Γκίκας «Ρήξη και ενσωμάτωση (Συμβολή στη Ιστορία του εργατικού - κομμουνιστικού κινήματος του Μεσοπολέμου. 1918-1936)». Σημαντική έρευνα - μελέτη του συνεργάτη του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Γκίκα, με τη «συνδρομή» πολλών προσώπων και φορέων για τον εντοπισμό και την πρόσβαση σχετικού υλικού για την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής, από την οποία προέκυψε αυτός ο τόμος - 545 σελίδες. Στο βιβλίο προτάσσεται χρονολόγιο σημαντικών εξελίξεων, ελληνικών και διεθνών. Ακολουθούν επτά κεφάλαια με πίνακες στοιχείων, επίλογος με συμπεράσματα, παράρτημα για την εκλογική δύναμη και δράση του ΚΚΕ, παράρτημα με αρχειακές και προφορικές «πηγές» και πλούσια ελληνική και ξένη βιβλιογραφία.

-- Ινστιτούτο του Βιβλίου - Α. Καρδαμίτσας: «Πλάτωνος "Πρωταγόρας" . Κριτική και ερμηνευτική έκδοση Nicolas Denyer» (μετάφραση Φένιας Αδαμίδη. Το βιβλίο περιλαμβάνει το πρώτο αγγλικό ερμηνευτικό υπόμνημα περί του «Πρωταγόρα», το οποίο συγκροτήθηκε μετά από 100 χρόνια και αναδεικνύει τα γλωσσολογικά, λογοτεχνικά και φιλοσοφικά στοιχεία του πλατωνικού έργου). Α. Γ. Αντκινς «Ηθικές αξίες και πολιτική συμπεριφορά στην αρχαία Ελλάδα» (μετάφραση Ι. Ν. Περυσινάκη. Στο βιβλίο εξετάζονται ορισμένες λέξεις - «κλειδιά» για τις ηθικές αξίες που επιδρούσαν στην πολιτική συμπεριφορά των Ελλήνων από την εποχή του Ομήρου ως το τέλος του 5ου π.Χ. αιώνα). Κρίστιαν Χάπιχτ «Ο περιηγητής Παυσανίας (Ο άνθρωπος και το έργο του)» (μετάφραση Φλωρεντίας Πίκουλα. Διεθνώς κορυφαίο το έργο αυτό επέδρασε στη συγγραφή πλήθους άλλων βιβλίων περί τον Παυσανία). Τζάσπερ Γκρίφιν «Ομήρου "Οδύσσεια"» (μετάφραση Μάνου Σκούρα. Μελέτη).

-- Ελένη Τραγγανίδα - Μακρυνιώτη «Μυρτιά του βουνού (Μαρτυρία μιας ανταρτοπούλας)» (συμπληρωμένη επανέκδοση της πολύ παραστατικής και συγκινητικής μαρτυρίας της μαχήτριας του ΔΣΕ, κόρης του κομμουνιστή ΕΛΑΣίτη Ηλία Μακρυνιώτη, που δολοφόνησαν, το 1947, παρακρατικοί στη Φωκίδα. Η συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο της στους πεσόντες αγωνιστές, στον πατέρα της, στο συναγωνιστή άντρα της και στα παιδιά της. Η διεύθυνσή της: Καυκάσου 19, Κορυδαλλός, 210.5619.775, 694.6618.563).

-- Κυριάκος Παπαδημητρίου «Νέο Μοναστήρι Τζιανάμ (Νέο Μοναστήρι ψυχή μου)» (λαογραφική «κατάθεση» αγάπης για τα έθιμα, τα παιχνίδια, τις φορεσιές, τα εργαλεία, τη γαστρονομία, τους χορούς, τα πολλά είδη τραγουδιών, τα αινίγματα, τις παροιμίες, τις δεισιδαιμονίες της γενέτειρας του συγγραφέα . Δεύτερη έκδοση. Εκδόσεις «Δημιουργία», Ιεζεκιήλ 55, Καρδίτσα, τηλ. 24410.23933).

-- «Κοινωνία των (δε)κάτων» (Σόλωνος 94, 210.3623.792): Τσαρλς Σίμικ «Η μουσική των άστρων» (μετάφραση Στρατή Χαβιαρά - Ντίνου Σιώτη. Ποιητική συλλογή του πολυβραβευμένου σερβικής καταγωγής ποιητή).

-- «Α. Α. Λιβάνη»: Γιώργος Λεονάρδος «Ξεκλειδώνοντας τη μυστική Θούλη» (μυθιστόρημα με θέμα τις πρώτες εξερευνήσεις των θαλασσών). Ανδρέας Ανδριανόπουλος «Επίγοι - Ο ματωμένος μανδύας του ελληνισμού» (μυθιστόρημα με θέμα τους επιγόνους του Μ. Αλεξάνδρου). Νίκος Ντακάκης «Η αδελφότητα των στεναγμών» (μυθιστόρημα).

-- «Σαββάλας»: Τζοάννα Μπούρκε «Φόβος (Στιγμιότυπα από τον πολιτισμό του 19ου και 20ού αιώνα)» (μετάφραση Τρισέγευνης Παπαϊωάννου. Μελέτη για το ρόλο και την επίδραση του φόβου στην κοινωνία και τον πολιτισμό). Τζεφ Ελεϋ «Σφυρηλατώντας τη δημοκρατία (Η ιστορία της ευρωπαϊκής αριστεράς. Α' τόμος 1850-1923. Β' τόμος 1923-2000» (μετάφραση Θανάση Κατσικερού. Μελέτη). Σταματία Αργυροπούλου - Λέντζον «Επιτέλους, γονείς, ακούστε μας (Εχουμε πολλά να σας πούμε...)» (συλλογή μαρτυριών νηπίων για τη συμπεριφορά των γονιών τους).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ