Σάββατο 25 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Ζήτρος»: Πλάτων «Τιμαίος» (πρόλογος Κωνσταντίνου Ζήτρου, εισαγωγή - μετάφραση - σχόλια Θεόδωρου Μαυρόπουλου. Το συγκεκριμένο πλατωνικό έργο είναι ένας φιλοσοφικός διάλογος περί σύστασης του σύμπαντος, της «ψυχής» του ανθρώπου και του κόσμου, με «πρωταγωνιστή» τον Τιμαίο το Λοκρό, γραμμένος στη δωρική διάλεκτο. Η έκδοση περιλαμβάνει επίμετρο για τους πλατωνικούς «νεολογισμούς» σ' αυτό το έργο και βιβλιογραφία). Διόδωρος Σικελιώτης «Βιβλία Ε' - ΣΤ'- Ι'» (εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Θεόδωρου Γ. Μαυρόπουλου. Ο τόμος, ο τρίτος της δεκάτομης «Ιστορικής Βιβλιοθήκης» του Διόδωρου Σικελιώτη, αφορά στη νησιωτική γεωγραφία και τους λαούς της Δύσης, τη Ρόδο και την Κρήτη, σε μυθικά στοιχεία και ιστορικά γεγονότα του Τρωικού πολέμου, των Μηδικών Πολέμων και των ελληνοπερσικών στον 5ο π.Χ. αιώνα).

-- «Οδός Πανός»: Σωτήρης Παστάκας - Γιάννης Η. Παππάς «Ανθολογία Ιταλικής Ποίησης (Ταξίδι στην όμορφη χώρα)». (Οι Σ. Παστάκας και Γ. Παππάς, μετέφρασαν και περιλαμβάνουν στο βιβλίο - 463 σελίδες - ποιήματα 28 σημαντικών ποιητών του 19ου και 20ού αιώνα, παραθέτοντας και στοιχεία για τη ζωή και το έργο των ανθολογούμενων ποιητών).

-- «Εστία»: Μαρία Φαφαλιού «Οι σελίδες της Δάφνης (1940-1941)» (το βιβλίο, με μορφή ημερολογίου μιας μικρής, εμπλουτισμένο με φωτογραφίες, πίνακες, σκίτσα και δημοσιεύματα, ιστορεί την εισβολή της φασιστικής Ιταλίας στην Ελλάδα, το Αλβανικό Μέτωπο, τη γερμανική κατοχή και τις απαρχές της Αντίστασης).

-- «Καστανιώτης»: Αλκη Ζέη «Σπανιόλικα παπούτσια (και άλλες ιστορίες)» (σύντομα αυτοβιογραφικά κείμενα της πολυγραφότατης πεζογράφου, που αποτυπώνουν μνήμες της από επώνυμους δημιουργούς, όπως οι Δ. Σωτηρίου, Γ. Σεβαστίκογλου, Ν. Καββαδίας, Κ. Κουν, Γ. Τσαρούχης κ.ά.).

-- «Δεσμός»(ελληνικός εκδοτικός οίκος και βιβλιοπωλείο στο Παρίσι):«Η αρχαία Ελλάδα - Η μνήμη οδηγός για το μέλλον (Εισαγωγή Ζαν Πιερ Βερνλάν)» (μετάφραση Αναστασίας Καραστάθη - Αναστασίας Κεφαλά, επιμέλεια Μαρίας Δαράκη. Το βιβλίο περιέχει τα πρακτικά συνεδρίου που έγινε στο Παρίσι, με θέμα τον ελληνικό πολιτισμό). Τόνυ ντε Μπαλκανό «Ρόκο - Ρόκο (Μικρές ιστορίες σε μεγάλες πόλεις)» (κείμενα - μνήμες του μετανάστη, στις δεκαετίες 1950, 1960, 1970, στο Παρίσι, Λευτέρη Βρυωνάκη, ο οποίος ως Τόνυ ντε Μπαλκανό τραγουδούσε στους κύκλους της Εντίθ Πιαφ και του Ζορζ Μουστακί. Διάθεση των βιβλίων στην Ελλάδα: Μαυροκορδάτου 9, Αθήνα, 210.383.0491).

-- «Πατάκης»: Ερση Σωτηροπούλου «Η φάρσα» (σατιρικό μυθιστόρημα για τις σχέσεις των δύο φύλλων. Εισαγωγή του ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη).

-- «Γαβριηλίδης»: «Παλλαδάς ο Αλεξανδρεύς και το τέλος μιας εποχής (Μεταφραστικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις από τον Τζίμη Παπανικολόπουλο)» (το βιβλίο αφορά στη μετάφραση και ερμηνεία των ποιημάτων και επιγραμμάτων του Ελληνα ποιητή Παλλαδά, στα τέλη των ελληνιστικών χρόνων. Δεύτερη έκδοση, αναθεωρημένη). Μαρία Κέντρου - Αγαθοπούλου «Η Ευριδίκη με το τσιγάρο στο μπαλκόνι» (διηγήματα).

-- «Polaris»: Αλαν Γουάισμαν «Η Γη μετά από εμάς...» (μετάφραση Χρήστου Μελισσάρη. Δοκίμιο, ελκυστικά γραμμένο, για τις ανθρωπογενείς, ίσως μη αναστρέψιμες πια, καταστροφές του πλανήτη μας και για το τι και πώς θα απομείνει σ' αυτόν αν δεν σταματήσει η καταστροφή του).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ